Exkluzív: Sony Alpha ILCE-6300 és Sony G Master objektívek

0

Újdonságok

A program a szokásos sajtótájékoztatóval kezdődött, ahol elsőként Yosuke Aoki úr, a Sony európai alelnöke beszélt a cég üzleti sikereiről, az objektívek, a full-frame szenzoros gépek, a gyors fókuszú gépek (ILCE-6000) és a prémium- és utazózoom kompakt fényképezőgépek területén.

Yosuke Aoki

Gyakorlatilag a Sony Európában is minden szegmensben tudott kisebb-nagyobb fejlődést felmutatni a piaci részesedések terén, bár a prémium- és utazózoom kompakt szegmensben a 30% körüli részesedése már évek óta tart pár százalékos kilengésekkel.

Ezzel szemben vannak nagyon komoly előre ugrások is, Németországban pl. 2015-ben egy hónapos 46%-os csúcs piaci részesedést is magáénak tudhat a Sony a MILC szegmensben.

Javul a Sony helyzete a full-frame szegmensben is, ráadásul nem csak a MILC-ek, hanem az összes 36×24 mm szenzorméretű digitális fényképezőgépek körében. A prezentációban trükkösen csak Brand C-nek és Brand N-nek nevezett gyártókról persze mindenki tudja, hogy a Canont és a Nikont jelentik, így ennek ismeretében tényleg érdekes összevetni a szegmens piaci pozícióit. Látható, hogy a Canon tavaly márciusban vette át a vezető helyet az EU13 eladásai adatai alapján, és az is, hogy a Sony noha még csak harmadik helyen áll, a trend szép erősödést mutat. S hogy egy kicsit büszkélkedjen is a Sony, azt is megmutatta, hogy két európai országban, Németországban és Dániában sikerült első helyet is elérnie a teljes full-frame szegmensben az utóbbi 2 illetve 5 hónapban.

Az egyre több eladott cserélhető objektíves Sony fényképezőgépnek megvan az a pozitív hatása is, hogy objektívet is egyre többen vesznek. Erről ugyan nem volt piaci részesedést szemléltető ábra, ami valószínűleg azért is felesleges, mert a Sonyt maximum a Zeiss tudná megszorongatni az ő objektívjeikkel, de magas áruk miatt a piaci eloszlásban nyilván arányaiban lentebb helyezkednek el az érték alapú megoszlást tekintve is. De azt megmutatták, hogy a Sony objektív piaca is bővül, méghozzá érték alapon nézve évről évre közel 40%-kal.

Bár nem a termékekhez és nem a pénzügyi szegmenshez tartozik, de a brand szempontjából fontos területhez, a népszerűsítéshez köthető a Sony World Photography Awards nemzetközi fotópályázat, amely 2008 óta folyamatosan növekvő nevezés számot, az utóbbi évben pedig rekord mértékű, 33%-os képfeltöltés bővülést tudhat magáénak a diákokat, amatőr- és profi fotósokat is megmozgató rangos fotópályázat. S ami még dicséretesebb: a profi nevezések bővülése 45% volt az elmúlt évben!

Az üzletei és egyéb téren elért eredmények ismertetését követően Yoma Hori úr, a Sony cserélhető objektíves fényképezőgépeinek európai termékmenedzsere vette át a szót.

Yoma Hori

Beszédében kiemelte, hogy mivel a Sony házon belül old meg szinte mindent a fényképezőgépei és videókamerái fejlesztése során, beleértve a szenzorokat is, így nagyon jól tudják, hogy mit hoz a jövő, milyen felbontásra kell számítaniuk. Ennek mentén kezdték kialakítani az új profi objektívparkjukat, amelyek első tagjai a G Master szériában friss modellek. Az új G Master objektívek az igen magas felbontás kiszolgálására és a gyönyörű háttérelmosás elérésének szem előtt tartásával kerültek kifejlesztésre.

