Történelem: Hama

0

Kis manufaktúra

Bevallom kicsit meglepett a vállalat kora, mert azon kívül, hogy egy többnyire megfizethető árú fotókiegészítőket kínáló német cégről van szó, nem sok mindent tudtam róla. Ehhez valahogy az egy-két évtizedes múlt passzolna, nem a közel kilencven év, amit a vállalat maga mögött tudhat. Pedig 1923-ban alakultak, ahogy a bevezetőben olvasható, egyszemélyes vállalkozásként. Igaz akkor még nem Hamának hívták a céget, hanem Hamaphot K.G-nak. A ‘phot’ végződés nyilvánvalóan az angol ‘photo’ szóra utal, a Hama pedig az alapító nevének kezdőbetűiből származik.

Martin Hanke

A múlt századelőn megalakult vállalkozás fotólabor felszereléseket és fényképészeti kiegészítőket készített és forgalmazott. A céget a német fotótechnikai ipar fellegvárában Drezdában alapította, az ifjú, alig 18 éves fényképész, Martin Hanke. Olyan cégek működtek itt egykor mint a Hüttig, a Wünsche, és az Ernemann, melyek ekkor már a Carl Zeisszel egyesülve megalakították az ICA fényképezőgépgyártó óriást, mely később Carl Zeiss Ikon néven futott tovább. Itt tevékenykedett a későbbi Exakta tükörreflexes gépekről ismert Ihagee is.

A cég háború előtti életét nem igazán részletezik a források. Mivel egyszemélyes vállalkozásként alakult, a kezdeti időszakban nyilván csekély számú termék készülhetett, manufakturális módszerekkel.

Hamaphot néven az egyik ismert, budapesti, fotóaukciós boltunk kínál jelenleg egy 6×9-es formátumú, egyszerű kivitelű dobozgépet, mely külsejét tekintve a világháború előtt készülhetett.

Bakelit korszak

korabeli Hamaphot villanóporos vaku

A II. világháború nagyon megviselte a kis vállalatot, mivel Drezda kíméletlen bombázásakor a teljes üzeme megsemmisült. A békekötést követően az ország nyugati részében, Monheimben próbált szerencsét a cég. 1948-ra már megépülhetett első fejlesztő és gyártótelepük és kifejlesztettek egy szinkronizálható, villanóporos vakut is.

1950-ben már mint kiállító szerepeltek a Kölnben megrendezett Photokina kiállításon, mely az első rendezvény volt a sorban. Az ötvenes évekből már több Hamaphot márkájú fényképezőgép maradt fenn, melyek többnyire az olcsóbb, kezdőknek szánt kategóriát fedték le. Egyszerű bakelit gépek voltak ezek, 6×6-os formátummal – hasonlóak a szintén ötvenes évekbeli Pajtáshoz – melyek gyűjtői értékét manapság 15-50 euró közé teszik. Ilyen gép volt a Hamaphot Hexi sorozat, mely vakucsatlakozós, valamint „Luxus” kivitelben is készült. Szintén többféle verzióban volt kapható a Hamaphot Modell P56 és ennek aranyozott fémszerelékes, 56L változata. A fényképezőgép átnézeti keresőt és vakupapucsot kapott. Három állásba forgatható optikája háromféle rekeszértéket kínált, 65mm-es gyújtótávolsággal és F8,0 kezdő fényerővel. Modellszámából kiolvasható a gyártási éve (1956) is.

Hamaphot Hexi Blitz

Hamaphot 56p Luxus

E fényképezőgépek valódi gyártója ismeretlen. Több gyűjtői weboldal a hasonló gépeket kiadó Pouva céget teszi meg gyártónak. A hasonlóság valóban kísérteties, de egy kis kérdőjel azért felmerülhet, hiszen a Pouva az NDK-ban működött.

1972-ben egy világújdonságot dob piacra a Hamaphot, az első automatikus filmhegesztőt, mellyel a vágott amatőrfilmeket ragaszthatták meg tulajdonosaik. A következő évben megépül második gyáregységük, értékesítési és adminisztrációs irodájuk, mely 80 dolgozót foglalkoztat.

