Exkluzív: Nikon D3100

0

Kezelőszervek

Mint már említettük, a kezelőszervek tekintetében kis eltérésre kell számítani a D3000-hez képest. Ez főként a LiveView és videó mód bevezetése miatt történt, de kis mértékben áttervezték az LCD melletti gombsort, illetve a felső részt is.

Fent

(1) Főkapcsoló gyűrű: a gép ki- és bekapcsolására.
(2) Kioldó (exponáló) gomb
(3) INFO gomb: bármely üzemmódban az LCD információs (státusz)kijelzésének be- és kikapcsolására szolgál.
(4) Expozíció-kompenzáció/rekeszérték gomb: nyomva tartva, majd a hátsó vezérlőtárcsát elfordítva az expozíció-kompenzációt állíthatjuk (±5 Fé), manuális üzemmódban ugyanez a művelet a rekeszértéket befolyásolja.
(5) Üzemmód választó tárcsa:
– Auto: automatikus fényképezési üzemmód, amelynél csak a képméret és minőség, az érzékenység, a kioldás módja (sorozat vagy önkioldó), a fókuszmód (AF-A, MF) , a fókuszterület, valamint az aktív D-lighting állítható. A vakumódok közül csak az automatikus, a vörösszemhatás csökkentő automatikus és a vakutiltás áll rendelkezésre ebben a módban.
– GUIDE: ebben az üzemmódban szöveges segítséget kapunk, különböző témakörökre bontva, a gép kezeléséről. A Guide mód azonban nem csak egyszerű „help” menüként működik, mivel a részletes leírás mellett az adott fényképészeti feladat beállítását is felkínálja. Például, portré homályos háttérrel -> rekeszérték megváltoztatása.
– P mód (programautomatika): a rekeszen és zársebességen kívül minden paraméter beállítható kézileg is. Lehetőség van programeltolásra is, amelynek segítségével a választott rekeszértéktől térhetünk el a záridő automatikus megváltoztatásával.
– S mód (záridő-előválasztás): A vezérlőtárcsával megadható a kívánt záridő, 1/3 Fé lépésekben. Az alábbi értékek közül választhatunk: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000 mp.
– A mód (rekesz-előválasztás): a rekeszértéket állíthatjuk be a vezérlőtárcsával. A gép a fénymérésnek megfelelően ehhez rendeli egy záridő értéket. A beállítható rekeszek az alkalmazott objektívtől függenek.
– M mód (kézi mód): mind a záridő, mind a rekeszérték szabadon megválasztható. A vezérlőtárcsa a záridőt, az expozíció kompenzáció + a vezérlőtárcsa közös használata pedig a rekeszértéket befolyásolja. Ebben az esetben természetesen nem működik az expozíció kompenzáció.
– Éjszakai portré mód: hosszú szinkronidejű vakumóddal.
– Közelkép mód: a vörös és a zöld szín kiemelésével (a leképezési arány és közelpont a vázhoz csatlakoztatott objektívtől függ).
– Sport mód: a gép minél rövidebb záridőre törekszik.
– Gyermek mód: lágyabb, visszafogottabb bőrtónusokkal, erőteljes egyéb színekkel.
– Tájkép mód: a gép szűkebb rekesz beállítására törekszik élénkebb zöld és kék színekkel.
– Portré mód: a készülék (lehetőségei szerint) tágabb rekeszt használ, visszafogottabb bőrtónusokkal.
– Vakutiltás mód: bizonyos helyzetekben, például múzeumban tilos a villanófény használata. Ezen üzemmód segítségével egy mozdulattal letiltható a beépített vaku.
(6) Kioldási módot beállító kar: ezzel egyszeri, sorozat, önkioldó, vagy csendes üzemmód közül választhatunk.

