Exkluzív: Fujifilm FinePix Real 3D W3

0

Bevezető

A Fujifilm elsőként a 2008-as Photokinán mutatta be 3D-s rendszerét, amely nem csak 3D-s fényképezőgépet, hanem 3D-s digitális képkeretet és 3D-s papírképkészítést is magában foglal. A rendszer lényegéről, illetve a Fujifilm FinePix Real 3D W1 elődmodellről idén januárban számoltunk be cikkünkben.

A Fujifilm azonban úgy gondolta, hogy nagyobb népszerűséget szerezhet 3D-s gépének, ha rövid életútja után leváltja a Real 3D W1-et, így be is jelentette az új termékét, a Real 3D W3-at.

Optika

A fényképezőgép ezen része alig változott, eltérést az elődhöz képest az optikák közötti távolságban találunk, mely 77 mm-ről 75 mm-re csökkent. Az objektívek 3×-os zoomátfogásúak maradtak, melyek látószöge egy kisfilmes 35-105 mm-es gyújtótávolságú optikáénak felel meg. Legalábbis 2D módban. 3D-nél a helyes térbeli hatáshoz néha úgynevezett parallaxis korrekciót végez a gép a képeken, ami a két fotó pontosabb fedését szavatolja. Ilyen esetekben a készített kép kisebb látószöget kap.

Az objektív fényereje egyébként F3,7-4,2. A gépen rekeszállításra is lehetőségünk van, nagylátószögnél és tele állásban is 3-3 értékben, melyek többnyire egész fényérték lépéseket jelentenek. A rekeszérték maximuma nagylátószögnél F8, tele állásnál F9.

Képérzékelő

Nincs változás e téren, továbbra is a két darab 1/2,3” típusú, 10 Mpixeles CCD-t használja a gyártó. 3D-nél ennél nagyobb felbontásra gyakorlatilag ténylegesen nincs is szükség, sőt még ennyire sem, 2D-nél nagy papírméreteknél illetve nagy érzékenységnél esetleg jelenthetne előnyt a nagyobb felbontás. Jelenleg azonban azt mondhatjuk, hogy elegendő is a 10 Mpixel azokra a célokra, amikre a gépet kitalálták.
A fotókat 4:3, 3:2 és 16:9 oldalaránnyal készíthetjük, amelyek maximális felbontásban rendre 3648×2736, 3648×2432, illetve 3584×2016 pixelt jelentenek.

Nem változtak a fájlformátumok sem, továbbra is a JPEG és az MPO formátumot támogatja a fényképezőgép.

Érzékenység tekintetében sem változott semmi, a minimális érzékenység ISO100, míg a maximum ISO1600, a lépésköz pedig 1 Fé. Automatikus érzékenység csak automatikus módokban áll rendelkezésünkre (auto, P, illetve témadok), A és M módokban csak manuális érzékenység beállítás használható.

Ergonómia

A Fujifilm FinePix Real 3D W3 elölről szinte ugyanúgy néz ki, mint elődje, csupán néhány dizájnelem módosult.. Hátul viszont komoly változásokat hajtottak végre.

A korábbi két oldali kezelőszerv elhelyezés helyett visszatértek a hagyományosabb LCD-től jobbra módohoz. A parallaxis eltérés beállítására szolgáló gombot felülre helyezték, az üzemmódválasztáshoz pedig hátul egy tárcsát hoztak létre. A négyirányú navigálógombok is új, ámde hagyományosabb külsőt kaptak. S végül, de nem utolsó sorban megszüntették a gombok kék háttérvilágítását.

Továbbra is problémát okoz használat során, hogy a jobb oldali optika képét igen könnyen kitakarhatjuk kezünkkel. Kicsit szokni kell tehát a gép fogását, hogy megfelelő pozícióban fogjuk a vázat.

LCD

Komoly előrelépés történt az LCD terén. A korábbi 2,8″-os helyett immár 3,5″-os képátlójú, 16:9-es oldalarányú kijelzőn gyönyörködhetünk a térhatású képekben.
A képátlón túl a felbontás is nagy mértékben emelkedett, e kijelző ugyanis 1.150.000 szubpixelből épül fel. Fontos azonban tudnunk, hogy a térhatású megjelenítés miatt ez a felbontás a tényleges összpixelszámot jelenti, a valóságban nem kapunk annyira szép részletgazdag képeket, mint akár egy VGA felbontású 3″-ostól. Ennek nyilvánvaló oka a mikroprizmás felület is, ami a 3D nézethez szükséges.