Az évtized közepén jelenik meg a vágott diafilmek egyszerűbb és gyorsabb keretezését lehetővé tevő Hamafix rendszer, mely a cég népszerű termékévé válik. Sikereinek köszönhetően, a megfizethető árú fotókiegészítők piacán, az évtized végére kibővíthetik meglévő új gyáregységüket, mely így már 300 főt foglalkoztat.

filmhegesztő

Hamafix keretező

Mindent a szemnek, mindent a fülnek

A nyolcvanas évek már a minőségi audió és házi videózás korszaka. Ezt felismerve a cég ehhez kapcsolódó termékekkel szélesíti kínálatát. De nem csak a termékkínálat, hanem az értékesítési kör is szélesedik. 1985-ben a Hamaphot Franciaországban nyitja meg első külföldi kirendeltségét. A képviseletek mára szinte egész Európát, így Magyarországot is lefedik.

Video Cut 200

1990-ben újabb gyárat adnak át, mely 500 új dolgozónak ad munkát. A frissen épült üzem feladata a termelés mellett a korszerű fejlesztés és a minőség-ellenőrzés. Közben új irodát nyitnak az Egyesült Királyságban. Egy év múltán bejelentik egyik legsikeresebb terméküket a Video Cut 200 mobil videovágó konzolt. Mozgókép szerkesztő termékeik közül ebből a készülékből adtak el a legtöbbet.

Mivel a termékkör már nem csak fotókiegészítőket tartalmaz, és márkanévként amúgy is régóta a Hama logót használják, a vállalat 1993-ban nevet változtat, és Hama GmbH & Co K.G. néven működik tovább. Ugyanebben az évben már az egyik legnagyobb számítástechnikai szakkiállításon a hannoveri CeBiten is megjelennek, hiszen a termékkínálat tovább szélesedik, számítástechnikai és telekommunikációs eszközökkel. Az említett magyar képviselet szintén ebben az évben jön létre, 4 fővel.

1994 az újabb kölni Photokina éve, melyen különféle fényképkeretekkel és Samsonite fotós-, és videós-táskákkal jelennek meg, ugyanis előzetesen szerződést kötnek a világ egyik legnagyobb táskagyárával ezen termékek kizárólagos forgalmazására.

Hama MobilSafe

1995-ben bejelentik saját fejlesztésüket a mobiltelefonokhoz készült Mobile Safe rendszert, mely egy erősebb fékezés során megakadályozza a telefon kirepülését az autós kihangosítóból. Kínálatuk ezen felül irodai eszközökkel, fotóalbumokkal, APS fényképezőgép kiegészítőkkel bővül. Az évtized elején épült gyár 1997-ben bővítésen és modernizáláson esik át. A következő évben ünnepli a cég 75. születésnapját, melyet egy új cseh és osztrák kirendeltség megnyitásával celebrálnak.

Az ezredfordulón Kelet-Európában is terjeszkednek, és kínálatukban megjelennek a digitális fotográfiai, majd rövidesen az internettel összefüggő kiegészítők. A Hama ekkor már 1600 főt foglalkoztat, melyből 980-an a monheimi központban dolgoznak.

2006-ban újabb belső modernizáción esik át a vállalat, a következő években pedig sorra nyitják új képviseleteiket, így például megjelennek az Egyesült Arab Emirátusokban, Hollandiában és Romániában is.

a monheimi központ

Hama központ Budapesten

2010-re már 2500-an dolgoznak a Hamánál, és 11 leányvállalatánál, mely több mint 16 ezer terméket forgalmaz világszerte. A fotósok manapság állványaik, szűrőik és táskáik révén találkoznak leggyakrabban a cég nevével. Az „olcsó termékek forgalmazója” titulusra nemrég alaposan rácáfoltak, a minőségi, profiknak szánt Defender táskasorozattal, melynek néhány darabját mi is bemutattuk. A Hama magyarországi képviselete több mint 40 dolgozóval rendelkezik és évente több milliárd forintos forgalmat bonyolít.