Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM

0

Bemutatás

A Sigma 30mm-es EX DC optikáját kifejezetten az APS-C szenzoros digitális tükörreflexesekhez fejlesztette, hogy egy olyan, nagy fényerejű fix objektívünk lehessen, mint a filmes fotósok esetén az 50/1,4-es. A felső kategóriás 30 mm-es fix optika ára bruttó 120.000 Ft (460 USD). Felső kategóriába sorolt mivolta ellenére időjárásálló kialakítással nem büszkélkedhet, a dobozban viszont egy félszirom napellenzőt és egy tokot mellékelnek.

A gyújtótávolság tehát fix 30mm, amely Nikon, Pentax és Sony vázaknál 45 mm-es, Canonnál 48 mm-es, míg az Olympus és Panasonic FourThirds vázainál 60 mm-es kisfilmes objektív látószögét fogja eredményezni. A fényerő kiváló: f/1,4, amely remek mélységű képek készítését is magában hordozza.

A lencsesorban hátul egy öntött aszférikus tagot, előtte egy extra alacsony szórásút (ELD), az első csoportban pedig egy speciális alacsony szórású (SLD – Special Low Dispersion) helyeztek el a lehető legtökéletesebb rajz elérése érdekében.

Az élességállítást ultrahangos HSM motor végzi (kivéve Pentax és Sony). A HSM motorral végzett automatikus élességállítás igen halk, sebessége jó, de a végállásoknál (közelpont és végtelen pont) kissé belassul.

Az optika nem belső élességállítású, a tubus rövidsége miatt itt a frontlencse néhány mm-t mozdul előre/hátra élességállítás közben, de nem fordul el.

Az optika frontlencséje elé 62 mm-es szűrők tekerhetők fel. A gyárilag mellékelt napellenző kör formájú és bajonettes megoldással rögzíthető a tubusra.

Az objektívre távolságskálát is helyeztek, amelynél egy kis ablak mögött láthatjuk az aktuálisan beállított tárgytávolságot. Mélységélesség skála viszont nem került az optikára.

Használati tapasztalatok

A Sigma „digitális” 30mm-ese kiváló darab, külseje masszív, probléma felépítéséből adódóan semmiképpen nem adódhat vele.

Az élességállítás gyűrűje 2 cm széles, sűrűn barázdált, nem jár keményen, de enyhén darabos a forgatás közben, ennek ellenére nem szorul. A HSM verzióknál az élességállító gyűrű folyamatosan használható, nem feltétlenül szükséges MF-re kapcsolni (Full Time Manual Focus).

A tubuson csak az AF/M auto/manuális fókusz között váltó kapcsolót találjuk.

Színhiba

A két alacsony szórású (SLD és ELD) lencsetag ellenére teljesen nyitott blendével sajnos elég jól látható színi hibát produkál az optika és gép páros. Ennek mértéke szerencsére nem túl erős, de mindenképpen szokatlan az, hogy nem csak a kép sarkain, szélein jelentkezik ez a hatás, hanem a kép közepén is. A színhibáknál találkozhatunk vörös, lila és kék elszíneződéssel egyaránt. F8-ra szűkítve a blendét kvázi el is tűnik a kromatikus aberráció.

A legrosszabb esetben (F1,4-nél), 10 Mpixelre vonatkoztatva cirka 9-10 pixelnyi színhibát találhatunk, a képközépen 5-6 pixelnyit, amely 45×30 cm-es papírképen max. 1,1 mm, 10×15 cm-es fotón max. 0,4 mm méretben fog látszani.

Geometriai torzítás

Az optika fix gyújtótávolsága ellenére geometriai torzítás is észlelhető. A torzítás mértéke nem túl nagy, a hordó jellegű hiba átlagosan 0,5%-os, ami a képeken nem okoz szembetűnő problémát.

Geometriai torzítás0,5% hordótorzítás

Peremsötétedés

Bár az optikát APS-C szenzormérethez tervezték, s mi is ilyen szenzorral próbáltuk ki, a sarkok sötétedése viszonylag visszafogott (a fullframe szenzorra tervezett objektívek APS-C szenzoron sokkal jobban teljesítenek torzítás és vignettálás tekintetében is, mint az APS-C-re tervezettek). A Sigma 30 mm-es fix objektívje teljesen nyitott blendénél közel 20%-kal sötétebb a sarkokban, mint képközépen. Ez – bár nem elhanyagolható érték, mégis – kevésbé zavaró a finom átmenet miatt. A rekesz szűkítésével jelentősen csökkenthető a peremsötétedés, F8-nál már mindössze 6%.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


40 cm közelpont,
226 mm lefedett terület

Az objektív közelpontja 40 cm, amely gyári adatok alapján 1:10 leképezési arányt eredményez. APS-C szenzorral ennek megfelelően nagyjából 220 mm-hez széles területtel fedhető le a teljes kép.
A legkisebb tárgytávolságnál elég jelentős torzítás tapasztalható, mintegy 0,7%-os a hordótorzítás.

Képminőség

Az objektív nyitott blendénél is remek rajzolattal rendelkezik, csak igen enyhe lágyság érezhető, legalábbis képközépen. A szélek-sarkok felé haladva f/1,4-nél jelentős lágyulás tapasztalható. Rekeszeléssel persze csökkenthető, de még F4 rekesznyílásnál is érezhető ez a hatás.

Értékelés

Összességében azonban szépen dolgozik a Sigma APS-C-re tervezett 30-as fixe, kiváló fényereje ellenére igen visszafogott színi hibája van, a rajzolata nagyon szép, csak a sarkok lágyulásával kell megbarátkozunk. Aki a sarkokban is remek rajzolatú objektívvel szeretne dolgozni APS-C szenzorral, nézze meg a Fullframe-re tervezett optikákat, pl. a Sigma 28mm f/1,8 EX DG Macro-t.

Tesztfotóink a cikkünk alatti linkről érhetők el!