Mindenesetre szép előrelépés ez a korábbihoz képest, s ezen már a kész képeket is nagyobb élmény végignézni.

Vaku

A fényképezőgép két objektíve között maradt az az aprócska, beépített vaku, mely már a W1-ben is szolgált. Az automata működésű villanó nagylátószögnél 0,6-3,6, tele állásban 0,6-3,1 méter között ad hatásos megvilágítást, ISO800 érzékenységnél. Ezek az értékek a W1-hez képest tíz centiméterrel kisebbek, ami elhanyagolható eltérés.

Kikapcsolt állása mellett derítő (mindig villan), automatikus, és hosszú szinkron vakumód állítható be. Utóbbi két üzemmód vörösszem csökkentő elővillanással is kombinálható, 3D felvételek készítésénél. A vörösszem csökkentés szoftveresen is lehetséges, ha arcfelismerő fókuszmódban, és 2D képek készítésére használtuk a gépet. Ebben az esetben a készülék szoftvere önállóan ismeri fel és távolítja el a pirosas elszíneződést.

A FinePix Real 3D W3-ban is megtalálható a természetes fényviszonyokat kihasználó, letiltott vakuval dolgozó Natural Light témamód, valamint az adott témáról vakus és természetes megvilágítású képet készítő Natural Light & Flash témaprogram is.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

Továbbra is jobb oldalt, egy kihajtható műanyag ajtó mögött kaptak helyet a csatlakozók. A kombinált USB/AV kimenet megmaradt, ám az adapter bemenet már a múlté. Helyére mini HDMI csatlakozó került, ami HDMI 1.4-3D kompatibilis, így 3D videók megfelelő tévén való lejátszására is alkalmas.
Az összes fejlesztés közül talán ez a leghasznosabb és leglátványosabb, legalábbis ami a 3D tartalmak megtekintését illeti.
A készülék infravörös porttal is rendelkezik. Ez bármilyen infra, vagy IrSimple Shot (IrSS) kapcsolattal rendelkező készülékkel kompatibilis. A kommunikációs távolság 5-20 cm lehet. Ilyen kapcsolattal működik a fényképezőgéphez megvásárolható Real 3D V1 digitális fotókeret is.

A belső memória kicsit szűkebbé vált, most 34 MB-tal gazdálkodhatunk. Nyilvánvaló, hogy ez csak biztonsági tartaléknak jó, így ez esetben is gondoskodnunk kell megfelelő kapacitású memóriakártyáról.
A memóriakártya kezelésében nincs észrevehető változás, továbbra is SD és SDHC kártyákat fogad, az SDXC támogatása még hiányzik, ami a HD videókhoz azért jól jönne, igaz, 32 GB-ra is bőségesen fér, közel 1,5 óra.

Az új géphez új akku is jár, méghozzá NP-50 jelű, 3,6V-os, 1000 mAh-s. Ennek töltése már nem a fényképezőgépben, hanem külső töltőben történik.

Sorozat, videó

A Fujifilm FinePix Real 3D W3 ugyanazokat a sorozat képességeket örökölte, mint ami a W1-ben már megtalálható.2D üzemmódban kétféle sorozatot választhatunk:

  • Top 40 (H): ez a beállítás adja a leggyorsabb sorozatot 3 kép/mp-es sebességgel. A készíthető fotók száma legfeljebb 40 lehet, a felbontást pedig 3 megapixelben (2048 x 1536 pixel) maximalizálták.
  • Top 40: szintén 40 felvétel készülhet egyhuzamban, akár maximális felbontásban is, a sorozat sebessége viszont csak 1 kép másodpercenként.

3-dimenziós üzemmódban csak az utóbbi sorozat beállítás használható, mely 3 megapixeles felbontást engedélyez és 2 kép/mp-es sebességet. A készíthető felvételek száma 40.

