Exkluzív: Nikon D3X

0

Külső

A Nikon közel 15 hónappal ezelőtt jelentette meg a D3 jelű professzionális vázát, melynek ma bejelentették a nagyobb felbontással felvértezett ikerpárját, a Nikon D3X-et.

Nem véletlenül neveztem ikerpárnak a D3X-et, hiszen külsejében teljes egészében megegyezik a korábbi D3-as modellel.

A méretes gépre olyan markolatot tervezett a gyártónak, amely kellően nagy ahhoz, hogy a váz tetemes súlyát kényelmes fogással korrigálja. E téren nincs is szégyenkezni valója a D3X-nek.

A profi széria tagjaként nem meglepő, hogy integrált portrémarkolattal látták el a vázat, amely portré állásban is kényelmesebbé teszi a fotózást. Kis kényelmetlenség, hogy ilyen fogás esetén a négyirányú navigálógombok már picit távol esnek így kevésbé könnyű azokat használni, pedig a fókuszpont kiválasztásánál nagy szerepük van.

A gépre természetesen F-bajonettes objektívek tekerhetők fel, ha DX formátumra tervezett optikát használunk, a váz automatikusan átáll erre a képformátumra.

Képérzékelő

A teljes képkocka méretű, 36×23,9 mm-es CMOS szenzor segítségével 24,5 Mpixeles fotókat készíthetünk. Ez jelenleg a legnagyobb felbontású képérzékelő, mely e kategóriában megtalálható. Érdemes megfigyelni, hogy a Sony Alpha DSLR-A900 profi gépében is ugyanekkora és ugyanilyen méretű szenzor dolgozik, amely persze nem jelenti azt, hogy majd a két gép képminősége is azonos lesz, hiszen a képérzékelőn túl nagyon fontos szerepe van a képfeldolgozó processzornak is.
Mivel a megtekintett gép még béta állapotú, így a vele készült képeket nem közölhetjük. Annyit elöljáróban elmondhatunk, hogy a nem végleges modell képei kissé elmaradnak a D3-ban megszokottól. De azért várjuk ki a végét.

A képeinket RAW és JPEG formátumokon túl TIFF-ként is elmenthetjük, bár minden bizonnyal ennek szükségessége egyre inkább csökken.

A nagyobb felbontású szenzor miatt a sorozat sebessége némileg csökkent, bár azért ki kell hangsúlyozni, hogy az 5 kép/mp 24,5 Mpixeles felbontásban azért nem kis teljesítmény. Aki ragaszkodik a gyorsabb sorozatokhoz, annak a D3 jelenleg jobb választásnak tűnik.

LCD

A gép tetején státusz LCD-t helyeztek el, amely zöld színű háttérvilágítással is használható. Hátul a már sok gépben megtalálható 920e szubpixeles 3″-os, vagyis 7,6 cm képátlójú LCD köszön vissza, melyről jól tudjuk, hogy kiváló részletgazdagságú képeket jelenít meg. Nem csalódtunk benne most sem.

A hátsó LCD-n a menük és a kész képeken túl passzív státusz kijelzés illetve élőkép is megjeleníthető, utóbbinál újdonság (illetve a D700-ból öröklődött) a virtuális horizont, mely segít a gép precíz vízszintes, vagy függőleges tartásában (a D3-ban csak menüből volt kiválasztható).

S ha már a kijelzőknél tartunk, mindenképpen fontos megemlíteni a hátsó státusz LCD-t (igen, fent és hátul is van, más-más funkciókkal).

