Kipróbáltuk: HP Deskjet F4280 teszt

0

Külső

Bevezető

A HP multifunkciós készülékei közül a Deskjet F4280 az egyik legkisebb tudású, amely árcímkéjén is érezhető. Ennek ellenére képességei miatt egyáltalán nincs szégyenkezni valója az F4280-nak, hiszen amire kitalálták, arra tökéletesen alkalmas is. 20.000 Ft alatti árával pedig otthonunk olcsó kiegészítője is lehet, már ha nem kívánunk extraként kártyaolvasót, LCD-t, vagy vezeték nélküli hálózat támogatását. Az olcsó terméknek egyszerűnek kell lennie, s ez itt tetten is érhető.

A HP Deskjet F4280 ugyanazokat a Vivera tintapartonokat használja, amit a C2560-ban már megismerhettünk. A 300-as széria színes cartridge-e egy patronban tartalmazza a cián, sárga és bíbor színeket, így nincs lehetőség a színenkénti cserére. A nyomtató nem a gazdaságosság mintaképe, de ilyen áron ez talán nem is csoda. A fő cél itt az egyszerű felépítés, a dokumentum esetleg fotónyomtatás, illetve a másolás, vagy a lapolvasás.
A használt cartridge-ek tehát a következők:

  • HP300 (CC640E): fekete, 4,5 ml
  • HP300 (CC643E): három színű, 3,5 ml

A termál tintasugaras fejet egyébként a tintatartályokkal szerelték egybe, így annak cseréjekor a fejet is cseréljük.
Legjobb minőségben 4800×1200 dpi optimalizált felbontást érhetünk el, amely már fotónyomtatásra is elegendő, de tegyük hozzá, hogy már középkategóriában is nagyobb felbontással találkozhatunk, ahol a színenként cserélhető tartályok mellett különálló strapabíró fejet használnak.
A nyomtatás során maximum A/4 méretű lapokat használhatunk, s a lapolvasó is ekkora dokumentumokkal képes megbírkózni. A szkenner felbontása 1200×2400 dpi, negatívokat, illetve diákat nem tudunk beolvasni az F4280 segítségével.

Mivel ez a modell a multifunkciósok belépő szintjére sorolható, kártyaolvasóval, CD-nyomtatási képességgel, WiFi támogatásról, illetve hálózati nyomtatás lehetőségével nem találkozunk.

A nyomtatás sebességének gyári adatai: A4 dokumentum vázlat módú nyomtatásnál: fekete-fehér 26 lap/perc, színes: 20 lap/perc, 10×15 cm-es fotó legjobb minőségű nyomtatásnál 71 mp.

Külső, design

Alacsony ára ellenére a HP Deskjet F4280 pofásra sikerült. A törtfehér színű műanyag ház sarkait lekerekítették, a kezelőszerveket a készülék jobb oldalára, szürke mezőbe helyezték. A lenyitható és felcsukható papírtartó tálca használaton kívül kisebb helyigényt eredményez. No persze ha a papírt is eltávolítjuk.

A készüléken található gombok a következők:

  • Ki/bekapcsoló
  • Nyomtatás törlése
  • Lap behúzása/folytatás
  • Színes másolás
  • Fekete-fehér másolás
  • Átméretezés
  • Másolási paraméterek
  • Lapolvasás

A gombokat tartalmazó panel felső részén a tintaállapot visszajelzésére szolgáló kijelzőt találjuk, amely tintatartályonként 4 szegmenssel mutatja az aktuális tintaszintet.

Az üres lapokat a kihúzható tálcára helyezhetjük, itt foglalnak helyet az A4-es papírok, vagy a kisebb fotópapírok. De egyszerre csak egyfélét tarthatunk a gépben, maximum 80 lapot.

Szkennelni a lapolvasó tetejének felnyitása után lehet. Pozitív, hogy szkenneléskor vastag dokumentum is belvasható, a lapolvasó teteje akár le is vehető.

A DC adapter csatlakozója hátul kapott helyet, emellett találjuk az USB aljzatot is. PictBridge csatlakozó nem került a kis Deskjet-re.

Üzembe helyezés, kezelés

Az üzembe helyezés nem komplikált feladat, egy dologra kell figyelni: a nyomtatót csak a szoftverek feltelepítésekor, a rendszer kérésére kössük csak össze a számítógéppel. A programok telepítése elfogadható ideig tart, a 10 percnyi munka automatikusan megy végbe. A cartridge-ek behelyezése, majd a szoftver feltelepítése után fejigazítást érdemes végrehajtanunk a legjobb képminőség elérése érdekében.
Ezt a HP szoftveréből végezhetjük, amely egy lap kinyomtatása után manuálisan kéri vissza a legjobb fedettségű minták kódjainak beírását. Ez a módszer amellett, hogy kényelmetlenebb, több hibalehetőséget is rejt magában.

A fotónyomtatást a gyárilag mellékelt HP Photosmart Essentials v2.5-ből is végezhetjük, de természetesen képszerkesztő programból is használható a készülék. A Photosmart Essentials természetesen frissíthető az újabb változatokra is. E programban címkék, albumok, vagy a mappáink szerint tekinthetjük meg a fotóinkat, illetve választhatjuk ki azokat nyomtatásra. A hagyományos fotónyomtatás mellett fényképalbum-oldalakat, vagy fényképsablonokat is szerkeszthetünk, ahol egy oldalra több kép, akár különböző méretben is felkerülhet.
A nyomtatás előtt megadható a papír mérete, típusa, szegély vagy szegélynélküli nyomtatás módja, kérhetünk automatikus fényképjavítást (világosság, kontraszt, színek változtatása), automatikus vörösszem eltávolítást, fotódátumozást, választhatunk a „fit” és „fill” képelhelyezési módok közül, illetve megadhatjuk a nyomtatási minőséget.

Tesztünk során mi is a fenti programból nyomtattuk a fotókat, hogy a gyári legjobb minőséget érhessük el.

A vörösszemek korrekciója is a Photosmart Essentials szolgáltatása. Ennek során a képről jó hatékonysággal tűnteti el a program a vörös pupillákat, s javítja ki azt feketére.

A meghajtóprogramban többféle szolgáltatás áll rendelkezésünkre, mint a fejigazítás, fúvókatisztítás, tesztoldal nyomtatás, görgők tisztítása, papíradagoló tisztítás, illetve megtekinthető az egyes tinták mennyisége.