Exkluzív: Sony Cyber-shot DSC-HX7V

0

Bevezetés

A nemrég bejelentett Sony ötösfogat egy érdekesnek ígérkező ultrakompakt modelljét – a DSC-TX10-et – már bemutattuk a múlt alkalommal. Most nagyobb testvére, a DSC-HX7V kerül sorra, mely azonban éppen csak, hogy kinőtte az ultrakompakt kategóriát, tipikus zsebkompakt. Közel egy tucat új gépet jelentett be a gyártó melyek közül a legjobb ötöt a legfrissebb feldolgozórendszerrel és CMOS érzékelővel szereli. Közös tulajdonságuk a most kifejlesztett 3D felvételi szolgáltatás is, melyet az eddigiektől eltérően mindössze egy objektívvel és szenzorral is képesek elvégezni.

Míg a múltkor bemutatott gép inkább a kezdőket célozta meg, a HX7V a kezdők és haladók gépe, lévén manuális üzemmóddal is rendelkezik.

A HX-széria a Sony ultrazoom kiskompakt gépeinek gyűjtőhelye. Elődje a pont egy éve bejelentett, EISA és TIPA díjas DSC-HX5, mely 10 megapixeles szenzort és 10×-es optikai zoomot kínált. Az utód a következő említésre méltó szolgáltatásokkal büszkélkedhet:

 • 16,2 megapixeles Exmor R CMOS érzékelő

 • 10×-es optikai zoom, ekv. 25mm-es nagylátószöggel és optikai stabilizátorral
 • Full HD videofelvétel
 • Ultragyors képsorozat
 • Manuális üzemmód
 • 3”-os Xtra Fine (VGA) LCD
 • Követő fókusz, arc-, és mosolyfelismerés
 • Háttér lágyítás és HDR háttérfény kompenzáció
 • Panoráma fényképezés
 • 3D szolgáltatások
 • GPS vevő

16,2 megapixeles Exmor R CMOS érzékelő

A TX10-ben bemutatott 1/2,3” méretű Exmor R CMOS képérzékelő köszön vissza a HX7V-ben, épp csak egy hajszálnyival nagyobb (7,59 > 7,75 mm átló) az elődben használnál. A felbontás viszont jelentősen megugrott, 10,2 helyett 16,2 megapixel.

Ugyanezt a fajtájú érzékelőt kaptuk az egy évvel ezelőtti modellben is. A lényeges a hátsó megvilágítású technológia, mely pár éve kezdett terjedni a kompakt gépek körében. Ennél a módszernél a hagyományos szenzorok fényérzékelő rétege kerül előre, az eddig előtte lévő áramköri réteg pedig mögé. Utóbbi a szenzorba jutó fény egy részét kitakarta, így nagyobb jelerősítésre volt szükség. A hátsó megvilágítású érzékelők jobb jel/zaj aránnyal dolgoznak, ami elméletben képminőség javulást hozhat. A HX7V-re viszont a felbontásnövekedés miatt sokkal kisebb érzékelőhelyek kerültek mint az elődre, a képminőség javulás így kérdéses. Egy bolti forgalomba nem kerülő előzetes példányt kaptunk, így erről érdemben nem tudok nyilatkozni.

A feldolgozóprocesszor most is a bevált BIONZ, abból is a legújabb széria. A gyors CMOS és a feldolgozórendszer kettőse nagy felbontású videofelvételt és gyors sebességű sorozatot is lehetővé tesz, bár ezek az elődben is adottak voltak.

Full HD videofelvétel

A korábbi modell különálló Movie gombját a HX7V-ben is megtaláljuk, csak hüvelykujjal könnyebben elérhető helyre került. Az így indítható videók maximális felbontása 1920 × 1080 pixel (Full HD) lehet, melyet váltott soros 50 képkockás felvétellel képes rögzíteni a gép. A formátum maximális felbontás esetén AVCHD, mely három tömörítési minőségben 24, 17 és 9 Mbit/mp-es beállításban használható. Választhatunk MP4, formátumot is, melynél a felbontás 1440 × 900, 1280 × 720, vagy 640 × 480 lehet, minden esetben 25 kocka/mp-es képfrissítéssel.

Mozgókép módban úgynevezett Videó SteadyShot módok használhatók a nem kívánt rezgések, például a kézremegés kiszűrésére. Normál, illetve aktív üzemmód áll rendelkezésre, attól függően, hogy mérsékelt, vagy gyorsabb mozgást szeretnénk felvenni.

A fényképezőgép tetején egy sztereó mikrofon található, szolgáltatásai között pedig a szélzaj csökkentést is megtaláljuk.

Ahogy a múltkor bemutatott TX10-en, úgy ezen a modellen is alap kimenetnek számít a HDMI csatlakozó, mellyel normál HD, vagy 3D megjelenítőkhöz csatlakozhatunk.

Ultragyors képsorozat

Szintén az elődből ismerhetjük már ezt a tulajdonságot, mely azonban a kompaktok körében nem mindennapi. 10 képkocka/mp sebességű sorozatot rögzíthetünk, legfeljebb 10 kép hosszan, akár teljes, 16 megapixeles felbontásban is.

