Vanguard Skyborne 45 és 53 hátizsákok

0

Skyborne 45

Hátizsákok. A fotós felszerelés szállításának igáslovai. Ha nagy készletet szedtünk össze különféle fényképész kellékekből, és ezek mindegyikét, vagy jó részét szeretnénk egyben szállítani, netán nem csak a felszerelésnek, de egyéb használati tárgyaknak is kell a hely – a hátizsák jelentheti a leginkább kézenfekvő megoldást.

Skyborne 45

Skyborne 53

A Vanguard kínálatában mindkét felsorolt célra találunk hátizsákot. A taiwani székhelyű gyártó amúgy sem szűkös kínálattal rendelkezik fotóstáskákból, de az általunk is próbált Skyborne sorozat különleges helyet foglal el termékpalettájukon, hiszen többszörös – többek között TIPA – díjas táskákról van szó. A Skyborne hátizsák családból a 45-ös és az 53-es típusszámú járt nálunk, melyek nagyon hasonló kinézettel, de eltérő mérettel és kissé különböző funkcióval bírnak.

Skyborne 45

A termékfotókon talán nem jön át annyira, de a sorozat legkisebbjének számító Skyborne 45 nem éppen mindennapi használatra javasolt apróság. 34 x 34 x 49 cm-es méretei és majd 2,5 kilós tömege kissé kényelmetlenné teszik mondjuk a helyi tömegközlekedésen való használatra. Ettől függetlenül ez a kialakítás áll legközelebb a daypack, vagyis a több funkcióra használható, túrazsák/fotóstáska vonalhoz.

A táska felső fele a kiegészítők, vagy akár a túrakellékek pakolására, míg az alsó rész a fotós kellékek szállítására szolgál. Ezen felül külön helyeket kapunk egy kisebb laptop, mobiltelefon, vagy fotós állvány tárolásához is.

De tekintsük át először a külsőt! A fotós társadalom bővülésével egyre divatosabbak a hagyományostól eltérő színek. A Skyborne sorozat azért még a konzervatív vonalon mozog, hiszen a hagyományos feketét, grafitszürke külsőre cseréli, így csak egy cseppnyi játékosságot kapunk. A felhasznált poliészter szövetekhez jó érzékkel nyúl a gyártó, és egy strapabírónak tűnő, jól összeállított táskát tesz elénk. A cipzárak is műanyagból készültek, a nagyobb nyílásokon méretesebb nyitófelülettel. A műanyag szövetet kemény műanyag csatok, fémkarikák, itt-ott pedig gumi felületek váltják fel. Ilyen gumi betéteket kapunk a talpon, valamint a cipzárak bújtatóinál is.

A Vanguard ügyelt a biztonságra is, bár számomra kissé túlzó volt a gumi bújtatók és csatok erdeje, melyekkel nem csak az avatatlan kezek, de még a használó számára sem egyértelmű elsőre, hogyan nyílnak a hátizsák egyes részei. Az oldalt nyíló fotófelszerelés tároló rész cipzárát, például egy mágneses nyelv „védi”, bár nem sok szerepét éreztem. Az elülső laptop tartó rekeszt pedig két hatalmas csat, melyek nyitónyelvét egy-egy védőfülbe bújtathatjuk. Elsőre a táska olyan mint egy ördöglakat. Csak forgatja az ember, és szinte gyermeki örömmel fedezi fel a furfangosan elrejtett, legkülönbözőbb helyeken nyíló rekeszeit.

A csatok minden esetben műanyagból készültek, és a két legfontosabb közülük a táska elején-tetején lévő páros. Kioldva őket hozzáférhetünk a széles elülső cipzárhoz, mely a laptop tartót nyitja. A belső rekesz narancs színű szövettel bélelt és párnázott. Belsejében egy külön is hordozható, porvédő tok kapott helyet. Maximum 12”-os monitorral szerelt netbookokhoz ideális. A védőtok belseje ugyanazzal a színes szövettel borított, mint a táskáé. Cipzárral zárhatjuk, és még egy zsebet is elhelyeztek rajta. A rekeszhez az előlap felső részét nyitva jutunk, de az alsó részén is körbefut egy cipzár. Ezt kioldva az elülső rész néhány centivel megnövelhető, vastagabb pakolóteret adva. Így a laptop mellé (mögé) befér egy nagyobb mappa, vagy összehajtott ruhadarab is.

A hátizsák hasán is találunk egy gumibevonatú, széles csatot. Egy szíjjal ide fogatható összecsukott fotóállványunk. A csat magassága állítható, így könnyen az állványhoz igazítható és biztosabb tartást ad a hasi résznek.

Jobb oldalt egy sima, becsúsztatható zsebet kapunk, valamint erős füleket a táska oldalára varrva. A fotós felszerelés tárolására alkalmas szekció az alsó részében kapott helyet, melyhez a bal oldalt nyíló ajtó mögött jutunk. Az ajtó külsején és belsején is cipzáras zseb található az apróságok számára, belül pedig két tépőzáras rekeszt kapunk a memóriakártyáknak.

A fotós felszerelések rekesze minden oldalán szivacsbetétes. Bélése a modernebb táskáknál megszokott puha szövet, mely itt is narancs színű. Egy hosszú, L alakú elválasztó párnát, valamint két kisebbet kapunk a felszerelésünknek megfelelő hely kialakítására. Ezt a részt a fenti pakolóterülettől egy nagy széles, tépőzáras párna választja ketté, mellyel tetszés szerint egybe is nyitható a két szekció. Az alsó részbe egy közepes teleobjektívvel (pl. 70-200mm) ellátott DSLR, és további 1-2 kisebb optika, valamint egy vaku fér.

A felső részhez a hátlap felől juthatunk. A cipzár nyitásához két újabb csatot kell kioldanunk, így lehajthatóvá válik a hátsó rész teteje. Mögötte nem túl nagy, kb. 5 literes pakolótér áll rendelkezésre, egy túrázás elengedhetetlen kellékeinek – mondjuk az élelemnek, innivalónak és esetleg egy széldzsekinek. A felső rész belső borítása is megegyezik a többivel, de itt külön zsebeket nem kapunk.

A viszonylag nagy hátizsákra egy igen masszív, rendkívül kényelmes fogantyú, és nem kevésbé erős vállpántok kerültek. A széles, vastagon párnázott pántokon egy levehető mobiltelefon tartó is helyet kapott. A stabilabb tartás érdekében a pántok a mellrészen és a deréknál is összecsatolhatók. A derék résznél kényelmes párnázatot kapott a hátizsák, de a teljes hátfal is több centi vastag, jól szellőző párnabetéttel rendelkezik. A párnázat alsó részén megbúvó zsebben egy műanyag esővédő huzatot rejtettek el.