Exkluzív: Pentax K-m

0

Kezelőszervek

Fent

felső kezelőszervek

(1) A markolat elején, a váz felső részén található a fényképezőgép bekapcsolására használható tárcsa.

(2) Ennek a tárcsának a közepén kapott helyet az exponáló gomb.
(3) Expozíció-kompenzáció, de ez szolgál kézi üzemmódban a rekeszérték kiválasztására is.
(4) Súgó gomb: az egyes üzemmódokról rövid leírást olvashatunk, ill. második megnyomása után bármely gombról információt kaphatunk.
(5) Üzemmód választó tárcsa, amelynek összesen 13 állása van. A Set-Upban beállítható, hogy minden módváltás alkalmával a gép az LCD-n is megjelenítse a kiválasztott üzemmódot. A megoldás jó ötlet, hiszen sötétben problémás lehet az üzemmód tárcsa használata, mivel nem látjuk, hogy éppen melyik állásban vagyunk. Nézzük a tárcsa egyes állásait, kezdjük a témamódokkal:

felvételi módok

Vakutiltás: ebben a módban a gép nem nyitja ki automatikusan a vakut, ezért jól használható pl. múzeumban való fotózáskor. A többi beállítás megegyezik a normál módnál leírtakkal.
Éjszakai portré: vakuzáskor hosszú záridőt engedélyez, így a háttér is jól kivehető lesz.
Sport mód: nagy zársebességeket és folyamatos élességállítást használ a gép.
Makró mód: közeli felvételek készítéséhez ajánlott.
Tájkép mód: nagy mélységélesség elérése szűk rekesz használatával, valamint nagyobb élesítés és erősebb kontraszt, emellett a sárga és kék színek kiemelése jellemzik ezt a módot.
Portré mód: a lehetőségekhez képest nagy rekesz használatával kis mélységélességet érhetünk el.
Autopict mód: a fényképezőgép automatikusan választja ki a sport, makró, tájkép, portré és normál módok valamelyikét a tárgytávolság és megvilágítás függvényében. További részletek sajnos nem derültek ki az algoritmusról (többször előfordult a próbáink során, hogy ugyanarra a témára állva hol tájkép, hol sport üzemmódot választott a gép).

témamódok SCN állásban

SCN : további 10 témamód: éjszakai tájkép, szörfözés és hó, étel, naplemente, színpad, gyermek, háziállat, gyertyafény, múzeum, Night Snap (nagy érzékenység használata).
P: programautomatika mód: a rekesz- és zársebesség értékén kívül mindent megadhatunk. A programeltolás segítségével a fénymérő által kiválasztott rekesz és zársebesség párost eltolhatjuk az azonos expozíciót eredményező más értékek felé úgy, hogy közben a rekesz és zársebesség értékét együttesen változtatjuk (pl. F6,3 és 1/100-ad mp helyett választhatnánk F9 1/50-ed mp-et, vagy F4,5 1/200-ad mp-et).
Sv: érzékenység-előválasztás: hasonló a programautomatikához, azzal a különbséggel, hogy itt nem választhatunk automatikus érzékenységet, hiszen azt mi magunk kézzel állítjuk be a vezérlőtárcsa segítségével. Ennek megfelelően itt programeltolást sem alkalmazhatunk.
Tv: zársebesség előválasztás. Ez esetben 30 mp és 1/4000-ed mp közötti záridőket állíthatunk be, 1/3-ad Fé-enként.
Av jelzi a rekesz-előválasztás módot.
M módban alapesetben a vezérlőtárcsával a zársebesség értéke választható ki, a rekesz értékét a gép felső részén elhelyezett expozíció-kompenzáció gomb nyomva tartásával és a tárcsa elforgatásával állíthatjuk be. Manuális módban szintén nem használhatunk automatikus érzékenységet.

Elöl

elülső kezelőszervek

(1) Bajonettzár kioldója objektívcseréhez.
(2) Automatikus vagy kézi élességállítás kapcsolója.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Vaku felpattintó gomb: megnyomására (a vakutiltás és a múzeum témamódokon kívül) a vaku felpattan. Természetesen ha a fényképezőgépre külső vakut helyeztünk, a beépített vaku nem fog felpattanni.
(2) Vezérlőtárcsa: felvétel módban elsősorban a rekesz vagy a zársebesség értékének megadására szolgál, lejátszáskor indexképes megjelenítést vagy naptárnézetet, ill. képbe történő belenagyítást kérhetünk. Ez utóbbi 1,2-16×-os mértékű lehet.

indexkép és nagyítás

(3) AF gomb: az automatikus élességállítás és a fénymérés rögzítésére szolgál alapesetben, de az egyedi beállítások között csak fénymérés rögzítése is kiválasztható.
(4) A lejátszás üzemmód eléréséhez ezt a gombot kell megnyomnunk.
(5) Info gomb: lejátszás módban az LCD-n megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk vele, alap esetben a file formátuma, a file neve látható, de kérhetünk hisztogram megjelenítést ill. részletes képkészítési adatokat is. Lehetőség van a kiégett részek villogtatására, ez akár nagyított nézetben is lehetséges.

Ezeken kívül olyan megjelenítést is használhatunk, amikor csak a kép látható, mindenféle felirat nélkül. Ez a képek tévékészüléken való bemutatásánál jön jól. A képkészítési adatok között a következő információkat találjuk: filenév, üzemmód, törlés elleni védelem, fókusz mód (AF.A, AF.S, AF.C vagy MF), használt fókuszterület (széles vagy középső), fénymérés, gyújtótávolság, zársebesség, rekeszérték, expozíció-kompenzáció, színtelítettség, élesítés, kontraszt, témamód, vakumód, sorozatmód, érzékenység, színezeteltolás (Hue), képfeldolgozás, képminőség, felbontás, színtér (sRGB, Adobe RGB), fehéregyensúly, dátum. Felvétel módban a státusz kijelzés kapcsolható ki ill. be.
(6) Menü: mind felvétel, mind lejátszás módban a menü megjelenítésére szolgál, a felvétel, lejátszás, Set-Up, egyéni funkciókhoz tartozó menük között a vezérlőnyilakkal válthatunk, a menükről a következő oldalon írunk részletesen.
(7) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép vagy az összes nem védett kép törlésére használható.
(8) Négyirányú vezérlő nyilak: elsősorban a menürendszerben való navigálásra használhatjuk, de programozott funkciókat is ellátnak:

  • Fel: kioldás és sorozatmód beállítása
  • Le: vakumód
  • Balra: fehéregyensúly
  • Jobbra: érzékenység

(9) OK gomb: a kiválasztott értékek elfogadására szolgáló billentyű.