A meglehetősen zsúfolt felső státuszkijelzőn az expozíciós mód, záridő rögzítés, záridő, rekeszérték, expozíció kompenzáció, hátralévő képek száma, gyújtótávolság (manuális objektíveknél), érzékenység, vakumód, felvételi és egyedi menü mentési helye, használt memóriakártya ikonja, automata sorozat lépésköze, a sorozatban hátralévő képek száma, az akku állapota, AF mód, GPS használat ikonja, az expozíciós skála, fehéregyensúly módja, vakuteljesítmény rögzítés, valamint a képjegyzet, időszakos expozíció és a gombelem állapotának kijelzése kísérhető figyelemmel. A hátsó kijelzőn főként az alatta lévő funkciógombok működését ellenőrizhetjük, így többek között az érzékenység, képméret és minőség, fehéregyensúly, valamint a hangjegyzet. Élőkép módban az LCD monitorra is kérhetünk státusz kijelzést (az INFO gombbal), és ugyanazt az elrendezést, valamint információkat kapjuk mint a felső megjelenítőn. Az LCD kijelző alsó részén ezen felül megjelenik az AF mezők, sorozat sebesség, zajszűrési beállítások, vagy a választott színtér ikonja is.

Kereső

A pentaprizmás kereső, vízszintesen és függőlegesen is 100%-os lefedettséget biztosít. Nagyítása csak 0,7×-es, amely kellően méretes keresőméretet ad. A kereső jobb oldalán helyezték el a dioptria korrekciós tárcsát, mely -3,0..+1,0 dioptria közé állítható. A bal oldalon a keresőzár karja található, amellyel lezárhatjuk a keresőt, hogy rajta keresztül ne juthasson fény a gépbe (éjszakai, hosszú expozíciós idejű fotózásnál).

A keresőben mind az 51 autofókusz pont részletes kijelzése megtalálható, közepén a 12 mm-es, középre súlyozott mérési terület határvonalaival. A státusz információk megjelenítése a státuszkijelzőkhöz hasonlóan, rendkívül részletes, ezért két részre bontva a kijelző jobb oldalán és alján is nyomon követhetjük. Jobbra az expozíciós skálát, továbbá a kompenzáció és automata sorozat ikonját látjuk. Alul a fókusz visszajelző lámpa kezdi a sort, majd a fénymérési mód, expozíció és vakurögzítés felvételi mód, záridő és rekeszérték rögzítés, záridő és rekesz, nagy sebességű vakuszinkron, érzékenység, akkuállapot, hátralévő képek száma (egyképes és sorozat üzemmódban), fehéregyensúly, expozíció kompenzáció és a színhőmérséklet kijelzése követi.

Élességállítás

A Nikon D3X ugyanazt a Multi-CAM 3500FX fókuszmodult kapta, mint a D3. Ebből adódóan szintén 51 db AF ponttal rendelkezik, melyeket meglehetősen középre zsúfoltak. Így viszont DX képkivágásnál is belefér az összes fókuszpont a képmezőbe. Az 51 fókuszmező középső 15 pontja keresztszenzoros, nagy érzékenységű. Előnyük a konkurenciával szemben, hogy nem csak F2,8, vagy nagyobb rekeszértéknél aktívak, hanem szűkebb blendénél is az összes használható marad. Beállíthatunk sokkal „szellősebb” AF mező elrendezést is, választható 11 fókuszponttal, bár a használható terület így is ugyanakkora.

Csatlakozók, memóriakártya

A Nikon D3X csatlakozói szintén megegyeznek a D3-ban már bevezetettekkel. A bal oldali csatlakozókat gumilap takarja, itt található az USB 2.0 Hi-Speed kivezetés, illetve alatta, külön gumiajtó mögött a DC bemenet, az AV és a HDMI kimenet. A HDMI csatlakozón 480p, 576p, 720p vagy 1080i jelet küldhetünk ki. 1080 soros módban progresszív jel sajnos nem áll rendelkezésre.

A vaku szinkroncsatlakozó, valamint a vezetékes távkioldó bemenete az elődöknél megszokott helyen a gép bal elején található. Ezeket gumi kupak védi, melyet a vázhoz rögzítettek, így nem kell tartani elvesztésüktől.