Mindhárom új objektívben a vadonat új extrém aszférikus lencsét alkalmazták, amely egy taggal képes megoldani olyan korrekciókat, amelyek korábban két, vagy több lencsetagot is igényeltek. A túl sok tagból felépített rendszer pedig bonyolítja, drágítja az objektíveket, illetve gyengíti a felbontást és a homogenitást. Így a Sony az XA lencsékkel közelebb került az ideálishoz közeli, minimális torzítású, képszéleken is kiváló rajzolatú objektívek gyártásához.

Az új lencsetagon kívül fontos volt még a korábbiaknál sokkal precízebb lencsemegmunkálás is, amely elérte a 0,01 mikronos, azaz 10 nanométeres pontosságot. Ez azt jelenti, hogy a lencsék felülete olyannyira sima, hogy a legnagyobb eltérés csupán 10 nanométernyi. A megnövelt pontosság javítja a rajzolatot, emellett jó hatással van a bokehre is, hiszen a nem pontos megmunkálás koncentrikus körök megjelenését eredményezi az elmosott, háttérben lévő fényfoltokon, amelyet a pontosság növelésével megszüntethetnek.

A következőkben átnéztük az új objektívek főbb tulajdonságait. Itt szó volt arról is, hogy mindegyik időjárásálló szigeteléssel rendelkezik. A Sony 24-70mm f/2,8 GM továbbfejlesztett ultrahang frekvenciás direkt meghajtású fókuszmotorral dolgozik, amely 50 ezer ciklus/mp-nél is gyorsabban képes az apró lencsemozgatásokra, a pontossága pedig eléri az 1 mikrométert!

A Sony 85mm f/1,4 GM portréobjektíve a korábbi, gyűrűs meghajtású ultrahangos autofókusz rendszerrel dolgozik a pontos élességállítás érdekében, amelyre az igen kis mélységélesség miatt fokozott szükség van. A maximális fényerőn kívül a szép háttérelmosást a 11 lamellából álló rekesz biztosítja, amely az Alpha szériában egyedülálló.

A Sony 70-200mm f/2,8 GM OSS optikailag stabilizált teleobjektíve igazán különleges darab. Na nem azért, mert ilyen tartományban ilyen fényerőt még nem láttunk, szó nincs erről. Szinte minden gyártónak van hasonló kaliberű darabja, ráadásul a stabilizátor sem ritka. De az a fókuszmeghajtás, ami ebbe az objektívbe került, az igazán egyedi. A nehéz és méretes első lencsetagokat a nagy nyomatékű gyűrűs SSM ultrahang frekvenciás motor mozgatja, míg a hátsókat a komoly precizitású dupla lineáris motor hajtja.

Az új objektíveken túl az új fényképezőgépről is részletes képet kaptunk. Bár a bejelentéskor már sok tény ismert volt, azt nem láttuk és képet sem közöltek róla, hogy a 425 darab fázis-különbség érzékelő fókuszpont hogyan helyezkedik el a képmezőn. Jelentjük, szinte teljes egészében lefedi. Arra is csak most derült fény, hogy a gyors AF rendszer kiválóan alkalmas témakövetésre is. Sajnos a bejelentésekkor hiába hangzik el a követő AF, ezt már régóta minden gépre ráakasztják, arra is, aminél a követés sebessége még egy előre megrendezett lassú jelenetet sem képes lekövetni. A Sony Alpha ILCE-6300-ban azonban olyan gyors az AF és a képfelismerő algoritmusok, hogy még 11 kép/mp sebességű sorozatfelvételnél is képes követni a témát.

