Exkluzív: Nikon D7200

0

Aki évek óta követi a DSLR fényképezőgép piacot, az tapasztalta és tudja, hogy jópár éven keresztül komoly fejlesztések kerültek az új vázakba. Egy ideje azonban kissé megtorpanni látszik a fejlődés, s ezt nem lehet tagadni. Ez nem csak a Nikonra, de kivétel nélkül az összes DSLR gyártóra igaz. Mégis, azt kell mondjuk, hogy ha lassacskán is, de azért vannak előrelépések, mint ahogyan a D7200 esetében is történt.

A bejelentéskor megjelent sajtóközlemény, valamint a specifikáció alapján könnyedén eshettünk abba a hibába, hogy egyetlen legyintéssel elintézzük: a D7200 csupán egy egyszerű ráncfelvarrás. Igen, való igaz, hogy a műszaki adatokban és a marketing-ízű sajtóközleményben kevés kézzelfogható fejlesztést találhatunk, s az is igaz, hogy külsőre mit sem változott a gép elődjétől, mi azonban lehetőséget kaptunk a D7200-zal való közelebbi megismerkedésre, így kicsit részletesebben is utánanéztünk, hogy tényleg csak ennyi változott-e a D7200-ban. Szerencsére itt rögtön az elején kijelenthetjük, hogy NEM! De nézzük részletesebben.

Fókuszrendszer

Ami a hírekből is kiderülhetett, a változatlan, 24 Mpixel felbontású, AA (Anti-Alias, moiré csökkentő) szűrő nélküli Nikon D7200 továbbfejlesztett fókuszrendszert kapott. A MultiCAM 3500 DX II ugyanúgy 51 fókuszpontot kínál, amelyek közül 15 keresztszenzoros, viszont kétszer érzékenyebb, mint elődje, azaz immár -3 Fé-től működőképes, amely olyan gyenge megvilágítást jelent, amely esetén ISO100 érzékenységnél f/2,8 blende alkalmazásakor 60 mp záridőre van szükség a helyes expozícióhoz (csak összehasonlításképpen: a friss Nikon D5500 fókuszrendszere -1 Fé-től, azaz négyszer több fénytől kezd működni).
Egész nyugodtan kimondhatjuk, hogy ez a vaksötét és a töksötét között félúton helyezkedik el. De vajon van-e ennek igazából gyakorlati jelentősége? Nos, ha nem is a töksötétben fotózásnál, de igen, van, hiszen ilyen érzékeny fókuszrendszerrel az f/5,6 fényerejű objektíveket is gond nélkül láthatjuk el 1,4×-ező, az f/4-es fényerejű objektíveket pedig 2×-ező telekonverterrel.

Wi-Fi és NFC

A Wi-Fi gyakorlatilag mára már szinte alapszolgáltatás a komolyabb fényképezőgépek esetében. Valahogy a Nikon mégis kicsit későn lépett, így most kezdi becsepegtetni DSLR gépeibe a Wi-Fi funkciót (lásd D5500). Igaz, azt sem szabad elfelejteni, hogy a Canon sem jeleskedik minden gépében ezzel a lehetőséggel, így pl. a felső kategóriás EOS-7D Mark II-ben sem található meg a Wi-Fi vezérlő.

A Wi-Fi segítségével nem csak képeket tölthetünk át okostelefonra vagy tabletre, de ezekkel a készülékekkel vezérelhetjük is a gépet. Az NFC pedig jelentősen megkönnyíti a csatlakozást.

Sajnos a rendelkezésre álló gép béta állapota miatt a D7200 ezen funkcióját nem tudtuk kipróbálni, de majd a részletes tesztünknél pótoljuk.

Képfeldolgozó processzor

Az előd Expeed 3 processzorát a gyorsabb Expeed 4 váltotta fel. Igaz, ez a sorozat sebességekben nem érzékelhető, továbbra is 6 kép/mp sebességet érhetünk el teljes felbontásban, ami arra utal, hogy ezt a maximumot a mechanika adja (tükör).

Sorozat hossz

Jelentősen nőtt azonban az egy sorozatban sebességcsökkenés nélkül készíthető képek száma. Míg a Nikon D7100 mindössze 6 RAW képet volt képes készíteni a maximális sebességgel a belső pufferének telítődéséig, a D7200 gyors memóriakártyával akár 27 képig is eljut, mielőtt belassulna.

Videófelvétel

Kibővültek a videófelvételi lehetőségek, a Nikon D7200 immár külön lapot kínál a videóbeállítások elvégzésére.