A Nikon D3X CompactFlash Type I és Type II memóriakártyákat fogad, ebből egyszerre kettőt is. A dupla foglalat tartalma külön-külön is formázható és munkamegosztásuk is részletesen beállítható. Meghatározhatjuk például, hogy az 1. kártya beteltével automatikusan a 2-ra mentsen a gép (Overflow), használhatjuk biztonsági adattárként is a kiegészítő kártyát, így mindkettőre ugyanazok a képfájlok menthetők és bármilyen probléma esetén rendelkezésünkre ál még egy példány (Backup). Az is beállítható, hogy első számú kártyánkra csak RAW fájlokat, a másikra pedig csak JPEG formátumú képeket mentsen a készülék.

A géphez EN-EL4a típusú lítium-ion akkumulátor jár, mely 11,1 Voltos és 2500 mAh kapacitású. Ezzel CIPA szabványú mérések szerint, egy töltéssel kb. 4400 fénykép készíthető,
Az akku teljesítményszintjét a felső státusz kijelzőn, vagy a keresőben megjelenő ikonnal ellenőrizhetjük. Hatfokozatú szintkijelzése csak hozzávetőlegesen tájékoztat a töltöttségről, de a Nikon D3X-ben is találunk részletesebb állapot kijelzést, ehhez viszont a menüben kell kalandoznunk. A Setup menü Battery Info pontjánál 1% részletességgel ellenőrizhető a töltöttség szintje, de információt kapunk az eddig készített képek számáról, vagy az akku élettartamáról is.

Kezelőszervek

A gombok elhelyezése is megegyezik a Nikon D3-ban megismerttel, így erre most külön nem is térnénk ki.

Menürendszer

Egy fényképezőgép szolgáltatásait leginkább menüjén keresztül lehet felfedezni. A sajtóközleményben és a specifikációkban szereplő adatokat reméljük már mindenki fejből fújja, így most következzen a gép menüszerkezete, melyből további finomságok olvashatók ki, mint pl. a Nikon D3-mal (v1.0 firmware) szembeni változások, melyeket mi piros színnel ki is emeltünk:

Playback (lejátszás) menü

 • Delete (képek törlése): Selected (kiválasztott fotó), All (minden képet töröl)
 • Playback folde (lejátszás mappája): ‘adott mappanév’, All (mind), Current (aktuális mappa)
 • Hide image (kép elrejtése): Select/Set (kiválaszt/beállít), Deselect all? (kiválasztást töröl?)
 • Display mode (megjelenítés információi):
  • Basic photo info: Focus point (fókuszpont kijelzése)
  • Detailed photo info (részletes infó): Highlights( csúcsfények kijelzése), RGB histogram (színcsatornák hisztogramjai), Data (képadatok)
 • Copy images (fotók másolása a kártyák között): Select image(s) (képek kiválasztása), Select destination folder (célmappa kiválasztása), Copy images? (másolás)
 • Image review (azonnali képvisszajátszás): On, Off
 • After delete (törlés utáni teendő): Show next (köv. képet mutatja), Show previous (előző képet mutatja,), Continue as before (visszatér a korábbi tevékenységhez)
 • Rotate tall (álló képek elforgatása): On, Off
 • Slide show (diavetítés): Start, Frame interval (képek közti szünet; 2-10 mp), Audio playback (hangmegjegyzés lejátszása)
 • Print set (DPOF) – (nyomtatási beállítások): Select/Set (kiválaszt/Beállít), Deselect all? (kiválasztások törlése?)

