Exkluzív: Sony Cyber-shot DSC-HX1

0

Kezelőszervek

Fent

felső kezelőszervek

(1)Zoomkar: fotózás során a kar elfordításának szögétől függően lassabb vagy gyorsabb zoomolást használhatunk. Videófelvétel során csak a lassabb zoomolás áll rendelkezésünkre.
(2) Exponáló gomb: segítségével aktiválható a fénymérés és az autofókusz (félig lenyomva), teljesen lenyomva pedig az állóképek expozíciója, illetve a videofelvétel indítása és megállítása. Lejátszás módban félig lenyomva azonnal visszatérhetünk felvételi üzemmódba.
(3) Fókusz: ennek a gombnak a lenyomásával választhatunk a különböző fókuszmódok között, és itt térhetünk át manuális élességállításra is.

(4) Sorozat gomb: egyképes üzemmódból átválthatunk nagy, közepes, alacsony sebességű sorozat módra, illetve itt választható ki a háromképes expozíciósorozat is.
(5)Finder/LCD: a hátsó LCD kijelző és az elektronikus kereső (EVF) közötti váltásra szolgál. Mindkét kijelzőn ugyanazok az adatok láthatók.
(6) Be- és kikapcsoló gomb: véletlen bekapcsolás ellen süllyesztett kivitelt alkalmaztak. A gombot elegendő egy pillanatra megnyomni, azt nem kell folyamatosan nyovma tartani.
(7) Üzemmód választó tárcsa, mely teljesen körbefordítható és 11 lehetőséget kínál:
– Easy: a legegyszerűbb, automata felvételi mód, melyben mindent beállítást a gép végez. A kijelzőn nem láthatók az expozíciós információk, csak az akku töltöttsége és a hátralévő képek száma. A vaku és az önkioldó ki/bekapcsolható. A menüben csak nagy és kis képméret, valamint a vaku két üzemmódja állítható.
– „zöld” mód: szintén teljesen automata beállítás, de a kijelzőn már az összes infó megjeleníthető. Válthatunk a vakumódok, AF állások, és önkioldó opciók között is, beállíthatunk sorozatmódot, ill. a menüben is több opció közül választhatunk: képméret teljes skálája, intelligens színhely felismerés, mosolyérzékelés mértéke, arcfelismerés módja, vörösszem csökkentő vaku, valamint a beállítás menü. Az expozíciós beállításokat a gép végzi.
– P mód (programautomatika): a gép összes beállítása elérhető, kivéve a rekesz és záridő választást, vagyis a két alap expozíciós beállítást.
– S mód (záridő előválasztás): félautomata üzemmód, melynél a fotós választhatja ki a szükségesnek vélt záridőt és a fényképezőgép ehhez választ egy megfelelő rekeszértéket. A beállítás a hátsó vezérlőtárcsával történhet. A választható záridők: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 7; 5; 4; 3; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/2000; 1/4000 mp.
– A mód (rekesz előválasztás): az előbb bemutatotthoz hasonló, félautomata mód, amelynél a rekeszértéket határozhatjuk meg és a készülék ehhez rendel egy záridőpárt. Szintén a hátsó vezérlőtárcsával állítható. A rekeszértékek is 1/3 lépésekben változtathatók a gyújtótávolság függvényében. Nagylátószögnél: F2,8; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állásnál F5,2-től indul a rekesz-sor.
– M mód (kézi mód): a fényképezőgép összes beállítása – beleértve a rekeszt és a záridőt is – hozzáférhető a felhasználó számára. Az expozíciós beállítások között a hátsó vezérlőtárcsa megnyomásával válthatunk.
– Videó felvétel: Két tömörítési fokú 1440×1080 pixeles, ill. egyféle tömörítésű 1280 ×720 vagy 640×480 pixeles videók felvétele végezhető el ebben az üzemmódban. Az itt elérhető menüről a következő oldalon írunk.
– SCN (Scene) mód: beállítása után a MENU gombbal kapcsolható be a témaprogram választó képernyő, tíz témamóddal:
Nagy érzékenységű, portré, sport, tájkép, szürkületi portré, szürkület, étel, tengerpart, hó, tűzijáték.

A további témaprogramok közvetlenül a főtárcsáról választhatók, úgymint:

– panoráma-pásztázás
– kézben tartott esti
– elmosódás csökkentő (anti motion blusr).
Az üzemmódtárcsa elfordításakor az LCD-n egy virtuális tárcsa jelenik meg, amely sötétben is könnyűvé teszi a kívánt üzemmód beállítását, hiszen a kijelzőn látjuk, hogy éppen melyik üzemmódnál tartunk, s melyek vannak az aktuálistól felfelé illetve lefelé.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) EVF dioptria korrekciós tárcsája
(2)Lejátszás gomb: a memóriában tárolt fényképek és videók megtekintésére használható gomb. Újra megnyomásával vagy az exponáló gomb félig lenyomásával visszatérhetünk felvételi üzemmódba.
(3)Programozható gomb (C): a SetUp-ban kiválasztható e gomb funkciója a következők közül: mosolyexponálás, fehéregyensúly, fénymérési mód.
(4) Hátsó vezérlőtárcsa: az expozíciós értékek megváltoztatására szolgál, melyek a kijelző alsó státuszsorában jelennek meg. Az értékek között a vezérlőtárcsa benyomásával válthatunk.
Lejátszás módban a képek közti lapozásra szolgál, mely akár kinagyított képnézetnél is lehetséges, de csak azonos felbontású képek esetén. Ha az alsó sorban aktiváltuk a kézi fókuszt, a jobb és bal nyílgombokkal állítható be a fókusztávolság.
A menüben az adott menüpont opciók között e gombbal is válthatunk.
(5) MENU gomb: bármely üzemmódban be- és kikapcsolja a megfelelő menüt. Ezekről részletesen a következő oldalon lesz szó.
(6) Négyirányú vezérlőnyilak és OK gomb: a menükben való mozgásra szolgálnak, lejátszás módban pedig a képek közötti lapozhatunk. Felvételi üzemmódban a négy irány egy-egy funkciót lát el:
– fel: kijelző információi közötti váltás, valamint azok kikapcsolása,
– balra: automata és makro AF tartomány váltása,
– jobbra: vakumódok,
– le: 10 és 2 másodperces önkioldó.
A nyílgomb közepén lévő OK gombbal véglegesíthetjük az adott beállítást.
(7) Törlés gomb: lejátszás módban a törlés menüjét jeleníti meg, amelyből egy képet, több képet, vagy az adott dátum minden képét törölhetjük.