Exkluzív: Panasonic Lumix DMC-GF5

0

Felépítés

Ergonómia

A DMC-GF5 külsőre szinte teljesen megegyezik elődjével. Az ívelt, gömbölydedebb vonalvezetés itt is felfedezhető. Igazából az eltérések annyira apróak, hogy csak azok vehetik észre, akiknek GF3 van a kezében. Az eltérés ugyanis csupán három ponton érhető tetten: a markolatnál, a felső mikrofon nyílásnál, ahol immár sztereó hangfelvevő bújik meg, valamint a hátlapon az új, Display gombnál.

A GF5 viszi tovább a Panasonic fő elképzelését, miszerint ez a Panasonic MILC-ek között a legkisebb. Ebből adódóan néhány dologról le kell mondanunk, mint pl. az üzemmódtárcsáról, amely könnyebb kezelést tenne lehetővé, vagy a vakupapucsról, amely rendszervakuk használatát segítené elő. A Panasonic itt inkább a fiatalabb, kevésbé pro fotósokat célozta meg, akiknél nem a kreativitás gyors képbe öntése, mintsem a fotózás élménye dominál. Félre ne értsen senki, szó nincs róla, hogy a DMC-GF5-tel ne lehetne kreatív fotókat készíteni, pusztán azt kell tudni, hogy ezzel a géppel lassabban, vagy nehézkesebben tudunk csak megvalósítani bizonyos speciális feladatokat.

A fényképezőgép külső borítása fémből készült, néhány műanyag elemmel, mint például az akkufoglalat ajtaja. Valódi markolata az előző modellből öröklődött, íves formájára jól felfekszik néhány ujjunk, ami segíti a megtámasztást, de igazán jó fogásúnak nem nevezhetjük, ahhoz nem elég méretes. A markolatot bőr hatású gumival is bevonták, amely a GF3-hoz képest újdonság.

Kezelőszervek tekintetében nincs hiány, sőt, a GF3-hoz képest egy új gomb is került a vázra, méghozzá a Display feliratú. Ennek ellenére viszonylag sok esetben kell a menübe mennünk, többek között minden üzemmódváltásnál. Jó viszont, hogy a legsűrűbben használt paraméterek megváltoztatása közvetlen gombbal is elérhető, illetve a gyors funkciómenüben pár lépésben módosítható.

Az állványmenetet az optikai tengely vonalába helyezték, nagyjából fél cm-rel a filmsík elé.

Objektív

Micro 4/3”-os rendszerű lévén minden Panasonic G és Olympus M.Zuiko objektívvel kompromisszumok nélkül használhatjuk a DMC-GF5-öt is. A szenzor mérete miatt minden csatlakoztatott optikánál 2x-es gyújtótávolság szorzóval kell számolnunk, így egy 14-42mm-es zoom kisfilmes értéken 28-84mm-nek megfelelő látószöget ad.

A Panasonic tavaly bejelentett újdonsága a Power Zoom funkció. Az ezzel felszerelt, X-jelű objektíveken a hagyományos kompaktokhoz hasonló zoomkart kapunk. E szolgáltatás igazi előnye az új Lumix G X Vario PZ 14-42mm F3,5-5,6 ASPH. POWER O.I.S. objektívnél jelentkezik, melyen egyáltalán nem találunk sem zoom, sem fókuszgyűrűt, csak egy-egy gombot. Az optika ennek köszönhetően kevesebb mint fele olyan hosszú, mint a korábbi 14-42mm-es változat, emellett videózásnál akadás nélkül zoomolhatunk.
A Panasonic a DMC-GF5-öt kit kiszerelésben már ezzel az objektívvel szállítja, de az árérzékenyebb vásárlók a hagyományos kialakítású 14-42mm-es objektívvel is választhatják.

Az objektívek nyújtotta optikai zoom mellett 2x és 4x-es digitális zoom is engedélyezhető, illetve használhatunk ún. Kiterjesztett Telekonverter lehetőséget is. Ez fotó módban 2x-es, videóknál pedig 3,1x-es képkivágást ad.