Shooting (felvétel) menü

 • Shooting menu bank (menü mentései): A, B, C, D, Rename (átnevezés)
 • Reset shooting menu (beállítások gyári alapértékre): Yes, No
 • Active folder (aktív mappa): New folder number (új mappanév), Select folder (mappa kiválasztása)
 • File naming (fájlnevek): a fájlnév első 3 betűje szerkeszthető, de külön jelölést kap sRGB és Adobe RGB színmódokban
 • Slot 2 (második kártya funkciója): Overflow (betelt 1. kártya utáni mentés), Backup (az 1. kártya biztonsági másolata), RAW Slot1 – JPEG Slot2 (1 kártyahely: RAW képek, 2. kártyahely: JPEG képek)
 • Image quality (képminőség): NEF (RAW) + JPEG Fine, NEF (RAW) + JPEG Normal, NEF (RAW) + JPEG Basic, NEF (RAW), TIFF (RGB), JPEG Fine, JPEG Normal, JPEG Basic
 • Image size (képméret):
  FX módban: Large (6048×4032), Medium (4544×3024), Small (3024 x 2016)
  DX módban: Large (3968×2640), Medium (2976×1976), Small (1984×1320)
  5:4 módban: Large (5056×4032), Medium (3792×3024), Small (2528×2016)
 • Image area (képterület):
  • Auto DX crop (automata váltás, DX objektív felhelyezése esetén): On, Off
  • Choose image area (képterület kiválasztása): FX format (36x24mm), DX format (24x16mm), 5:4 (30x24mm)
 • JPEG compression (tömörítés): Size priority (méret-prioritás), Optimal quality (optimális minőség)
 • NEF (RAW) recording (RAW képminőség):
  • Type (típus): Lossless compressed (veszteségmentes tömörítés), Compressed (tömörített), Uncompressed (tömörítetlen)
  • NEF (RAW) bit depth (RAW bitmélység): 12 bit, 14 bit
 • White balance (fehéregyensúly): Auto, izzólámpa, fénycső, napfény, vaku, felhős, árnyék; Choose color temp. (színhőmérséklet beállítás: 2500-10000 Kelvin, 31 lépésben), PRE (kézi beállítás, d-0..d-4 mentési helyekre). Bármelyik gyári, vagy kézi beállítás két tengelyen (A-B, G-M), egy 13×13 mezős mátrixon finomhangolható.
 • Set picture control (színbeállítások): Standard, Neutral (természetes), Vivid (élénk), Monochrome (egyszínű)
 • Manage picture control (színbeállítások opciói): Save/edit (mentét/beállítás), Rename (átnevezés), Delete (törlés), Load/Save (betöltés/mentés):
   • A Set picture control összes beállítása finomhangolható, az alábbi értékeken:
  • Quick adjust (gyors beállítás): az összes többi értéket meghatározott lépéssel eltolja
  • Sharpening (élesség): 0-9 értékben
  • Contrast (kontraszt): +/-3 lépésben
  • Brightness (világosság): +/-1 lépésben
  • Saturation (színtelítettség): +/-3 értékben
  • Hue (színezet): +/- 3 értékben
  • Filter effects (monokróm színszűrők): Off, sárga, narancs, vörös, zöld
  • Toning (monokróm színtónusok): BW, szépia, cianotípia, vörös, sárga, zöld, kékeszöld, kék, lilás kék, lila (a BW-n kívül mindegyik telítettsége 1-7 lépésben állítható)
  • Egy Contrast/Saturation mátrixon leolvasható a beállításaink módosult helyzete a gyári értékekhez képest. Az OK gombot lenyomva C1-C9 helyre menthetjük a beállításokat.
 • Color space (színtér): sRGB, Adobe RGB
 • Active D-lighting (dinamika korrekció): Auto, Extra High, High, Normal, Low, Off
 • Vignette Control (peremsötétedés korrekció): High, Normal, Low, Off
 • Long exp. NR (hosszú expozíciós hotpixel szűrés): On, Off
 • High ISO NR (zajszűrés magas érzékenységen): Off, Low, Normal, High
 • ISO sensitivity settings (érzékenység beállítások): érzékenység (Lo1, Lo0,7, Lo0,3, ISO100-1600-ig 1/3 lépésben, Hi0,3, Hi0,7, Hi1, Hi2)
  • ISO sens auto control (automata érzékenység): Off, On (bekapcsolt állapotban
   • Maximum sensitivity (max. érzékenység) ISO200/400/800/1600/Hi1/Hi2
   • Minimum shutter speed (min. záridő) 1-1/4000mp
  • Live view (élőkép beállítások):
   • Live view mode: Hand-held (kézből fotózva), Tripod (állványon használva)
   • Release mode (exponálás): Single frame (egyképes), Continuous low-speed (lassú sorozat), Continuous high-speed (gyors sorozat)
  • Multiple exposure (többszörös expozíció): Done, Number of shots (képek száma, 2-10), Auto gain (On, Off)
  • Interval timer shooting (időeltolásos expozíció): Start, Choose start time (kezdés ideje), Interval (időköz), Select intvls x no.of shots (képek száma)