Hátul

(1) Optikai kereső dioptria korrekciós tárcsája.
(2) AE-L; AF-L: expozíció (fénymérés) és fókusz rögzítő gomb. Funkciója a menüben állítható. A mért expozíciós értékek és/vagy a z élességállítási távolság a gomb lenyomásával vagy nyomva tartásával rögzíthetők. Nem csak a megadott funkciók rögzítésére, de az automata élességállás aktiválására is használható.
(3) Vezérlőtárcsa: a Nikon D3100-ban ez az egyetlen értékállító tárcsa, így használata mellett többnyire más gombokat is nyomva kell tartanunk. Az előválasztó módokban ezzel szabályozható a rekesz és záridő, teljesen manuális módban pedig önmagában a záridő, az expozíció kompenzáció gombjával közösen pedig a rekeszérték adható meg vele. Lejátszás módban a kinagyított képek között válthatunk úgy, hogy a nagyítás nem változik (ideális a képek élességének összehasonlítására).
(4) Lejátszás gomb: lenyomásával visszanézhetők a memóriakártyán tárolt fotók. A felvételi üzemmódba az expozíció gomb félig lenyomásával, vagy a lejátszás gomb ismételt megnyomásával juthatunk vissza.
(5) Menü gomb: megjeleníti a fényképezőgép menüjét.
(6) Súgó/kicsinyítés gomb: hasznos információk jeleníthetők meg vele, az adott beállításról. Mivel magyar nyelvű menü nem áll rendelkezésre, így a súgó is csak a kiválasztható nyelveken érhető el. Lejátszásnál a megjelenített kép kicsinyítésére vagy az indexképes nézet bekapcsolására szolgál.
(7)Nagyítás gomb: lejátszás módban ezzel a gombbal nagyíthatók a kijelzőn megjelenített fotók.
(8)„I” gomb: felvétel módban az aktív státuszképernyő megjelenítésére szolgál.
(9)LiveView kar, közepén a videófelvétel gombja: Ennek segítségével léphetünk be, illetve ki az élőképes módból. Élőkép használata esetén a középső piros ponttal jelzett gomb megnyomására indul el a videófelvétel.

(10) Négyirányú navigáló billentyűk: felvételi üzemmódban a fókuszkeret pozíciója léptethető vele, lejátszás módban pedig a kép mellett megjelenő információk válthatók a le-fel irány segítségével, a jobbra-balra léptetéssel pedig a tárolt képek között lapozhatunk. Nagyított fotók esetén a nagyítási keret mozgatható vele, mind a négy irányba. A menü bekapcsolása után az egyes menüpontok közti navigációra szolgál.
(11) OK gomb: a menüben a kiválasztott értékek elfogadására használható.
(12) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép törlésére használható. Első gombnyomás után a gép rákérdez, hogy valóban törölni szeretnénk-e a fotót. A következő gombnyomásra törlődik a kép a memóriakártyáról. Az összes kép egyidejű törléséhez, vagy a kártya formázásához a Setup menüt kell használnunk.

Oldalt

(1)Vaku gomb: a belső vakut nyithatjuk egyben aktiválhatjuk vele. Bizonyos automata üzemmódokban a vaku magától nyílik (részletek az előző oldal Vaku pontjánál). Ha a gombot folyamatosan nyomva tartjuk és elfordítjuk a hátsó vezérlőtárcsát, megváltoztatható a vakumód, az expozíció korrekció gombbal együtt nyomva és közben a tárcsát elfordítva a vakuteljesítmény szabályozása is lehetséges.

(2)Fn/önkioldó gomb: egyedi funkció gomb, melyhez a következő beállítások bármelyikét rendelhetjük: önkioldó, kioldási mód (egyképes, sorozat), képminőség/méret, érzékenység, fehéregyensúly, Aktív D-Lighting, segédrács megjelenítése.

Lejátszásnál alapból ezzel a gombbal aktiválható az önkioldó, illetve válthatunk vissza egyképes, vagy sorozat módra (attól függ mit állítottunk a gyorsmenüben).

(3) Objektív bajonettzár kioldó: a gombot nyomva tartva, majd az objektívet az óramutató járásával ellentétes irányban elfordítva leoldhatjuk azt a gépről. Az optika csatlakoztatásánál nincs szükség a gombra.