Exkluzív: Sony Alpha ILCE-6300 és Sony G Master objektívek

0

Bevezető

Aki figyelemmel kíséri a Sony tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépeinek utóbbi években eszközölt fejlesztéseit, láthatja, hogy az elektronikai gyáróriás 2013-ban megjelent full-frame szenzoros MILC gépei után gyakorlatilag szinte alig volt az APS-C vonalon fejlesztés. A full-frame szenzoros Alpha 7 és 7R modellek bejelentésével néhány hónappal követtel az ILCE-5000 APS-C szenzoros gép, amelyet persze nyilván az Alpha 7-tel egyidőben fejlesztettek. Ezután egy évvel, 2014-ben jött ki az ILCE-6000-es modell, majd az ILCE-5100-as ráncfelvarrás, amely még megnyugtatólag hatott, bár ahhoz képest, hogy 2012-ben és 2013-ban is 3-3 új APS-C szenzoros MILC-cel jelentkezett a Sony, ez így is kevésnek tűnhetett. Még ebben az évben bejelentették a full-frame szenzoros Alpha 7S-t és frissült az Alpha 7 gép is, az Alpha 7 II képében. Aztán jött a 2015, megjelent a full-frame szenzoros 42 Mpixeles Alpha 7R II és az Alpha 7S is frissült a 7S II modellel. Ezzel meg is volt a 2015 évi Sony MILC frissítés, azaz APS-C szenzoros új MILC egyáltalán nem jelent meg a Sony kínálatában, ami erősíthette azt az elképzelést, hogy a Sony most már a full-frame-re koncentrál és az APS-C szenzoros MILC modellek az A bajonettes SLT-k sorsára juthatnak: azaz évi 1 frissítéssel gyakorlatilag lélegeztető gépre kerül a rendszer.

A háttérben futó fejlesztésekről persze mit sem tudtunk, így a február elején megjelent Sony Alpha ILCE-6300 típusjelű APS-C MILC részben meglepetés volt (azért csak részben, mert hónapok óta pletykálták már a gépet).

Jó, jó, de hát az idei 1 frissítéstől még nem kell hasra esni, attól még lélegeztető gépen lehet a rendszer – mondhatnák a rossz nyelvek. Ez akár így igaz is lehetne, ha az Alpha ILCE-6300-ba nem kerültek volna olyan fejlesztések, amelyek igencsak előre mutatóak.

Ettől függetlenül a full-frame a Sony szemében egyértelműen a fő irányvonal, ezt mutatja az ILCE-6300-zal együtt bejelentett három profi objektív megjelenése is.

A Sony tehát keményen indította az évet, az új fényképezőgépüket és a három új objektívüket pedig a szaksajtó munkatársainak is megmutatta. Erről szólt a február 10-én Amszterdamban, a Sony európai főhadiszállásán rendezett különleges sajtóbemutató.

Megszokhattuk, hogy a sajtóbemutatók nagyrészén főként az üzleti sikerekről és az új termékekről esik szó, de ritka az, hogy kézbe is vehessük a masinát. Ha van is ilyen lehetőség, általában egyetlen egy gép jut a tucatnyi fotósra/újságíróra, így hát ha ökölharc nem is, de komoly türelmi játék mindenképpen megy azért, hogy megkaparintható legyen az új modell egy pár perces nyomkodásra. A tavalyi, Londonban tartott sajtóbemutató is így telt, az akkor porondon lévő Alpha 7R II, DSC-RX100 IV és DSC-RX10 II gépekből valóban egy-egy darabot tudtak megmutatni, de azokkal is csak vaktába lehetett fotózgatni, s természetesen a képeket nem lehetett közölni.

Most azonban a Sony megmutatta, hogy olyat is tud, hogy fél tucat fényképezőgéppel és két tucat objektívvel felvértezve hívja el a fotózni is szerető szakújságírókat, akiknek még PHOTOEXPO hangulatú kreatív műtermi fotózási lehetőséget is biztosít.