Exkluzív: Nikon D3200

0

Felépítés

Ergonómia, kezelés

A Nikon D3200 sem lett a DSLR küllemet gyökerestől megújító modell, de ezt nem is vártuk tőle. Mérete alig egy-két milliméterrel nagyobb elődjénél, tömege pedig ugyanaz, komoly különbségeket mégsem fedezhetünk fel a két gép között.

Fogásra és kezelésre is ugyanazt kapjuk. A markolat ebben a kategóriában nem túl kényelmes, így főleg kisebb kezűeknek ajánlott. Az új modellen mintha egy kicsit keskenyebbre sikerült volna, de mindenképp szögletesebbre, mivel belső íve még inkább jobban befelé hajlik mint a korábbi típusnál, így frissiben kézbe véve kissé kényelmetlenebbnek tűnik. Szerencsére megmaradt a gumimarkolat, ami azért dob a komforton, és még lendületesebb lett a Nikon védjegynek számító piros háromszög (vagy pipa?), bár ez a kis esztétikai újítás nem hiszem, hogy új vásárlók tízezreit csalná a boltokba.

A váz a megszokott, műanyag borítású, elég jó építési minőséggel, és az elődnél markánsabb, szögletesebb vonalakkal. Most is kétféle színváltozatban (fekete és metálvörös) jön ki a gép.

A kezelőszervek terén is csak néhány változás történt, viszont jelentősebbek holmi „dizájnpipánál”. Úgy tűnik a Nikon szakítani akar a kapcsolós megoldásokkal, hiszen nagyobb modelljei után most a kis D3200-ról is eltűnt egy pár. Először is a LiveView kapcsoló, mely helyett egy sima gombbal aktiválhatjuk az élőképes módot. Már a múlté az egyképes és sorozat módok kapcsolója is. Egyrészt kár, mert igen gyors váltást tett lehetővé a meghajtás módok között, másrészt szükséges lépés volt, mivel két új távvezérlő beállítás is bekerült közéjük, és túl bonyolult lett volna mindezt egy kapcsolóval megoldani. Mostantól marad a gomb+vezérlőtárcsával léptethető menü. A vezérlőtárcsa és a hátsó navigációs gomb amúgy a régi, ahogy a készülék alap kezelése is.

Beállítások és menü

Bár a nemzetközi sajtó nem hozza címoldalon, de kis hazánk vásárlóit azért pozitívan érintheti, hogy megszületett az első magyar nyelvű menüt kínáló Nikon DSLR. A D3200 reméljük e szépreményű szolgáltatás első képviselője, és a jövőben a gyártó más tükröseiben is találkozunk a magyar nyelvvel.

Mivel a képernyő felbontását jelentősen növelték (erről majd később), a menük feliratait valamivel kisebbre vették, de így is jól olvasható, felépítése pedig gyakorlatilag az előddel megegyező – igazán Nikonos. Apróbb dizájn változások figyelhetők meg a státuszképernyőn, de csak annyi, hogy ne keverjük össze az előddel.

A D3200 már a harmadik Nikon DSLR, melynek módválasztó tárcsájáról kiválasztható a GUIDE (Útmutató) mód. Kezdők számára készült, és aktiválva egy interaktív kisokosként segít eligazodni a gyakori fotós helyzeteknél ajánlott beállításokban, és a gép kezelésében. Az Útmutató mód alap struktúrája most is változatlan, bár új funkciókkal (pl. Assist Images – Segédképek) bővült. Kétféle irányban indulhatunk el

Egyszerű és Haladó módot választva, utóbbiban olyan új lehetőségekkel, mint az elmosást csökkentő, a naplemente vörös színeit kiemelő, a világosabb, vagy éppen sötétebb (low key) fotókat készítő Útmutató módok.

Szintén a kezdők életét könnyíti meg az ideális beállításokat választó Fényképezési helyzetfelismerő rendszer, illetve az Automatikus témamód választó. Témaprogramok tekintetében egyébként ugyanazokat kapjuk mint az előző modellben.

Apróbb változást fedeztem fel a kontraszt és a képvilágosság beállításánál. A D3100-ban Aktív D-Lighting módot használva ez a kép képfeldolgozási opció nem volt elérhető, a D3200-ban viszont ilyenkor is szabadon állíthatjuk. Az Aktív Dinamika korrekcióban (Active D-Lighting) nem történt változás, csak ki-, és bekapcsolt állást kapunk.

Még egy apróság: a hangjelzés nem csak bekapcsolható, de három erősségi fokozatban is állítható.

Optika

Nincs változás az objektívek terén. A D3200 elődei nyomát követi, vagyis a fókuszmotorral szerelt (pl. AF-S) objektíveket részesíti előnyben. Ellenkező esetben csak kézi élességállítást használhatunk. A vázban nincs beépített fókuszmeghajtás, mint a nagyobb típusokban.

Egyetlen porszemnyi változás szúrt szemet, mégpedig az objektívek felhelyezését segítő fehér pötty a bajonett szélén. Egyértelműbb, sokkal jobban látható, mint a régebbi modellen lévő.