A gép ezen felül 3 képes expozíció sorozatra is fogható.

10×-es optikai zoom

Még egy képesség amiben az előd korábbi modellre üt. Ugyanazt a Sony G objektívet kapta mindkét modell, mely kisfilmes értéken 25-250 mm-nek megfelelő gyújtótávolság tartományt kínál, vagyis 10×-es optikai zoomot. Ezt az exponáló gombon lévő gyűrűvel szabályozhatjuk apró, akár 0,1×-os lépésekben.

A digitális zoom ezúttal nagyobb, 2 helyett 4×-es nagyítású, ahogy az úgynevezett Intelligens zoom is, mely a megnövelt felbontás miatt lett 56× helyett 72×-es. Ez csak kisebb felbontás esetén választható, hiszen lényegében egy gyors képkivágásról beszélhetünk. Tele állásban 1 méterről, nagylátószögnél azonban már 5 cm-ről képes élességet állítani a gép.

A nagyobb zoom és a tele tartomány mellett már érdemes tenni valamit a kézremegés és a véletlen bemozdítás ellen. Itt is az optikai stabilizátor, vagyis Sony nyelven Optical SteadyShot hivatott megoldani a problémát.

Követő fókusz és arcfelismerés

A fényképezőgép élességállító rendszere is hasonló a tavaly megjelent HX5-höz. Kézi élességállítás ezúttal sem lehetséges, az AF rendszer viszont 9 pontos és újdonságként megjelenik a követő fókusz lehetőség. A SET gombbal bármely témán rögzíthető az élesség és annak elmozdulásakor, vagy a gép elmozdításakor a rendszer megpróbálja lekövetni azt. A 9 automata mező mellett középső és szpot AF terület mód is elérhető.

Persze nem hagyták ki az arcérzékelést sem, mely nem csak az élességet, de az expozíciót és a fehéregyensúlyt is a detektált arc(ok) hoz igazítja. Kombinálható önkioldóval is, melynél egy vagy két érzékelt arc megjelenésekor aktiválódik az önkioldó rendszer. És ha már az önkioldónál, meg az arcoknál járunk; a gép mosoly indítású képkészítést is kínál, melynél most is három fokozatban adhatjuk meg az észlelés érzékenységét, sőt azt is hogy gyermek, vagy felnőtt mosolyra aktiválódjon.

Manuális üzemmód

Tizenegy témaprogram áll rendelkezésre a HX7V menüjében, de a főtárcsáról intelligens automata módot is választhatunk, mely önállóan választ még témamódot is. Legújabb fajtája a Superior Auto, vagy magyarul Kiváló automatikus üzemmód, ahol nem csak a témaprogram, de a dinamika-, az elmosódás kontrol és az automata zajcsökkentés is a gépre lesz bízva. A kezdő felhasználókat ezenkívül az összes üzemmód beállításakor megjelenő súgófeliratok is segítik.

A haladó fotósok Programautomatika, sőt M (kézi expozíció) beállítást is választhatnak. Ez esetben a SET gombbal válthatunk az érzékenység, a rekeszérték és a záridő között, majd az új vezérlőkerékkel módosíthatunk az értékükön.

3”-os Xtra Fine LCD

Megtartották a HX5-ben használt 3” képátlójú (7,5 cm) Xtra Fine LCD-t, de 230 000 képpont helyett 921 600 képponttal, ami jelentős képminőség javulást jelent. A TruBlack TFT kijelző nagyon szép színeket és kontrasztot nyújt, részletes felbontású élőképpel, mely maximális felbontásnál a 4:3 oldalarányú kijelző teljes területét kitölti. Megmaradt az automata világosság szabályozás is és az élőképen olyan extrák kapcsolhatók be, mint például az élő hisztogram, a kompozíciós segédrács, vagy a képmező bal oldalán megjeleníthető gyorsmenü.

Háttér lágyítás és HDR háttérfény kompenzáció

Az elég kényelmetlenre sikerült, lapos módválasztó tárcsára került az új funkciók jó része, köztük a háttér lágyítás is. Ez a szolgáltatás a nagy érzékelős gépeknél könnyen előállítható szűk mélységélesség tartományt, vagyis azokat a szép mosott hátterű fotókat próbálja létrehozni, utánozni. Ilyen apró szenzorral és az ehhez tartozó kis gyújtótávolságú objektívvel jobbára csak nagyobb tele tartományban és makrózásnál sikerül valami hasonló hatást előidézni. A még jobb háttérelmosás érdekében a közelebbi (kb. 30 cm) felvételeknél két kép készül egymás után. Egy élesen, egy pedig mosottan, majd ezek kombinációját menti a gép lágy hátterű fotóként. AHX7V-nél három fokozatban a lágyítás mértéke is megadható.

A témaprogramok között is találunk egy Lágy megjelenítés nevű beállítást, ez azonban csak egy képet készít és jobbára tág rekeszt használva próbál kisebb mélységélességet elérni. A témamódok másik újdonsága a HDR-ellenfény kompenzáció, mely három eltérő expozícióval készült felvételből hoz létre egy nagyobb dinamikaátfogásút.

