Feiyu Tech automatikus kamera (telefon) forgató

0

Nemrég egy érdekes apróság, egy automatikus kamera forgató érkezett a szerkesztőségünkbe a Feiyu Tech hazai képviseletétől.
Első ránézésre semmi extrát nem látni rajta, akár azt is mondhatnánk, hogy egy miniatürizáláson átesett Syrp Genie Mini ugrott elő a dobozból.
Ez azonban merőben túlzás lenne, hiszen egyrészt nem csupán egyetlen gomb van a készüléken (mint a Syrpnél), másrészt a vezérléséhez sem kell okostelefon.

Elsőként furcsának tűnt, hogy nincs konkrét terméknév feltüntetve a dobozon és a szállítón is csak egy „autorotation stand” név szerepelt. A gyártó weboldalát felkeresve aztán kiderült, hogy valóban nincs semmilyen fantázianév, vagy egyéb, amivel ezt a kütyüt illetni lehetne, így ezentúl mi is csak automatikus forgatónak hívjuk.

A készülék alul egy szabvány állványmenetet kapott, ennek segítségével tekerhetjük fel fotós állványra. A tetején szintén egy normál méretű (1/4″) állványcsavar foglal helyet, ahová a kompakt fényképezőgépet, vagy adapterek segítségével akciókamerát, esetleg okostelefont tekerhetünk fel.

Az automatikus forgató bekapcsolásához a fő nyomógombot kell hosszan nyomva tartani. A feléledést pittyegés jelzi.
Ettől a gombtól balra két, nyíl jelöléssel ellátott gombot találunk, amelyekkel a forgatási irányt, valamint a forgatási sebességet állíthatjuk be.
Leggyorsabb módban egy perc alatt körbefordul a felső rész – és persze ezzel együtt a kameránk/fényképezőgépünk is, de választható 5 perces, 15 perces, 30 perces, 1 órás és 2 órás intervallum is. Az egyes sebesség értékeket az L1 és L2, illetve a másik irány esetében az L1 és L3 LED-ek színe jelzi. A könnyebb dekódoláshoz a forgató oldalán lévő táblázat nyújt segítséget.

A működtetéshez beépített akkumulátor szolgáltatja az elektromos energiát, amelyet micro-USB kábelen keresztül tölthetünk fel.

Az apró, automatikus forgatónak nagyon megörültünk, már tervezgettem is, hogy milyen time-lapse videót készítek majd az épp teszten nálunk lévő E-M1 Mark II géppel, de sajnos ez a gép és a hozzá kapott 12-200 mm-es objektív túl nehéznek bizonyult. Nem teljesen értettem az okát, így felkerestem a Feiyu Tech weboldalán, ahol az online shopban egy Sony APS-C MILC-et és egy 16-35 mm f/4 ZA OSS objektívet a forgatóra helyezve „reklámozzák” a terméket. Továbbra sem volt világos, hogy miért nem akar működni a forgató nálam, így kicsit mélyebbre kellett ásni. Végül kiderült, hogy az automatikus forgató teherbírása csupán 600 gramm, ami a tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek használatát kvázi meg is tiltja (az online boltban látott képen a 16-35mm f/4 ZA OSS objektív önmaga 518 gramm, így nem érthető, hogy ha 600 gramm a teherbírása az eszköznek, hogyan reklámozhatják egy olyan fényképezőgép-objektív párossal, amellyel biztosan nem működik).

Elviekben az 5 perc – 2 óra intervallum bőséges lehetőséget kínál számunkra, s noha könnyű kompakt fényképezőgépben ritkán találunk time-lapse funkciót, az akciókamerák és az okostelefonok szinte mindegyike kínálja ezt a lehetőséget.

Könnyebb fényképezőgép, amellyel time-lapse-et készíthettünk volna, sajnos éppen nem volt nálunk, így a működése során készíthető gyorsított felvételek bemutatására akciókamerát használtunk.

A Feiyu Tech automatikus forgató talpát bruttó 30 ezer Ft-ért vásárolhatjuk meg.

A terméket az AdvesPhoto-tól kaptuk kipróbálásra.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!