  Custom setting (egyéni beállítások) menü

  • Custom setting bank (egyedi beállítások mentési helyei): A, B, C, D, Rename (átnevezés)
  • Reset custom settings (visszaállítás gyári alapértékekre): Yes, No
  • a; Autofocus (autofókusz opciók)
   • a1; AF-C priority selection (AF-C elsőbbség): Release (kioldás), Release+focus (kioldás és fókusz), Focus (fókusz)
   • a2; AF-S priority selection (AF-S elsőbbség): Release (kioldás), Focus (fókusz)
   • a3; Dynamic AF area (dinamikus AF terület): 9-21-51 pontos, 51 pontos (3D követéssel)
   • a4; Focus tracking with lock-on (követő fókusz rögzítéssel): Off, Short (rövid), Normal, Long (hosszú)
   • a5; AF activation (AF aktiválása): Shutter/AF-ON (exponáló és AF-ON gomb), AF-ON only (csak az AF-ON gomb)
   • a6; Focus point illumination (fókuszpont kijelzése): Manual focus mode (On, Off), Continuous mode (On, Off), Focus Point Brightness (ExtraHigh, High, Normal, Low)
   • a7; Focus point wrap-around (AF pont kiválasztás folyamata): Wrap (szélső fókuszmezőhöz érve a következő pontnál az átellenesre ugrik), No wrap (szélső fókuszmezőnél megáll)
   • a8; AF point selection (AF pont kiválasztás): 51 points, 11 points
   • a9; AF-ON button (AF-ON gomb működése): AF-ON (AF indítás), AE/AF lock (expozíció és AF rögzítés), AE lock only (csak az expozíció rögzítése), AE lock [Reset on release] (expozíció rögzítés, a gombot elengedve véget ér), AE lock [Hold] (expozíció rögzítés, csa a gombot újra lenyomva ér véget), AF lock only (csak AF rögzítés)
   • a10; Vertical AF-ON button (a függőleges … gomb működése): Same as AF-ON (ugyanaz, mint a másik gombbé), AF-ON (AF indítás), AE/AF lock (expozíció és AF rögzítés), AE lock only (csak az expozíció rögzítése), AE lock [Reset on release] (expozíció rögzítés, a gombot elengedve véget ér), AE lock [Hold] (expozíció rögzítés, csa a gombot újra lenyomva ér véget), AF lock only (csak AF rögzítés)
  • b; Metering/exposure (fénymérési és expozíciós beállítások)
   • b1; ISO sensitivity step value (ISO lépésköz): 1/3, 1/2, 1 Fé
   • b2; EV steps for exposure cntrl. (Fé lépésköz expozíció állításnál): 1/3, 1/2, 1 Fé
   • b3; EV steps for exposure comp. (Fé lépésköz expozíció kompenzációnál): 1/3, 1/2, 1 Fé
   • b4; Easy exposure compensation (egyszerű e.kompenzáció állítás): On [Auto reset], On, Off
   • b5; Center weighted area (középre súlyozott mérési terület): 8, 12, 15, 20 mm, Average (átlag)
   • b6; Fine tune optimal exposure. +/-1 Fé között, 1/6 lépésközökkel finomhangolható bármelyik fénymérési mód
  • c; Timers/AE lock (idő és AE rögzítési beállítások)
   • c1; Shutter-release button AE-L (fénymérés rögzítés exponáló gombbal): On, Off
   • c2; Auto meter-off delay (fénymérési beállítások megőrzése): 4 mp, 6 mp, 8 mp, 16 mp, 30 mp, 1 perc, 5 perc, 10 perc, 30 perc, No limit (nincs időhatár)
   • c3; Self-timer delay (önkioldó ideje): 2, 5, 10 és 20 mp
   • c4; Monitor off delay (kijelző automata kikapcsolásának ideje): 10 mp, 20 mp, 1 perc, 5 perc, 10 perc
  • d; Shooting/display (felvételi és képernyő beállítások)
   • d1; Beep (hangjelzés): Off, Low (halk), High (hangos)
   • d2; Shooting speed (sorozat sebessége): Continuous high-speed (gyors: 7, 6, 5 kép/mp), Continuous low-speed (lassú: 5, 4, 3, 2, 1 kép/mp)
   • d3; Max. continuous release (sorozatban készíthető képek száma): 1-130 kép
   • d4; File number sequence (fájl sorszámozás): On, Off, Reset (lenulláz)
   • d5; Control panel/viewfinder
    • Rear control panel (hátsó vezérlőpanel): ISO sensitivity (érzékenység), Exposures remaining (hátralévő képek száma)
    • Viewfinder display (kereső kijelzés): Frame count (képszám), Exposures remaining (hátralévő képek száma)
   • d6; Shooting info display (info képernyő): Auto, Manual: Dark on light (világos háttér) vagy Light on dark (sötét háttér)
