Exkluzív: Panasonic Lumix DMC-GF5

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Az új modell egyik fejlesztésének a gyártó a gyorsabb AF rendszert adta meg. Nos, valóban gyors. A Power Zoomos kitobjektívvel már majdnem tudja azt a sebességet, mint egy DSLR kitobjektívvel. A különbség minimális. További jó hír, hogy gyenge fényben sem lassul be nagyon a rendszer.

A kontraszt alapú rendszer egyik előnye, hogy nem csak a hagyományos, kötött fókuszpontok jelölhetők ki a képmezőben, de annak szinte bármely pontja is. A Pinpoint AF lehetőségének hála valóban bármely pontját kijelölhetjük. Akár bele is nagyíthatunk a képbe, hogy pixelszintű részletességgel határozhassuk meg hol állítson élességet a gép.

A bárhová állítható fókuszpont videofelvételnél is rendelkezésünkre áll. Így például folyamatosan az ujjunkkal követve tarthatjuk rajta a fókuszt egy mozgó témán, vagy tetszés szerint a kép bármely részére irányíthatjuk az AF rendszer figyelmét.

A Lumix DMC-GF5 terület szerint a fenti Pinpoint mód mellett 1 mezős, 23 mezős automatikusan kijelölt, és mozgáskövető AF módot használ. Mozgáskövető módban szintén érintéssel jelölhetjük ki a témát, a gép pedig megpróbálja folyamatosan rajta tartani a fókuszt, ha elmozdítjuk a gépet, vagy a téma elmozdul. Még olyan esetben is visszatalál a témára, ha az néhány pillanatra kikerült a képmezőből.

Választhatunk arcfelismerő módot is, mely legfeljebb 15 emberi arcot képes érzékelni a képen. A Panasonic gépek – így a GF5 – egyedi szolgáltatása az arcfelismertetés, melynél 6 személy arcvonásait, és alap adait (pl. nevét) elraktározhatjuk a memóriában. A gép a tárolt arcok tulajdonosait elsőbbséggel kezeli a továbbiakban.

Az élességállítás és fénymérési adatok rögzítésére AF/AE-Lock lehetőséget is kapunk, de külön gombot nem, viszont a menüben hozzárendelhetjük ezt a funkciót az Fn gombhoz. Rosszabb fényviszonyoknál az automatikusan felvillanó narancs színű LED segíti az AF-rendszert a beállításban. A LED néhány méter távolságig hatásos, ráadásul nem csak a kép közepét világítja meg. Szükség esetén az AF segédfény tiltható a menüben.

Az élességállítás módja szerint az expo gombra aktiválódó, majd egy távolságon maradó egyszeri (AFS), állandóan korrigáló folyamatos (AFC), flexibilis (AFF) vagy kézi beállítást (MF) választhatunk. Újdonság a flexibilis fókusz, mely a folyamatos fókuszmódhoz hasonló (vagyis az exponálógomb félig lenyomott állapotában is képes újrafókuszálni), de a folyamatos fókusszal szemben csak akkor állít újra élességet, ha ténylegesen érzékeli, hogy a téma kikerült a fókuszból (szemben a folyamatos móddal, amely pulzálóan újra és újra fókuszál). E mód kissé lassabban reagál a téma fókuszbók kiesésére, mint a folyamatos fókusz üzemmód, de ha a téma nem mozdul el, akkor mindig pontos fókuszunk van, ami adott esetben gyorsabb exponálást tehet lehetővé (folyamatosnál viszont előfordulhat hogy éppen előrébb állította a gép az élességet, így kioldás előtt többet kellene várakoznunk).
Ebben a modellben is elérhető az úgynevezett gyors autofókusz funkció, mely a folyamatos (AFC) állítástól eltérően nem állandóan, csak a gép nyugalmi állapotában módosít az autofókuszon (mintegy előre fókuszálva még az expo gomb félig megnyomása előtt).

Kézi élességállításnál a fókuszgyűrűt (vagy a PowerZoomos objektíveknél gombot) megmozdítva 4×-es nagyítást kapunk a képmező közepén, mely azonban sajnos digitális nagyítás. Szerencsére van lehetőség valódi képkivágás teljes kijelzős megjelenítésére 5×-ös és 10×-es mértékben, ahol tökéletes kézi élességállítást érhetünk el (milyen jó lenne, ha ilyen nagyításunk volna lejátszáskor is).
További segítség lehet a képernyő alsó részén megjelenő skála is, bár mindössze annyi olvasható le róla, hogy hol jár a fókusz a közelpont és a végtelen között. A távolságot nem mutatja pontosan.

