Exkluzív: Nikon D3200

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Vegyük csak sorra az AF rendszer adatait! 11 pontos fáziskülönbségen alapuló automatikus élességállítás egy középső keresztszenzorral. Kereső módban Egypontos, Dinamikus, 3D követő (11 ponton) és Automatikus AF mező választás. -1 – +19 Fé közötti működési tartomány. 3 méterig hatásos AF-segédfény. Multi-CAM 1000 rendszer. Nos, ezek az adatok pontról-pontra megegyeznek a D3100 fókuszrendszerének adataival, egyszóval semmi változás.

A fénymérést a D3100-ban is alkalmazott 420 pixeles RGB szenzor végzi, üzemmódjaink pedig a régiek: 3D színes mátrix II (nem G és D-jelű objektívekkel: színes mátrix II), Középre-súlyozott (8 mm-es terület), és Szpot (3,5mm-es terület). Az első két beállításnál 0-20 Fé, a szpot mérésnél viszont 2-20 Fé között működőképes a rendszer. A fénymérés eredményeit +/-5 Fé tartományon belül, 1/3 lépésközönként felülbírálhatjuk.

LiveView

Az új LV gombon kívül nem sok változás történt a D3100 óta. Élőkép módban más autofókusz módok választhatók (Arc-prioritás, Széles mezős AF, Normál mezős AF, Témakövető), melyek viszont ugyanazok, mint az elődben elérhetők.

A korábban említett Automatikus témamód választás kizárólag élőkép módban, autofókuszt használva működik.

Sorozat fényképezés

A képfeldolgozásért és persze a gép gyors működéséért most az új generációs Expeed 3 processzor felel. Ennek köszönhetően a nagyobb felbontás ellenére is sikerült egy kicsit javítani a sorozat sebességen, a korábbi 3 kép/mp helyett, most 4 kép/mp-cel dolgozhatunk.

Érdekes változás, hogy a D3200-ba visszakerült az az önkioldó beállítás, melyet kivettek a korábbi modellből. Két modellváltozattal ezelőtt még 2, 5, 10 és 20 mp-et állíthattunk, ami aztán 2 és 10 mp-re redukálódott, hogy most mint fejlesztés visszatérjen. Azért akad itt előrelépés is, mivel 1-9 képes önkioldó sorozatot is beállíthatunk. Ez nem volt egyik elődben sem.

Videófelvétel

A mozgókép mód sok téren mutathat fel fejlődést. Na nem a Full HD felbontás terén, mert az nem új (viszont épp elég) hanem például a videók minőségét tekintve. Kétféle tömörítési/minőségi beállítást kapunk, melyet azelőtt hanyagoltak és sokkal részletesebben állítható a képfrissítési sebesség is. A Full HD (1920 x 1080 pixel) felbontást választva például 24 és 25 képkocka/mp-et is beállíthatunk, 720 soros felvételnél pedig a korábbi 30 kocka/mp-es maximum helyett 50-nel dolgozhatunk. Harmadik felbontásként maradt a 640 x 424/25 fps. A videók most is MOV formátumban, H.264/MPEG-4 tömörítéssel készülnek.

A D3100 még 10 percben maximálta a videósnittek hosszát, mely ezúttal 20 percre nőtt. Jelentős előrelépés a Kézi beállítások használata is. Felvétel előtt beállíthatjuk például a rekeszértéket, vagy akár az érzékenységet, melynél ISO200-12800 tartományban mozoghatunk.

A videózás kényelmesebbé vált a gép tetejére került videó gombnak köszönhetően, így az exponáló gombot is használó mutatóujjunkkal egy pillanat alatt átválthatunk mozgókép felvételre. A videó módhoz természetesen nincs szükség külön üzemmód beállításra, de az élőképet aktiválnunk kell előtte.

A kész videók utólag a gépen belül is szerkeszthetők, kijelölve egy snitten belüli kezdő-, és végpontot, vagy egy kimásolandó állókép kockát.

Végül, de nem utolsó sorban, komolyabb változáson esett át a hang kezelése is. Ugyan a felvétel ezúttal is mono lineáris PCM, de az egyszerű ki- és bekapcsoláson kívül automata jelerősség szabályozást, vagy 20 lépéses kézi bemeneti szint beállítást is választhatunk. Aki jobb minőségre vágyik külső sztereó mikrofont is csatlakoztathat a készülék oldalsó bemenetére. A gyártó a felső vakupapucsba illeszthető Nikon ME-1 mikrofont ajánlja a géphez, melynek jelszintje ugyanúgy kézzel szabályozható mint a beépítetté, és automatikusan csökkenti az objektívek autofókusz meghajtása által keltett zajokat.