   • d7; LCD illumination (státusz LCD-k háttérvilágítása) On, Off
   • d8; Exposure delay mode (expozíció késleltetés): On (1 mp az expo gomb lenyomása után), Off
  • e; Bracketing/flash (automata sorozat és vaku opciók)
   • e1; Flash sync speed (vaku szinkronidő): 1/60, 1/80, 1/100, 1/125, 1/160, 1/200, 1/250, 1/250 (Auto FP)
   • e2; Flash shutter speed (záridő vakuzás mellett): 1/60-30 mp
   • e3; Modeling flash (modellfény): On, Off
   • e4; Auto bracketing set (automata sorozatok beállításai): AE&flash (expozíció és vaku), AE only (csak exp. Sorozat), Flash only (csak vakusorozat), WB bracketing (fehéregyensúly sorozat)
   • e5; Auto bracketing [Mode M] (automata sorozatok M-módban): Flash/speed (vaku/záridő), Flash/speed/aperture (vaku/záridő/rekeszérték), Flash/aperture (vaku/rekeszérték), Flash only (csak vaku)
   • e6; Bracketing order (auto sorozat képsorrendje): mért > alá > fölé; alá > mért > fölé
  • f; Controls (kezelőszervek)
   • f1; Multi selector center button (vezérlőtárcsa középső gombjának funkciója): Shooting mode (felvételi módban): Select center focus point (középső fókuszpont kiválasztása), Not used (nincs használatban); Playback mode (lejátszás módban): Thumbnail on/off (nézőképek ki/be), View histograms (hisztogramok megjelenítése), Zoom on/off (nagyítás ki/be;); LiveView mode (élőkép mód): Select center focus point, Zoom on/off: low/med/high, Not Used
   • f2; Multi selector (vezérlőtárcsa): Reset meter-off delay (fénymérés kikapcsolási időtartamának törlése), Do nothing (nincs extra funkciója)
   • f3; Photo info/playback (képinfók/visszajátszás vezérlése): Info (jobb-bal irány), Lejátszás (fel-le irány); Info (fel-le irány), Lejátszás (jobb-bal irány)
   • f4; Assign FUNC. Button (FUNC gomb feladata):
    • FUNC button press (gombnyomásra): Preview (mélységélesség előnézet), FV lock (vaku fénymérés rögzítése), AE/AF lock (expo/AF rögzítése), AE lock only (csak expozíció rögzítés), AE lock [Reset on release] (expo rögz. a gombnyomás alatt), Ae lock [Hold] (expo rögzítés a gomb újra lenyomásáig), AF lock only (csak AF rögzítés), Flash off (vaku kikapcsolás), Bracketing burst (expozíció sorozat), Matrix metering (mátrix fénymérés), Center-weighted (középre súlyozott fénymérés), Spot metering (szpot fénymérés), Virtual horizon (virtuális horizont bekapcsolása), Playback (lejátszás), Access Top Item in My Menu (felső elem kiválasztása a saját menüben), None (semmi)
    • FUNC button+dials (gombnyomás+tárcsa): Choose image area (képterület kiválasztása) FX/DX/5:4 illetve FX/DX; 1 step spd/aperture (1 Fé lépéses záridő/rekesz állítás), Choose non-CPU lens nunber (előre definiált manuális objektív kiválasztása), Fucus point-selection (fókuszpont választás), Shooting Menu Bank (felvételi regiszter), Dynamic AF Area (dniamikus fókuszterület), None (semmi)
   • f5; Assign preview button (a mélységélesség ellenőrző gomb funkciói): megegyeznek az fenti beállításokkal
   • f6; Assign AE-L/AF-L button (az AE-L/AF-L gomb funkciói): megegyeznek a fenti két beállítással (+AF-ON gomb beállítás); gomb+tárcsák kombinációban csak a képterület és a manuális objektívek kiválasztása rendelhető a gombhoz
   • f7; Customize command dials (vezérlőtárcsák beállításai): Reverse rotation (ellentétes forgásirány), Change main/sub (hátsó/első tárcsa felcserélése), Aperture setting (rekeszállítás): Sub command dial – Aperture ring, Menus and playback (menük és visszajátszás kezelése)
   • f8; Release button to use dial (gomb+tárcsa működése) Yes (gombnyomás után forgatható a vezérlőtárcsa), No (gombnyomás közben forgatható a vezérlőtárcsa)
   • f9; No memory card? (expozíció memóriakártya nélkül): Release locked (nem lehetséges), Enable release (engedélyezett)
   • f10; Reverse indicators (expzíciós skála megfordítása): +0-; -0+

