Exkluzív: Nikon D3100

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Nikon D3100 örökölte a D3000 fázis eltolás elvén működő, Multi-CAM 1000 rendszerét, amely 11 fókusz-mezőt használ, melyek közül a középső keresztszenzoros. A 11 mezőt fektetett rombusz (vagy gyémánt) alakban helyezték el a képmezőben.
Kiválasztásukhoz a navigációs gomb használható. Az éppen aktív mező kerete a keresőképen vörösen villan fel, de az info képernyő jobb alsó sarkában is ellenőrizhető melyik van kiválasztva.

A 11 fókuszmező ugyanazokat a módokat kínálja, mint az elődnél:

 • Egypontos AF: a fotós a navigációs gombbal kiválaszthatja a neki tetsző AF-mezőt, a gép pedig az erre eső területre állít élességet. A középső mező érzékenyebb, pontosabb a többinél.
 • Dinamikus mező AF: a felhasználó ezúttal is egy pontot választ, de a gép a téma elmozdulása esetén a környezetében lévő mezők közül is bármelyiket aktiválhatja. Statikus fotótéma esetén az AF-pont a fotós által kiválasztott marad.
 • Auto AF: a gép fókuszrendszere önállóan dönti el, hogy mely mezőkön állít élességet. Ez egyszerre akár több is lehet.
 • 3D-követő AF: új funkció az elődhöz képest, amelynél bármelyik fókuszmezőre állíthatunk élességet, majd a gép az itt lévő téma szín és világossági értékeit elraktározva „rátapad” a témára és elmozdulása esetén végigköveti a 11 pont bármelyikén. A követés az oldalirányú, és a közeledő-távolodó elmozdulást is érinti.

A rendszer működési módja szerint háromféle lehet: • AF-S: egyszeri automata
  élességállítás, mely az exponáló gomb félig lenyomásával vagy az AF-L gombbal aktiválható és a beállított távolságon marad.
 • AF-C: folyamatos automata
  élességállítás, amely a gomb nyomva tartásának idején a kép átkomponálásával folyamatosan változik.
 • AF-A: a fényképezőgép a helyzetnek megfelelően dönt a fenti két mód használata között.

A fókuszrendszer működési üzemmódjai a Shooting menüben, vagy az info képernyő gyorsmenüjében választhatók ki. A három beállítás mellett negyedikként az MF opció is elérhető, mely a kézi élességállítást jelöli. A/M kapcsolós objektíveknél nincs különösebb jelentősége, hiszen itt az objektív kapcsolójának állása dönti el, hogy kézi, vagy automata élességállítást használunk-e. Manuális beállításnál az élesség az objektív fókuszgyűrűjével állítható.

LiveView és videó módban már más a helyzet. Ekkor csak kontraszt érzékelésen alapuló fókuszrendszert használhatunk, a következő módokban:

 • Arcfelismerés, akár 35 arcig
 • Széles AF terület
 • Normál AF terület
 • Témakövető AF

A fókuszrendszer alapállapotban az exponáló gomb félig lenyomásával aktiválható, de a hátlapon kapunk egy AE-L/AF-L gombot is. A gomb programozható, így megszabhatjuk, hogy a beállított fókusztávolságot (és expozíciós adatokat) zárolja, vagy esetleg az AF-rendszert indítsa.

Ha az automata élességállítás kevés fénynél nem működik, akkor engedélyezhetjük az AF-segédfény használatát is. Ez a markolat és az objektív között lévő, fehér fényű lámpa, mely rövid felvillanással segíti az AF-rendszer munkáját. Kb. 0,5 és 3 méter közötti tartományban hatásos.

A fénymérés működéséért az előző generációból megörökölt, 420 pixeles RGB szenzor felel. Elődjéhez hasonlóan három mérési metódus közül választhatunk: • 3D színes mátrix II: a teljes képmezőt figyelembe veszi a rendszer a fénymérés során. G és D típusú objektívekkel kompatibilis, Egyéb automata objektívnél Színes mátrix II rendszert használ a gép. Minden átlagos helyzetben ajánlott beállítás.
 • Középre-súlyozott: szintén a teljes képmezőt veszi figyelembe a rendszer különös tekintettel a képmezőt. A középső 8 mm-es terület 75%-os elsőbbséget élvez. Főleg portrézásnál használatos.
 • Szpot: a képmező 2,5%-os közepét (3,5mm-es területet) veszi alapul. Kisebb tárgyak fényképezésénél, illetve makrózásnál ajánlott, ha a téma és a háttér világossága nagyon eltér.