A fénymérés a korábbi modellhez hasonlóan 0 és 18 fényérték között működőképes és 144 zónát használ. Üzemmódjai megegyeznek a korábbi gépekben megszokottakkal:

  • Multi: a képmező teljes területén mér.
  • Középre súlyozott: a teljes képmezőn mér, de a középső terület adatai fokozottan számítanak.
  • Szpot: csak egy kisebb ponton mér.

Sorozat fényképezés

A sorozatok tekintetében semmi változást nem kapunk az elődhöz képest. A ‘le’ navigációs iránnyal három opció érhető el, melyekkel gyári adatok szerint maximum 2-4 kép/mp sebesség érhető el.

Az imént említett gombbal érhető el az automatikus expozíció sorozat is, mely 1/3, vagy 2/3 lépésközre állítható, három vagy 5 kép hosszan, +/-2 fényérték tartományon belül.

Automata sorozatot a fehéregyensúly beállításoknál is elérhetünk a jobb nyílgomb és a tárcsa alkalmazásával. Három kép hosszú lehet, a beállított fehéregyensúlyhoz képest 1-2 vagy 3 fokozatnyi lépésközzel.

Videó, mozgóképrögzítés

A GF2 után a tavalyi GF3 enyhe visszalépésnek mondható a videófelvétel szempontjából, hiszen a korábbi sztereó mikrofont monora cserélték. A GF5-nél ismét visszatért a sztereó hangrögzítés.

További változás, hogy az AVCHD kodek mellett a korábbi Motion JPEG helyett MP4-et (H.264) választhatunk, illetve kikerült a QVGA (320×240) pixeles felbontás.

AVCHD-ben maradt a Full HD vagy HD felvétel 1920×1080 illetve 1280×720 képponttal, 50i (kimeneten 25p) frissítéssel. MP4-nél HD és VGA felbontás választható.

A mozgóképfelvétel alatt működik a fénymérés és az autofókusz. Mindkettőt a fotó módoknál megszokott beállításokban is használhatjuk. A kontrasztátfogás növelésére intelligens-dinamika módot is választhatunk, háromféle erősségi fokozatban. Az objektív kínálta optikai zoom mellett, kiterjesztett telekonverter (3,1x), vagy 2 és 4x-es digitális zoom választható.

Ezen felül jobb képminőséget ígér a gyártó, hiszen ahogy a képérzékelőnél említettük, javítottak a zajkezelésen, ami a videót is érinti.

A hangot a már említett szélzajcsökkentéssel javíthatjuk, de négy fokozatban állítható a mikrofon jelszintje is, melynek érzékenységi skálája felvételnél is kijelezhető a képernyőn.

A Panasonic PowerZoom objektívjei elsősorban videózásnál tudnak komoly előnyt felmutatni, hiszen úgy zoomolhatunk vele, mint egy videókamerával (folyamatos, egyenletes zoom, a gép elfordítása nélkül, s a csendes motornak köszönhetően mindezt némán). Ráadásul a zoom sebességét a videózásra vonatkozóan külön állíthatjuk be, háromféle sebesség valamelyikére. Persze nem lett volna hátrány, ha eleve úgy készítik az objektívet, hogy két sebességes zoomot használhassunk.

A fotó módban is újnak számító Fotóstílusok, mozgókép módban is elérhetők, így néhány gombnyomással megváltoztatható a kép karaktere. Választhatunk például élénk, vagy portré és tájképhez optimalizált színeket. Ezek képfeldolgozási beállításai (kontraszt, élesség, színtelítettség, zajszűrés) is elérhetők, így bármelyikük tetszésünk szerint tovább finomítható.
Nem választhatunk viszont rekeszt sem felvétel közben, sem felvétel előtt. Minden esetben teljesen nyitott blendével videózunk.

A DMC-GF5-ben is megtalálható a videóvágás lehetősége, mely a lejátszás menüben érhető el, s bármely videót feldarabolhatunk, lenyesve a szükségtelen részeket.