A fényképezőgép sajnos automata expozíció és egyéb (pl,. fehéregyensúly) sorozatra nem képes. Időzített kioldást viszont kapunk, mely a navigációs gomb le irányával aktiválható 2 és 10 mp-es késleltetéssel.

A videofelvétel készítés lehetősége javult, hiszen immár 1280×720 pixeles HD felbontás is választható az eddigi 640×480 és 320×240 mellett. A képfrissítés HD módban 24 kép/mp, egyéb felbontásban 30 kép/mp. Felvétel közben működik a fénymérés és az autofókusz, nem változtathatunk viszont menet közben a zoomálláson. Ez utóbbit kicsit sajnáljuk, nagyon kíváncsiak lettünk volna, hogy mit hozhatunk ki 3D-ben zoomoláskor. Szintén csak a felvétel elkészítése előtt állítódik be a parallaxis kontroll is.

A videók Motion JPEG tömörítéssel készülnek, legyen akár 2D-s, akár 3D-s. A 3D-s, a két képcsatornás videók is lejátszhatók számítógépen, persze csak 2D-ben. 3D-ben csak a gép LCD-jén, a külön kapható V1-es digitális képkeret segítségével, vagy HDMI kábelen 3D TV-n nézhetjük meg.

3D a valóságban

A 3D fotózást és videózást, illetve a külső megjelenítést is kipróbáltuk. Utóbbit egy LG 55″-os 3D LCD TV-n, amelyen mind az állóképek, mint a videók jól jelentek meg. Más kérdés, hogy a képminőség annyira nem fogja meg az embert, illetve tudni kell, hogy a 3D képkészítéshez olyan helyzet szükséges, amikor a fotónk fő tárgya kb. 3-5 méterre van tőlünk, míg a háttér sincs messzebb 10-15 méternél. Ahogy a mélységélességnél, úgy a 3D hatásnál is él a szabály: kisebb tárgytávolságnál kisebb tartomány lesz éles, illetve élvezhető, míg nagyobb tárgytávolságoknál nagyobb tartomány lehet jól fotózható. Ha tehát több, mint 30-40 méterre van a hátterünk, ne fotózzunk 2-3 méterre lévő témát, mert nem fog összeállni egésszé a kép.
Tájképeknél is jól használható a 3D, ha az előtér kb 30-40 méterre van tőlünk. Ez esetben is jelentkezik a térhatás, s ilyenkor nem is olyan túlzó módon, mint közelebbi tárgyra fókuszálva.

Értékelés

Kicsit olyan érzésem van, hogy a Fujifilm egyelőre olyan vízben akar halat fogni egyre jobb horgászbotokkal, amiben egyelőre még nem túl sok hal úszkál. A 3D TV-k térnyerése még csak most kezdődött, áruk egyelőre elég magas, s 3D tartalomban is még viszonylag kicsi a kínálat. Az biztos, hogy a Fujifilm FinePix Real 3D ezt a tartalmi szűkösséget remekül tudná áthidalni, ehhez persze az is kell, hogy a 3D TV-k ára elérhetőbb közelségbe kerüljön, s valaki rendelkezzen már 3D TV-vel. Persze jelenleg kevesen vannak, akik 3D TV-t vesznek, hiszen kevés még a 3D tartalom. S itt harapott a farkába az a bizonyos kígyó.

Mindenesetre örömteli, hogy egy ilyen úttörő vállalkozás mellett ennyire kitart a Fujifilm. Az tagadhatatlan, hogy akit vonz a 3D fotózás, az örömét fogja lelni egy ilyen készülékben, akár fotózás, akár videózás a célja. Persze mindenképpen tudni kell, hogy a technológia még annyira új, hogy lehetnek azért kellemetlen meglepetések, de mindenesetre az irány, amit most a Fujifilm kijelölt magának, s esetleg a konkurenciának, az jó felé mutat.

A Fujifilm FinePix Real 3D W3 a 3D-s fényképezőgépek közül gyakorlatilag konkurencia nélküli. A 3D-s fotózás minden bizonnyal egy új szakterület lesz, aki ebbe belevág, számítson rá, hogy évekkel később majd komoly összegeket fog elkölteni különféle ketyerékre, persze 3D TV-n kívül.