Exkluzív: Új Nikon kompaktok – Coolpix S570, S640, S70, S1000pj

0

Új Nikon Coolpix modellek

Nyilván nem vagyunk egyedül, ha a Nikon termékpalettájára tekintve a kompaktokról általában tudomást sem veszünk. Számtalan remek termékük van a tükörreflexes szegmensben, miközben a kompakt modelljeik egyszerűen nem tudnak kitűnni a szürkeségből. Persze időről időre felbukkan egy-egy érdekesség, mint például annak idején az első Wi-Fi, vagy ethernet csatlakozóval ellátott modell, de ezek egyikéből sem lett sikermodell.

A ma reggel bejelentett készülékek közül kettő, az S570 és az S640 egyértelműen a Nikon kompakt kategóriában elvárt kötelező részvételét hivatottak biztosítani, de a másik két modellen bőven lesz majd mit próbálgassunk, amint megérkeznek a végleges, gyártásból származó példányok.

Nikon Coolpix S570 és S640

Nikon Coolpix S570 és S640

Nikon Coolpix S570 és S640

A Nikon Coolpix S570 és S640 a gyártó új belépőszintű modelljei, melyek főként a családi események, kirándulások, bulik alkalmával fotózó hobbifotósok számára készültek. Szolgáltatásaik között megtalálható az arcfelismerés, a mosolygásra induló exponálás (intelligens portré mód néven), a gyors és automatikus képretusálás, a D-Lighting (sötét, árnyékos területek kivilágosítása), valamint a képen szereplő személy arcbőrének lágyítása.

Mindkét fényképezőgép 5×-ös zoomátfogású objektívet és 12 megapixeles képérzékelőt kapott. Míg az S570-be csak videó módban működő szoftveres képstabilizátor jutott (némileg csökkenti a használható látószöget), addig az S640-be optikai képstabilizátor is került.

Nikon Coolpix S640 és S570
nagy és kis betekintési szögű LCD

A két gépet egymás mellé téve szembeötlő az LCD-k minősége közötti különbség. Az S570 LCD-je a gépváz döntésekor azonnal elszíneződik, kontrasztja csökken, miközben az S640 nagy betekintési szögű képernyőjén lapos szögből is minden tisztán látható. Ha fej fölé emelt vagy csípő tájra leeresztett fényképezőgéppel kell fotózni, akkor egyértelműen az S640 a nyerő modell. Szintén az S640 felé billen a mérleg mutatója, ha a kezelhetőséget nézzük, hiszen e modell gyorstárcsával teszi lehetővé az egyszerű és gyors beállítást (e hátoldali tárcsa egyben a négyirányú navigáló gombok feladatát is ellátja). Furcsa viszont, hogy csak a kisebbik testvér, az S570 működik felvétel prioritásos módban, az S640 nem. Ez azt jelenti, hogy az S640-nel ha belépünk a menübe, csak a menü gomb ismételt lenyomásával léphetünk vissza fényképezési módba, míg az S570-nél erre az exponáló gomb félig lenyomása is alkalmas. Reméljük ez csak a béta modellek egy furcsa hibája.

Nikon Coolpix S570

Nikon Coolpix S640

Szolgáltatások terén is találhatunk kisebb eltéréseket, hiszen míg az S570-nél maximum ISO3200 érzékenység állítható be, addig az S640 ISO6400-at is kínál. Ezeket teljes felbontásban használhatjuk, jóllehet, az erőteljes zajszűrés miatt biztosan nem lesz olyan részletes szép képünk, ami fontossá teszi a 12 Mpixeles felbontást.
Videót viszont mindkét gép maximum VGA felbontásban képes rögzíteni, a felvétel során az optikai zoom nem használható.

A Coolpix S640-ről nem kevesebbet állít a gyártó, mint hogy fókuszsebessége összevethető a Nikon D40 tükörreflexes gépével. Nos, ha annyira nem is gyors, de mindenesetre tele állásban is sikeresen állít élességet 0,3-0,4 mp alatt. Ez valóban szép teljesítmény.

A Nikon Coolpix S570 fekete, ezüst, kék, vörös és rózsaszín burkolattal, az S640 fekete, fehér és ezüst színben lesz megvásárolható.

Nikon Coolpix S70

Érdekesen kezelhető a Nikon új ultrakompaktja, a Coolpix S70. Legfeltűnőbb, messziről is rögtön észrevehető tulajdonsága az óriási, 3,5″ (8,89 cm) képátlójú, széles formátumú OLED képernyője. Ami első ránézésre nem látszik, az a remek nagy betekintési szög és az érintésérzékenység. Mivel a kijelző a gép hátlapjának teljes egészét uralja, a gép kezelését ezen keresztül, vagyis az érintőképernyőre rajzolt ikonokkal kell megoldanunk.

Első olvasatra nehézkesnek és kényelmetlennek tűnhet, hogy jól elkülöníthető gombok helyett a képernyőt kell nyomkodni, de valójában igen könnyen hozzá lehet szokni.