A Panasonic objektívjeibe építi az optikai stabilizátort, melynek üzemmódjait felvétel menüben állíthatjuk. Kikapcsolt állása mellett, normál és csak a függőleges irányt kompenzáló módot választhatunk. Utóbbinak vízszintes pásztázásnál (svenkelésnél) vehetjük hasznát.

Képérzékelő

A gyártó a bejelentéskor kiadott sajtóközleménye szerint új szenzor került a DMC-GF5-be. Igaz, mind méretei, mind felbontása azonos a GF3-éval. De ettől még lehetnek belső áttervezések, pl. megnövelhették a mikrolencséket. Mindez persze csak feltételezés, amit tudunk, hogy a szenzor nem azonos a GF3-ban megtalálhatóval.

Az érzékelő 4/3”-os formátumú Live MOS, 17,3×13 mm-es mérettel. Felbontása 13,06 megapixel, melyből 12,1 milliót használ képalkotásra a készülék. Így maximum 4000×3000 pixeles képeket készíthetünk. Négyféle oldalarányt kínál a gép, 4:3, 3:2, 16:9 és 1:1 opciókkal, melyek mindegyikében 3-3 képméret áll rendelkezésre. Formátumként a megszokott JPEG-et (kétféle tömörítéssel), RAW-t, vagy ezek kombinációját (RAW+JPEG) választhatjuk.

A képfeldolgozást új Venus Engine VII HD2 processzor végzi, mely újdonságként több lépcsős (multi-process) zajszűrést végez, így vélhetően a JPEG képek nagy érzékenységnél kevésbé lesznek zajosak. Feltételezhetően ennek köszönhetően került ISO12800 érzékenység is a fényképezőgépbe. A Live MOS alapérzékenysége egyébként ISO160. Az egyes érzékenység értékek között ISO200-tól 1, vagy 1/3 Fé lépésekben válthatunk. A menüben meghatározható az automatikus beállítás maximuma, mely ISO200-3200 lehet. Választhatunk intelligens ISO (i-ISO) lehetőséget is, így mozgó téma esetén automatikusan magasabb érzékenységet állít a gép, hogy az így kapott rövidebb záridővel „megfogható” legyen a téma.

A DMC-GF5-nél meghagyták a jól bevált automatikus szenzortisztítást, mely minden bekapcsolásnál aktiválódik, de bármikor indíthatjuk a menüből is. A tisztítási folyamat a szenzor előtti védőréteg másodpercenkénti ötvenezerszeres vibrációjával távolítja el a rátapadt apróbb szennyeződéseket.

Kijelző

A hátsó kijelzőt is módosították, igaz, mérete maradt 3″-os. A felbontását azonban duplájára növelték, így most már kiváló felbontásban gyönyörködhetünk a maga 921 ezer szubpixelével. Az oldalarány maradt 3:2, lefedettsége pedig 100%, tehát amit az élőképen látunk mind a képre kerül.

A kiváló felbontásának köszönhetően remek részletességet remélhetünk tőle, a nagy betekintési szögnek köszönhetően pedig alulról és fentről is egészen jól látható a kép, bár azért messze nem olyan a kontrasztja lentről nézve, mint szemből.

Napsütéses időben egyrészt a tükröződésmentes bevonat, másrészt a környezeti fényhez igazított automata világosság szabályozás nyújt segítséget. A képernyő ezen felül három üzemmódban használható. Ha részletesebben szeretnénk testre szabni a világosság, kontraszt/telítettség, illetve a kék és a vörös árnyalat 7-7 fokozatban állítható.

Az érintésérzékeny funkciókon nem igazán változtattak a korábbihoz képest. A kijelzőt könnyedén bekalibrálhatjuk és ezután már gyerekjáték a menü, a háttérelmosás (defókusz), vagy akár a tárolt képek lapozása, görgetése. A készülék mellé egy vállpántra fűzhető műanyag pointert is ad a gyártó, de ujjunkkal is elég kényelmesen vezérelhető, hisz a megjelenő ikonok és gombok többsége kellően nagy.