Az előadás során többször hangsúlyozták, hogy jópár fejlesztés a felhasználói visszajelzéseknek köszönhető. Ezek közül egyik a folyamatos, késleltetés nélküli élőkép lehetősége sorozatfelvételnél. Ugyan a maximális, 11 kép/mp-es sorozatnál ezt nem tudták megoldani, de egy kicsit visszafogottabb tempónál, 8 kép/mp-nél igen. Itt a keresőben szinte késleltetés nélkül láthatjuk a történéseket sorozatfelvételnél is. Eddig ugyanis úgy működött a sorozatfelvétel, hogy a sorozat indítását követően a keresőben a már elkészített képeket jelenítette meg a gép. Most azonban előbb kiolvas egy élőképet, azt feldolgozza, majd megjeleníti, ezt követően pedig elkészül a valódi, teljes felbontású expozíció és ez kerül a kártyára. Így ugyan egy kicsit lassul a sorozat, de a végleges kép feldolgozásához szükséges idő nem késlelteti a keresőben megjelenítendő képet, hiszen azt előtte, a kis felbontású LiveView képből már előállítja a gép. A szinte késleltetés nélküli élőkép elősegíti a kompozíció pontosabb beállítását, illetve a mozgó téma svenkelését is. Mindezt az új, 100 kép/mp frissítésű EVF-ben nézhetjük.

Az új gépbe új fejlesztésű szenzor is került, amelyet a korábbinál érzékenyebbé tettek az új felépítésének köszönhetően. A szenzoron a fotódióda és a mikrolencse közötti távolságot a két réteg közötti vezetékek vastagsága határozza meg. Mivel a Sony lecserélte a korábbi alumínium összeköttetéseket a technológiailag fejlettebb gyártást igénylő réz vezetékekre, így csökkenthette a két réteg közötti távolságot, valamint növelhette a fényérzékeny felületet is, amely jobb fénygyűjtő képességet eredményezett, ezáltal javult a szenzor érzékenysége. Ennek eredményeként magasabb érzékenységnél is több részletünk marad a képen.

Videózás terén is jól teljesít a Sony Alpha ILCE-6300, amely UltraHD videók rögzítésére is alkalmas. A videó képkockáinak létrehozására többféle megoldás is létezik, így például a nagy felbontású szenzoroknál 2×2 pixel összevonása, azaz a pixel binning. E módszernek ugyan jótékony hatása van a képzaj kiátlagolására, ezáltal csökkentésére, de a képrészletek csökkennek. A másik módszer a teljes kiolvasás, amikor a szenzor felbontásával dolgozik a rendszer, majd az így kapott képet méretezi le a videó felbontására. Az ILCE-6300-ban ez utóbbit alkalmazzák a részletgazdagabb videók eléréséhez. A nagy felbontású videók mellett slow-motion készítéséhez használható 100 kép/mp-es Full HD felvétel is rendelkezésre áll.

A profik és hozzáértő amatőrök számára jó hír, hogy a gép képes az utófeldolgozás minőségét lényegesen javító S-Log mentésére is.

A gép további remek tulajdonságai közül megemlítették még a magnézium vázat, az időjárásálló szigeteléseket, a felhasználó által programozható gombokat, az elődnél is alkalmazott dönthető LCD-t, az áttervezett markolatot és exponáló gombot, a masszív bajonett csatlakozót valamint az USB-n keresztüli tápellátás lehetőségét.

A márciusban piacra kerülő fényképezőgép objektív nélkül 1250, 16-50mm f/3,5-5,6 kitobjektívvel 1400, 16-70mm f/4-es objektívvel pedig 2250 euróba fog majd kerülni.

A technológiai ismertetők után megcsodálhattuk az új objektíveket elszeletelt állapotban, illetve a velük készült fotókat. Ehhez a Sony egy 60 colos UHD 4k tévét hozott el. Bár technológiailag minden fejlett volt, ettől függetlenül úgy érzem, hogy ennek – a jövő generációinak is készült új, ultra nagy felbontású – objektívnek a képességét nem egy 3840 pixel szélés tévén kellene bemutatni. Sokkal látványosabb volt viszont a kevésbé promotált, de a külső térben kiállított néhány fotó, amely mint ekkor kiderült, az új objektívekkel készült. A 120 cm széles nyomatok valóban tűéles részleteket mutattak még közelről nézve is.

Sony 24-70mm f/2.8 GM

Sony 70-200mm f/2.8 OSS GM

Sony 85mm f/1.4 GM