A kész képek közötti lapozáshoz pl. mindössze annyit kell tennünk, hogy az LCD-n végighúzzuk az ujjunkat jobbról balra, vagy balról jobbra. A képbe nagyítást két ujjunkat széthúzva érhetjük el. Ismerős megoldás? Igen, az Apple iPhone-ja is ezeket a módszereket használja. A cupertinoi cégnek sikerült a tömegeknek is annyira megtanítaniuk ezeket a mozdulatokat, hogy a trükkök ma már egy fényképezőgépen is bátran bevethetők

Szintén picit iPhone-ra hajaz a gép elfordításával együtt forduló kijelzett kép, bár ezt már más gyártóknál más modelleknél is láthattuk. Ez mindenesetre igen hasznos tud lenni akkor, amikor portré állású képet nézünk, hiszen így a gépet elforgatva a vele együtt forduló képpel jobban kitölthetjük a kijelzőnket.

A szolgáltatások között itt is megtaláljuk az arcfelismerést, az intelligens portré módot, a bőrlágyítást, a D-Lighting-ot, illetve a gyors retusálást is. Ezen felül különleges szolgáltatás, hogy a kijelzőn látható élőkép valamely pontjára ráhelyezve ujjunkat a gép arra a részre állítja az élességet, majd el is készíti a fotót. Szintén érdekes a nyújtás, s még inkább a perspektíva korrekció, amely a nagy épületek alulról, vagy üvegezett képek oldalról történő fotózásánál (hogy a fotós ne tükröződjön az üvegben) tesznek majd jó szolgálatot.

Talán kevésbé hasznos, de mindenképpen ritka lehetőség a kész képre rajzolás, vagy éppen a keretezés.

A 12 Mpixeles CCD-re 5×-ös zoomátfogású objektív vetíti a képet. Az érzékenységet akár ISO3200-ig emelhetjük, de ISO1600-tól a felbontás már csak 3 Mpixeles lehet (az erős zajszűrés miatt nem is kár érte).
Pozitív, hogy mozgóképeket akár HD felbontásban is készíthetünk, 1280×720 pixellel. Emellett 640×480 és 320×240 képpontos felbontás is rendelkezésünkre áll. Sajnos a felvétel során optikai zoom nem használható.

Az ultrakompakt Nikon Coolpix S70 azoknak lesz jó társuk, akik zsebrevágható, vékony, de mégis extravagáns gépet keresnek maguknak.

Nikon Coolpix S1000pj

S végül, de egyáltalán nem utolsó sorban nézzük az S1000pj-t. E modell világújdonság, hiszen digitális fényképezőgép elsőként kínál beépített kivetítőt, amellyel könnyedén hozhatunk össze nagy méretű képekből bemutatót a nagyinál akkor is, ha nem rendelkezik nagy méretű LCD TV-vel. A kis projektorral ugyanis akár 1,4 méter átlójú képet is vetíthetünk a falra. Természetesen az ilyen nagy kép közelről már nem lesz olyan szép részletgazdag, mint ha valódi LCD TV-n néznénk a képeket, de mindenképpen hasznos tulajdonság lehet azoknak, akik sokszor mutatnák meg újdonsült képeiket kisebb-nagyobb társaságnak. A beépített apró projektor LED-jének fényereje egyébként kellően nagy ahhoz, hogy elsötétített szobában élvezhető képet produkáljon.

A kivetített képet a gép tetején elhelyezett tolószabályozóval fókuszálhatjuk.
Felmerülhet a kérdés, hogy vajon más gyártók más fényképezőgépeivel készített JPEG képekkel is megbirkózik-e az S1000pj? Ez ugyanis elég fontos lehet abban az esetben, ha a géppel egyéb fotókat is szeretnénk kivetíteni. Szerencsére a Coolpix S1000pj nem válogatós, mi Fujifilm és Sony gépek által készített fotókkal tettük próbára a lejátszót, s ezeket a képeket gond nélkül meg is jelenítette.

A fényképezőgép és a kivetítő könnyebb használata érdekében a gyártó infravörös távirányítót is mellékel, melyet elölről és hátulról is lát a Coolpix S1000pj, köszönhetően a két IR vevőjének.

A mutatós Nikon Coolpix S1000pj – hasonlóan a többi ma bejelentett modellhez – 12 Mpixel felbontású, s az S70-hez hasonlóan 5×-ös zoomátfogású rejtett Nikkor objektívet kapott. Az optikai stabilizátoron túl videófelvétel során elektronikus képstabilizáció is kérhető.

A gép LCD-je 2,7″ (6,86 cm) képátlójú. Betekintési szöge vízszintesen nagy, de képe alulról és felülről sajnos elég rosszul látszik.

Ha az élességállításhoz kevés fény áll rendelkezésre, a gép azt AF segédfénnyel egészíti ki.

A kiegészítő szolgáltatások közül itt sem hiányozhat a D-lighting, a gyors retusálás, illetve a bőrlágyítás funkció, no és persze az arcfelismerés, a mosoly fotó és a pislogás érzékelés sem.

Mivel gyártás előtti példányokat próbáltunk, az velük készített képeket sajnos nem közölhetjük. Részletes tesztre csak a végleges, gyártósorról kikerült példányokkal lesz lehetőségünk.