Panoráma fényképezés

A főtárcsáról érhető el az Intelligens Panorámapásztázás is. Mitől intelligens? Korábban a pásztázás sebességét a gép nem vette figyelembe. Ha lassan fordítottuk a gépet szűkebb, ha gyorsabban szélesebb, de jó eséllyel szétesett panorámát kaptunk. Az új szériás modelleknél mindig adott a panoráma szélessége, a gép pedig észleli, hogy mikor kezdjük a pásztázást és milyen sebességgel végezzük. A végeredmény sokkal pontosabb, összefűzött panoráma.

Az üzemmód beállítása után a négy iránygombbal gyorsan kiválasztható a pásztázási irány, majd az expo gombot nyomva már fordulhatunk is körbe. Az elkészítésben egy képernyő animáció is segítségünkre lesz. A gyorsmenüben kétféle méret adható meg, Normál és Széles panoráma. A legszélesebb beállítás 7152 × 1080 pixeles képet jelent, 268 fokos vízszintes látószöggel, a kisebb 4912 × 1080 pixeles és 184 fokos.

3D szolgáltatások

A módválasztó tárcsa utolsó pozíciója, de talán a fényképezőgép legizgalmasabb új képessége a 3D üzemmód. Mind az öt fejlettebb, frissen bejelentett Sony kompaktban megtalálható és a gyártó új 3D felvételi technológiáján alapul. Ennek lényege, hogy a térbeli hatáshoz szükséges dupla fotóhoz nincs szükség dupla optikára és/vagy két képérzékelőre, melyek jelentősen drágítják a gépet. A két fotó ugyanazzal az optikával készül két egymást követő expozícióval, de némileg eltérő fókusz állásban. Ebből kalkulálja ki a feldolgozórendszer a 3D fotót, melyet MPO formátumban ment.

Mivel a gépen nincs 3D megjelenítésre alkalmas kijelző, ezek a képek csak a HDMI kimeneten keresztül 3D televízión nézhetők meg, de a kép 2D-s JPG változata is mentésre kerül, mely normál módon visszajátszható.

E módban készülhet 3D állókép, a fent vázolt módszerrel, akár 16 megapixeles felbontásban, 3D panoráma, az előző fejezetben leírt beállításokkal, Normál, Széles és 16:9-es (2 Mpixel) módokban, valamint Pásztázó többszöges módban, mely úgy érzem egy kis magyarázatra szorul.

A pásztázó többszöges mód fix, 2 megapixeles, 16:9 oldalarányú állóképet jelent, mely a panorámához hasonlóan, a gép félköríves elfordításával készül. Az elforgatás és összefűzés végeredménye azonban egy kevésbé széles állókép, mely a normál 2D LCD-n is térbeli hatást nyújt. Lejátszáskor ugyanis a gép enyhén jobbra-balra dönthető, így a visszajátszott „többszöges” 3D kép valóban több szögből, kissé oldalról is megtekinthető. A pásztázás csak egy irányban működik és a legjobb hatást tárgyfotóknál, közelképeknél érhetjük el.

GPS vevő

A DSC-HX7V-t GPS vételi lehetőséggel is ellátták, mely szintén elődjével azonos szolgáltatás. Az LCD-n folyamatosan figyelemmel kísérhető a vétel állapota, de egy külön menüben bármikor le is tilthatjuk ezt a funkciót.

A készülék gyorsmenüjében pillanatok alatt elérhető a GPS infó lehetőség, mely egy külön oldalon részletesen tájékoztat a jel erősségéről és a pontos helyzetünkről. Ezen kívül a képmező bal oldalán egy nagyméretű iránytű segít az eligazodásban.

A GPS adatok az elkészült fotók és videók mellé is mentésre kerülnek, a fényképezőgéphez mellékelt szoftverrel pedig utólag kiolvashatók legutóbbi „kirándulásunk” helyszínei és útvonala.

Összegzés

A DSC-TX10-nél tapasztalt lassú szoftver erre a modellre is jellemző volt, a bekapcsolás után, vagy alvó módból hosszú másodpercek alatt – akár 10 mp-ig – „áll talpra”. Ezen várhatóan még javítanak majd a március környékére várható megjelenésig. Mivel csak egy előzetes mintapéldányt kaptunk egyelőre képeket és komolyabb véleményt sem közölnénk a gépről. Az azonban bizonyos, hogy az elődhöz képest jóval nagyobb felbontást, sokkal jobb felbontású kijelzőt, a gumimarkolat miatt egy fokkal kényelmesebb használatot, egy sor szoftverek újdonságot, fejlettebb panoráma készítést és persze 3D képkészítési lehetőséget kapunk. A DSC-HX7V a korábbinál több színváltozatban fekete, ezüst, piros, kék és fehér verzióban jelenik meg.

A fényképezőgépet a Sony Central and Southeast Europe Kft.-től kaptuk kölcsön tesztünk idejére. Köszönjük!