  Setup (beállítások) menü

  • Format memory card (kártya formázása): Slot1, Slot2
  • LCD brightness (kijelző világossága): +/- 3 lépésben
  • Lock mirror up for cleaning (tükör felcsapása az érzékelő tisztításához)
  • Video mode (videó mód): NTSC, PAL
  • HDMI (kimeneti felbontás): Auto, 480p, 576p, 720p, 1080i
  • World time (világidő): Time zone (időzónák), Date and time (dátum és idő), Date format (dátum formátum), Daylight saving time (automatikus téli/nyári időszámítás)
  • Language (menünyelvek): 15 nyelv, magyar nincs
  • Image comment (jegyzet a képek mellé): Done, Input comment (szöveg bevitele), Attach comment (szöveg csatolása)
  • Auto image rotation (automata képelforgatás): On, Off
  • Voice memo (hangüzenet): Off, On (5, 10, 20, 30, 40, 50, 60 mp), Manual only
  • Voice memo overwrite (hangüzenet felülírása): Disable (nem engedélyezett) Enable (engedélyezett)
  • Voice memo button (hangüzenet gomb): Press and hold (nyomvatartás alatt vesz fel), Press to start/stop (lenyomás után indul/leáll a felvétel)
  • Audio output (hangkimenet): Via speaker (hangszórón keresztül, 1-5 hangerőn), HDMI/audio-video output (videó kimeneten), Off
  • USB: Mass storage, MTP/PTP
  • Dust off ref photo (referencia fotó szoftveres poreltávolításhoz): Start
  • Battery info (akkumulátor állapotának megjelenítése): Bat meter (%-os teljesítmény), Pic meter (készített képek száma), Calibration (kalibráció), Charging life (töltési élettartam)
  • Wireless transmitter: vezeték nélküli vezérlőegység beállítása (WT-4 szükséges)
  • Image Authentication (egyedi képinformáció beágyazása): On, Off
  • Copyright Information (szerzőijog információk): Artist, Copyright szöveg megadása, Attach Copyright Information (szerzőijogi információk csatolása a képhez): ki/be
  • Save/load settings (beállítások mentése betöltése): Save settings (mentés), Load Settings (betöltés)
  • GPS (opcionális helymeghatározó egység): Auto meter off (automata mérés kikapcsolása), Position (pozíció)
  • Virtual horizon (virtuális horizont megjelenítése)
  • Non-CPU lens data (régi, manuális objektívek adatai): Lens number (objektív száma, 1-9), Focal length (gyújtótávolság, mm), Maximum aperture (legnagyobb rekesznyílás)
  • AF fine tune (AF finomhangolás):
   • AF fine tune (be és kikapcsolás): On, Off
   • Saved value (mentett érték): a felhelyezett objektív +/-20 lépéses finomhangolása
   • Default (általános hangolás): a teljes AF rendszer +/- 20 lépéses finomhangolása
   • List saved values (mentett értékek listája)
  • Firmware version: a gép belső szoftverének verziószáma