Lejátszáskor is használhatjuk az érintőképernyőt, vagy akár a megszokott iránygombokat is a képek lapozásánál és görgetésénél. A Display gomb közvetlen lehetőséget biztosít a kijelzett adatok váltásában. A nagyítás a hátsó tárcsával történik, 4, 8 vagy 16×-os mértékű lehet. A jó kijelző ellenére sajnos már a 8×-os nagyítás is elkeni az 1×1 pixeles részeket, s a 16×-os nagyítás sem ad élesebb képet. Jó lett volna valami raszterillesztett nagyítási mód is, vagy legalább olyan nagyítás, ahol az 1×1 pixeles élek is tökéletesen látszanak. Reméljük ezen még módosítanak a végső változatig.
A tárcsát az ellenkező irányba forgatva 12, vagy 30 nézőképet jeleníthetünk meg a képernyőn. Itt érhető el a naptár szerinti képcsoportosítás is.

Az érintésérzékeny kijelzés már GF3-ban is használható érdekessége a zárkioldási lehetőség. Ha engedélyezzük ezt a funkciót, a képernyőt bárhol megérintve azonnal odaugrik az aktív AF pont, majd a készülék fókuszt állít és rögtön exponál, anélkül, hogy az exponáló gombot megnyomnánk. Akciódús fotózásnál rendkívül hasznos ez a funkció.

A GF5-on nincs kereső a képek komponálásához, s ezt opcionális tartozékkal sem hidalhatjuk át. A DMC-GF5-ben, ahogy a DMC-GF3-ban is, csak az LCD-t használhatjuk a komponáláshoz.

Vaku

Hiába apró a gépváz, mégis belefért a beépített vaku. Igaz, rendszervakuk vagy rádiós kioldók használatához szükséges vakupapucs már nincs a gépen. A felpattanó vakut egy gomb megnyomásával nyithatjuk fel. Ezt a fényképezőgép teljesen automata módban sem végzi el helyettünk.

Dupla zsanéros megoldásának köszönhetően a villanó magasabbra nyílik mint azt a váz vastagsága engedné. Ez az optikai középtengelyhez képest 5,5 cm-t jelent, ami hosszabb objektív esetén sem okoz beárnyékolást, és persze a vörösszem hatás elkerülésének is jót tesz. A piros szemek ellen szoftveres csökkentéssel is védekezhetünk.

Csatlakozók, memóriakártya, akkumulátor

A fényképezőgép összes csatlakozója – szám szerint kettő – a markolat oldalára került, egy kis gumilappal takarva. Fent egy C-típusú HDMI kimenetet kapunk, melyhez külön vásárolható meg a kábel. A beállítás menüben legfeljebb 1080i kimeneti felbontást választhatunk hozzá. Alatta a kombinált USB 2.0 (High Speed) és A/V kimenet mini-B aljzata található. A dobozban az USB és az AV kábelt is megtaláljuk. Csatlakozónak nevezhetjük még a külön megvásárolható kábeles ál-akkumulátort is, mely hálózati tápegységként funkcionál, ha az akku helyére illesztjük, kábelét az ajtaján nyitható nyíláson kivezetve.

A memóriakártya a markolati rész alján nyíló foglalatba helyezhető A gép nem rendelkezik belső memóriával és kártyát sem mellékelnek hozzá. A külön megvásárolható kiegészítőből az SD, SDHC, vagy SDXC típusokat kell keresnünk, utóbbiból az UHS-I-t is támogatja a DMC-GF5. Egy 8 GB-os kártyára kb. 1 órányi Full HD videó (AVCHD), vagy 1150 db teljes felbontású JPG kép fér.

Ugyanide került az akkumulátor foglalata is, mely sajnos állványtalpra erősített gépnél nem nyitható, így ez esetben akku és memóriakártya csere nem végezhető. Az akku véletlen kicsúszását egy kis műanyag nyelv gátolja. A DMW-BLE9E típusú lítium-ion áramforrás 960 mAh-es, és 7,2 V-os. A gyártó mérései szerint az új Power Zoom kitobjektívvel kb. 330 képet készíthetünk egy töltéssel. A géphez hálózati töltőt is mellékelnek, melynek segítségével az akkumulátor kb. 2,5 óra alatt tölthető fel.