A gépváz mellett egy profi objektívet is bejelentett a gyártó, Nikkor AF-S 28mm F1,8G néven, mely fullframe fényképezőgépeken adja magát igazán. A dupla aszférikus lencsetaggal, és nano kristály bevonattal megáldott objektívről itt adtunk hírt. Nem igazán a D3200 kategóriája, hiszen annyiba kerül mint maga a váz, de persze tökéletesen használható ezzel a géppel is. Exkluzív cikkünk képein is ez az optika látható a gépen.

Képérzékelő

Itt viszont jelentős előrelépés történt, legalábbis ami a felbontást illeti. 14,8 megapixel helyett, most egy 24,7 megapixeles CMOS került a gépbe, mely méretében nagyjából az előddel megegyező (23,2 x 15,4 mm), tehát Nikon nyelven DX méretű. Ez ismét 1,5x-ös objektív szorzót jelent.

A tényleges felbontás 24,2 megapixel, ami pont négyszer annyi képpontot jelent, mint a 10 évvel ezelőtti D100-ban. A legendás D100 max felbontása (3008 x 2000 pixel) most csak S képméretként állítható be, maximumként pedig 6016 x 4000 pixelt választhatunk az új gép menüjében. A haladóknak 12 bites RAW, és csupán egyféle RAW+JPEG (Fine) beállítást kínál a készülék.

Az érzékenység tartomány elméletileg ugyanaz, mint a D3100-ban – ISO100-12800 – de az előző modellben az ISO6400-12800 értékek kiterjesztettként szerepeltek, így a natív érzékenység limit ISO3200 volt. A D3200 ISO100-6400 érzékenység tartományt használ, amit egy kiterjesztett fokozattal ISO12800-ra növelhetünk. Az beállítás lépésköze 1 Fé.

Kereső, LCD

Amíg nem kapcsoljuk be a gépet fel sem tűnik a változás, hisz méretét tekintve ugyanakkora LCD került a gépre, mint a D3100-ra. A jelentős előrelépés a felbontás terén érhető tetten. 230 ezer képpont helyett 921 ezret számolhat, akinek jó szeme és sok ideje van, de teljesen felesleges megolvasni őket, hisze a szemmel láthatóan jobb képminőség magáért beszél. Jobban olvasható, szebb színeket és kontrasztot kapunk, egyszóval végre LCD terén is felnőtt a Nikon belépő DSLR kategóriája.

A kereső viszont maradt a régi, ezúttal semmi változás. Pentatükrös, 95%-os lefedettségű, 0,8x-os nagyítású képet kapunk, az elődben is meglévő (nem cserélhető) mattüveggel, és az onnan örökölt szemkagylóval, valamint dioptria korrekcióval.

Vaku

A fényképezőgép tetején a megszokott vakupapucsot kapjuk, i-TTL vagy középpontos külső villanók csatlakoztatására. Előtte a korábbi modellből ismert, 12-es kulcsszámú felnyíló vaku kapott helyet. Egyszóval semmi változás. Az összes beállításunk, valamint az 1/200 mp-es vakuszinkron limitünk is változatlan.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

Kezdjük a memóriakártyákkal, hiszen itt nincs semmi változás. A D3200 is SD, SDHC és SDXC kártyákat használ, melyek a markolat jobb oldalán nyíló foglalatba helyezhetők. A D3100-ról átnyergelők, azonban már egy kis tárhely gonddal szembesülhetnek, mert a 24 megapixeles RAW fájlok 13 helyett inkább 21 megabájtot követelnek maguknak. Egy 8 GB-os kártyára kb. 260 RAW és ~510 jó minőségű JPEG fér.

Az akkumulátor szintén a korábbi típusban használt EN-EL14, melynek foglalata most is a markolat alján nyílik, egyetlen apró különbséggel. Az akkumulátor véletlen kicsúszást az új modellnél egy kis rugós műanyagtüske gátolja.

Több változást tapasztalhatunk a csatlakozók és a bővíthetőség terén. A géphez A/V és USB kábel mellett, külön megvásárolható HDMI kábel és GPS adapter is csatlakoztatható. Mindezek a D3100-ban is adottak voltak, de apró különbségként a GPS beállítások között a belső óra szinkronizációja is beállíthatóvá vált.

Lényegesebb újdonság a WU-1a vezeték nélküli mobil adapter csatlakoztatásának lehetősége. A külön beszerezhető adapter segítségével bármilyen Andriodos mobil eszközzel összekapcsolható a gép, és Wi-Fi kapcsolaton áttölthetjük képeinket, videóinkat.

Az adapter vezeték nélküli távvezérlőként is használható, de újdonságként csatlakoztatható az opcionális ML-L3 infra távirányító, melynek a készülék elején és hátulján is van érzékelője. A menüben egy új funkcióval bizonyos idő elteltével (1, 5, 10 és 15 perc) automatikusan letiltható a külső eszköz. Emellett persze kábeles távvezérlővel (MC-DC2) is használható a gép.

Még egy plusz csatlakozási lehetőséget kapunk, mégpedig a külső mikrofonét, de erről majd a következő oldalon.