Itt újdonság a módosítható fájlnév, tehát külön fájlnév kezdet állítható be videóhoz és fotóhoz. Megadható a cél memóriakártya, azaz beállítható úgy a gép, hogy egyik kártyára fotó, másikra videó kerüljön. Módosíthatjuk a mikrofon spektrális érzékenységét (széles vagy beszédhang tartomány), s aktiválhatunk szélzaj szűrést. Ezek mind új lehetőségek. De említenünk kell még az 1,3× képkivágás lehetőségét is, illetve a további beállításokat, amelyeknél videó módra külön értéket adhatunk meg, mint fotózásnál. Ezek a következők:

  • fehéregyensúly
  • Picture Control
  • nagy érzékenységű zajszűrés
  • érzékenység beállítás (automatikus módban max. ISO25600)

Emellett kreatív fotósoknak jöhet jól a Time-lapse videó funkció. A D7100 eddig is kínált a fényképezés menüjében Időzített felvételkészítés lehetőséget, ahol előre meghatározott időközönként készültek fotók. Ezeket számítógéppel összefűzve hozhattunk létre time-lapse videót. A D7200 most már gépen belül kínálja a time-lapse felvételek videóvá való összefűzésének lehetőségét.

LCD

Nem, a hátsó kijelzőnek sem a mérete, sem a felbontása nem változott, maradt 3,2″ képátlójú és 1,229 millió képpontból épül fel. Mégis akad még itt is újdonság, ez pedig a finomhangolható színezet, amely a fehéregyensúlyhoz hasonlóan a ±5 lépésben teszi lehetővé a színeltolást a kék-borostyán és a bíbor-zöld tengely mentén.

Ezen kívül egy kicsit átdolgozták a felvétel mód infó kijelzését is, amely így jobban áttekinthető lett.

Akkumulátor

Bár ugyanúgy az EN-EL15 akkumulátort használja a fényképezőgép, az egyetlen feltöltéssel készíthető képek száma CIPA ajánlású gyári mérés alapján 950 képről 1110 képre nőtt, azaz hatékonyabban használja fel a gép a rendelkezésre álló energiát. Ez sem mellékes!

Picture Control 2.0

Kissé kibővítették a JPEG fotókra vonatkozó képstílusokat is. A Picture Control 2.0 újdonságként a Clarity (lokális lágyság vagy erősebb helyi kontraszt) beállíthatóságát kínálja, méghozzá automatikus módon túl ±5 értékűre. A hatást sajnos egyelőre nem mutathatjuk meg, mivel a béta géppel nem készíthettünk képeket, de ezt is pótolni fogjuk részletes tesztünk.

Akár ISO102400 érzékenység

Nem derült ki a hírekből, de a Nikon D7200 már akár ISO102400 érzékenységgel is használható. Igaz, csak JPEG formátumnál és csak feket-fehér módban, de az ISO BW Hi1 és ISO BW Hi2 módok ISO51200 és ISO102400 érzékenységeket kínálnak.

Peremsötétedés korrekció

Nem maradt ki ebből a gépből sem a tavaly bevezetett Vignette Control, azaz peremsötétedés vezérlés, vagy pontosabban peremsötétedés korrekció. Ez a gyári objektívek használatakor kínálja a sarkok sötétedésének kijavítását.

Egyéni beállítások menü új lehetőségei

Kissé eldugva, a Custom, azaz egyéni beállítások menübe került néhány olyan újítás, amelyről szintén nem ejtett szót a sajtóközlemény, s nem található meg az adatlapokon sem, pedig akad ezek között olyan, ami igazán hasznos. Nézzük ezeket:

  • AF aktiválás AF-On gombra, vagy AF-On és exponáló gombra
  • AF pont tárolása orientáció alapján (azaz portré gépálláshoz más fókuszpont rendelhető, mint fekvő formátumhoz)
  • Egyszerű érzékenység állítás (be állásában az érzékenység egyszerűen az egyik vezérlőtárcsa elfordításával módosítható)
  • videófelvétel gombhoz funkció rendelése (gomb nyomás+vezérlő tárcsa): ki, fehéregyensúly, érzékenység, képkivágás mód
  • vezeték nélküli kioldó Fn gombjának funkciója: liveview, azonos mint a gép Fn gombja, azonos mint a gép Pv gombja, azonos mint a gép AE-L/AF-L gombja

Mint látható, a D7200 nem csak egy nagyon egyszerű ráncfelvarrás Wi-Fi-s kiegészítéssel, hiszen jutott bele bőven új funkció is. A Nikon D7200 áprilistól lesz kapható, így remélhetőleg a részletes tesztünk is hamarosan elkészülhet.