Ha 3D mátrix, vagy középre-súlyozott üzemmódot választunk 0-20 fényérték között használható a fénymérés, míg szpot beállításnál 2-20 Fé tartományban működőképes. A beállított expozíciós értékek az expozíció korrekció segítségével +/-5 Fé tartományon belül (1/3, vagy 1/2 lépésekben) felülbírálhatók. Belépő szintű fényképezőgépeknél ez a tartomány nem mindennapi.

LiveView

Új szolgáltatás a LiveView mód, amelynek bekapcsolásához a hátsó rugós kart kell elhúzni, illetve a normál üzemmódba visszalépéshez is ugyanezen kar ismételt elhúzása szükséges.
LiveView módban többféle élességállítási mód közül választhatunk, ezek között azonban fázis-különbségen alapuló nincs, csak kontraszt érzékeléses.

Az élőképbe szükség esetén bele is nagyíthatunk, bár a nagyítás során úgy tűnik, hogy viszonylag kis felbontású kép kerül digitális felnagyításra, mivel erősebb nagyításnál már jól láthatóan pixelesedik az élőképünk (azonos nagyítás esetén lejátszás módban tökéletesen részletes képet kapunk, tehát nem a nagyítás túl erős). Feltételezhető, hogy a nagyítás az 1080 soros élőképbe nagyít, nem pedig egy ablak kiolvasását jelenti a CMOS szenzorból, mint más termékek esetén.

Sorozat fényképezés

Sorozatfelvételezés tekintetében nincs változás, a gép továbbra is 3 kép/mp-es sebességet tud, mindezt JPEG, RAW és RAW+JPEG formátumok esetén is.

Sajnos továbbra sincsenek különleges sorozataink, így a ma már meglehetősen alapvetőnek számító automatikus expozíció sorozat is hiányzik. Ez bonyolult fényviszonyok esetén tenné lehetővé a szabadabb fotózást, hiszen ekkor több kép készülne különböző expozíciós értékekkel, amelyek között nagyobb valószínűséggel találnánk helyesen exponáltat. Ezen kívül HDR képkészítésnél is hasznát vehetnénk ennek a hiányzó funkciónak.

A sorozat, az önkioldó és a csendes mód kiválasztását az üzemmódtárcsa mellé épített kar segítségével állíthatjuk be. Csendes módban azon kívül, hogy a gép letiltja a saját hangjelzéseit, az expozíció után a tükör csak akkor tér vissza eredeti pozíciójába, ha az expozíció gombot felengedtük. Amennyiben nagyon gyorsak vagyunk, a tükör akkor is csak kb. fél mp. elteltével fog visszacsapódni. Ezzel viszonylagosan csökkenthető a tükör által keltett – egyébként nem túl nagy – zaj.

Videófelvétel

Eddig belépőszinten a Nikon gépek közül csak a D5000 kínált videófelvételi lehetőséget, HD felbontásban. A Nikon D3100 most ezen is túllőtt, hiszen FullHD felbontásban is képes mozgóképeket rögzíteni.

Az 1920×1080 pixel felbontású videókat 24 kép/mp-es frissítéssel készíti a gép. Ha az ennél kisebb 1280×720 pixeles módot választjuk, akkor 30 kép/mp, 25 kép/mp és 24 kép/mp képfrissítés közül választhatunk. 640×424 pixeles legkisebb felbontásban a képfrissítés csak 24 kép/mp lehet.
Videófelvétel közben működik a fénymérés, sőt, az exponáló gomb félig lenyomásával az automatikus élességállítás is, igaz, ahogy már említettük, csak kontraszt érzékelés módon.

Az elkészített videókat még a gépen belül megvághatjuk, erre a retouch menü ad lehetőséget.