  Retouch (képkorrekciók) menü

  • D-Lighting (utólagos dinamika korrekció): Low, Normal, High
  • Red-eye correction (vörösszem eltávolítás): kiválasztott képen
  • Trim (vágás): 3:2, 4:3, 5:4 oldalarány; 5 fokozatú vágás 640 x 480 pixelig
  • Monochrome (egyszínű kép):
   • Black-and-white (fekete fehér): kiválasztott kép
   • Sepia (szépia): kiválasztott kép
   • Cyanotype (cianotípia):kiválasztott kép
  • Filter effects (szűrőhatások egy kiválasztott képen): Skylight, Warm filter
  • Color balance (színegyensúly eltolás egy választott képen): 11 x 11-es színmátrixon, csatornánkénti hisztogram megjelenítéssel
  • Image overlay (két RAW képből egy kombinált fotót készít): Image1 (0,1-2,0 világosság), Image2 (0,1-2,0 világosság), Preview
  • Side-by-side comparison (egymás melletti összehasonlítás)

My menu (személyre szabott menü lértehozása)

 • Add items (menüpont hozzáadása): a fenti menük bármely pontját hozzárendelhetjük egyedi menünkhüz
 • Remove items (menüpontok eltávolítása): az előző opciónál mentett pontok közül eltávolíthatjuk bármelyiket
 • Rank items (pontos sorba rendezése): az összeválogatott menüpontok tetszés szerint rendszerezhetők
 • Choose tab (My menu menüpont funkciója): My menu (saját menü) vagy Recent settings (legutoljára használt menüpontok listája, melyeket automatikusan helyezi el ide a gép)

Használat

A gép kezelése igényel némi gyakorlatot. D3-on nevelkedett fotósoknak persze semmi gondjuk nem adódhat, hiszen a két modell kezelése színre-szagra megegyezik. Aki viszont most csöppen bele a Nikon pro szériájába, annak még ismeretlen lesz ez a terület.
Talán a legfurcsább, hogy nincs üzemmód tárcsa. A használni kívánt módot (P, A, S, M) az LCD előtti Mode gomb lenyomásával, majd a hátsó tárcsa elfordításával választhatjuk ki.
Szintén szokatlan megoldás a sorozat illetve önkioldó, valamint élőkép mód és tükörfelcsapás kiválasztása, mely a bal oldali gombcsoport alatti tárcsával lehetséges.
S hogy teljes legyen a kép és a legfontosabb paraméterek beállítása kellőképpen szét legyen osztva a gép teljes felületén: az érzékenység beállítására az alsó státusz LCD alatt kialakított ISO gomb szolgál.

Fotózás során a legszembetűnőbb az igen gyors tükörmechanizmus. A gép keresősötétedése annyira minimális, hogy még sorozat módban is szinte folyamatosan láthatjuk az objektívből érkező élőképet.
Tükörhang? No igen, az van. De ne felejtsük el, hogy teljes képkockás, vagyis FX formátumú gépről van szó. Ahhoz képest viszont nem is olyan vészes.

Mit hiányoltunk?
Egyetlen dolgot. De azt nagyon.
Kicsivel több időt, mert egy ilyen kategóriás gép kiismeréséhez több kell, mint egy fél nap. De ígérjük, hogy amint lesz lehetőségünk nyugodtabb körülmények között kipróbálni a D3X-et, a szokásos részletességű cikkel fogunk jelentkezni.