Kipróbáltuk: HP Deskjet F4280 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

A tesztek során A4-es fekete-fehér dokumentumot, színes ábrával kiegészített dokumentumot, 10×15 cm-es fekete-fehér és színes fotót, valamint A4-es színes fotót nyomtattunk.

A nyomtatott fekete-fehér dokumentum jó minőségű, a betűk kiváló képet adnak, a fekete jól fed. Az aláhúzott szöveg egyenes vonalában alig látni elfolyást.
A színes ábrán alig van pöttyöződés, a színek alapvetően jók, egyedül a kék színek szaturációjánál érezhető probléma: jelentősen elmarad a dokumentumban beállítottól, bár kinyomtatva sem rossz, az eredeti dokumentumban teltebbek a színek. A vörösnél nincs gond, az a minimális narancsos beütés nem feltűnő.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

A fotónyomtatást Hp Premium Plus fényes papírra végeztük, 10×15 cm-es és A4-es méretekben. A HP Deskjet D2560 tapasztalatai után most már csak a „legjobb fotó” módot használtuk. A nyomtatás sebessége egyébként tökéletesen megegyezik a Deskjet D2560-éval, sőt a nyomatok is teljesen azonos minőségűek. Ezen persze nem kell csodálkozni, hiszen azonos cartridge-et használ mindkét gép, amely már tartalmazza a fejet is, a papír is azonos, csak a nyomatatóműben lehet eltérés. A képek tehát megállják helyüket a fotónyomtatók között is, hobbifotósoknak, családi képek készítőinek nem lesz gondjuk a minőséggel.
Színek tekintetében nincs szégyellni valója a HP Deskjet F4280-nak, hiszen – bár a piros enyhe narancsos elszíneződésben játszik – alapvetően természetesnek hatnak. A sötétebb tónusok egy fokkal világosabbnak látszanak, egy kis kontraszt jó lett volna még. A gyenge kontraszt közvetlen napfényben és árnyékban is észlelhető.

A fekete-fehér fotó is kissé kontraszttalan, amely nem csak közvetlen napsütésben, de árnyékban, szobában is tapasztalható. A fekete denzitása nem elegendő, ez inkább sötétszürke. Elszíneződés azonban nem észlelhető.

HP Advanced Photo fotópapír

HP Premium Plus fotópapír

Mivel a felhasznált cartridge megegyezik a D2560-éban találhatóval, így külön vízállóság tesztet nem készítettünk, a D2560-nál tapasztaltak az F4280-ra is igazak:
Az Advanced fotópapír szinte tökéletesen vízálló, (folyó víz alatt fél perc) csupán a sárga szín eresztett egy kicsit, míg a Premium Plus már az első csepp vízre megfolyik. Az Advanced papír száradás után sem hajlik fel.

A jó láthatóság érdekében 1200 dpi-vel szkenneltük be (Canon Lide20) a 10×15 cm-es nyomatot, amely így teljes terjedelmében megtekinthető. Vigyázat, igen nagy fájl (~16MB)!

képkivágás 1200 dpi-s szkenről

teljes kép

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Sebességek
A4 fekete-fehér dokumentum 9 mp
A4 színes dokumentum 16 mp
10×15 cm fotó 4 perc 17 mp
A4 fotó 8 perc 24 mp
A4 fekete-fehér másolás 24 mp
A4 színes másolás 36 mp
A4 szkennelés 1200 dpi-vel 9 perc 3 mp

A dokumentum és fotónyomtatás sebessége megegyezik a Deskjet D2560-éval. A másolási sebesség is belépőszintű készülékekre jellemző, nem túl gyors, de elfogadható. Minősége jó, nincsenek jelentős problémák sem a fekete-fehér, sem a színes másolatnál (enyhén csökkent kontraszt, de ez mindegyik készülékre igaz gyors másolatoknál).
A lapolvasás 1200 dpi-vel sajnos nagyon lassú.

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • HP Deskjet F4280 nyomtató
 • 2 db tintatartály: HP 300 jelű (fekete: CC640E, három színű: CC643E)
 • hálózati adapter
 • üzembehelyezési útmutató, hivatkozási kézikönyv
 • szoftver CD

Értékelés

A HP Deskjet F4280 a gyártó egyik legolcsóbb multifunkciós készüléke. Nem szabad tehát olyan minőséget és sebességet elvárni tőle, mint a drágább társaitól. A belépőszintű F4280 azonban mindazt hozza, amit hoznia kell. Gyors dokumentum nyomtatás, jó minőségű nyomtatás, remek másolatok és nem utolsó sorban használható minőségű fotók, még ha a kontrasztjuk annyira nem is jó.

A fekete és színes patronok kb 4500 Ft-ba kerülnek.

A HP Deskjet F4280 ára bruttó 20e Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • olcsó készülék
 • jó sebességű dokumentum nyomtatás
 • jó másolási minőség
 • vízálló fotók Advanced papíron
 • félautomata fejigazítás
 • nem színenként cserélhető tinta
 • fotónyomtatás kompromisszumus minőségű és lassú
 • lassú szkennelés

A nyomtatót a HP Magyarországtól kaptuk kölcsön tesztünk idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!