Syrp Genie motoros slider és panoráma fej

0

Aki time-lapse felvételek készítésén gondolkozik, esetleg már foglalkozik is vele, annak előbb-utóbb eszébe fog jutni, hogy a fix helyen történő felvételek egy idő után unalmassá válnak. A sliderek persze nem tartoznak a vadonatúj ötletek közé, mégis viszonylag kevesen használják őket. Pedig egy programozható slider megspékelve egy szintén programozható panoráma fejjel, remek felvételek készítését teszi lehetővé.

Az új-zélandi Syrp érdekesebb, jobb filmek készítéséhez kínál kiegészítőket: slidert, szűrőt, gömbfejet, motoros mozgás vezérlőt, motoros panoráma fejet, valamint motoros drótkötélpályás kocsit.

A termékkínálatból lehetőségünk volt kipróbálni a Syrp Genie motoros mozgás vezérlőjét, illetve a motoros panoráma fejet is egy slider kíséretében.

Kezdjük elsőként a motoros panoráma fejjel.

Syrp Genie Mini

A Syrp Genie Mini egy alig 9 cm átmérőjű eszköz, amely Bluetooth kapcsolaton keresztül okostelefonról vezérelhető, s lehetőséget kínál kamerák vagy fényképezőgépek programozott forgatására.

A mindössze egyetlen gombot és három csatlakozót tartalmazó motoros panoráma fej alján és tetején egy-egy szabványos 3/8″-os állványmenetet, illetve állványcsavart találunk, ezek segítségével helyezhető állványra, valamint a felső csavarba állványfej rögzíthető. Az állványfej fogadására kialakított csavar egy 3/8″-1/4″ adaptert tartalmaz, amelynek kicsavarása után állványfej helyett közvetlenül fényképezőgép is felhelyezhető a Genie Minire. A vízszint beállítását vízmérték nem segíti elő.

A készülék csatlakozói között egy akkumulátor töltésre szolgáló micro USB-t, egy fényképezőgép kioldásra használható szinkron (vezetékes távkioldó), valamint egy + jelöléssel ellátott, más Genie termékkel összeköttetést biztosító Link aljzatot találunk.

Az eszköz használatához okostelefon, vagy tablet szükséges. Az androidra és iOS-re is elérhető GenieApp segítségével részletesen beállíthatók a működési paraméterek.

Az alkalmazásban a kapcsolat létrejötte után láthatjuk a Genie Mini akkumulátorának töltöttségét (jobb felső sarok), illetve a főmenüben a lehetséges működési módokat. Ezek time-lapse, videó, illetve panoráma.

Time-lapse mód

Time-lapse módnál néhány előre beállított preset közül is választhatunk, de saját magunk által megadott adatokkal is dolgozhatunk. Egy egyszerű csúszka segítségével kijelölhetjük a kezdő és végpontokat, amelyből a szoftver kiszámítja és megjeleníti a szögelfordulást. Beállítható a felvétel időtartama, illetve a képek közötti időköz, amelyből szintén a szoftver számítja ki a várható lejátszási időt. De fordítva is történhet a beállítás, megadhatjuk a kívánt lejátszási időt, amelyből az app kalkulálja ki a képek között szükséges időintevallumot.

Van lehetőség gyorsuló indításra és finomabb leállásra is, amely látványosabb, enyhén gyorsuló és lassuló elmozdulású time-lapse-ek készítésére hivatott. Ez 0-6 mp közötti tartományban adható meg.


A beállítások között a mozgatás-expozíció-mozgatás, illetve folyamatos mozgás is kiválasztható. Előbbi esetben a Genie Mini exponálja majd a link kábellel összekötött fényképezőgépet, utóbbi esetben pedig csak a mozgásért felelős, az időzítés és az exponálást a fényképezőgép végzi (ha van ilyen funkciója).

Lehetőség van HDR time-lapse készítésére is, ehhez beállítható 0,5, 1 vagy 1,5 mp-es késleltetés állítható be, amíg a gép a sorozatot elkészíti. A HDR fotót tehát nem a Genie Mini fogja többször kiexponálni, hanem a fényképezőgépben kell az expozíció sorozatot megadni, majd a szükséges időtartamot beállítani a Genie Mini-ben, hogy az az expozíciók közben a kellő késleltetést adja. Így garantálható, hogy expozíció közben nem fog tovább fordulni a motoros fej.

Videó mód

A videó üzemmódnál két előre beállított profilunk van, a gyors és a lassú. Ezen túlmenően itt is van lehetőség kézi beállításra, amely az előzőekhez hasonlóan a kezdés és végpozíció megadását (amely egyben a forgási irányt is jelenti), a forgás sebességét 1-98% tartományban vagy a lejátszási időt jelenti. A 360 fokos körbefordulás 1%-os sebességnél 52,5 perc alatt megy végbe, míg 98%-os sebesség kiválasztásakor a felvétel 35 mp lesz teljes körbefordulásnál.


Itt is van lehetőség gyorsuló indulásra, illetve finoman lassuló leállásra, ehhez pedig akár 19 mp-es gyorsulási/lassulási idő is megadható.

Panoráma mód

Panoráma módnál szintén az alkalmazás fog segítségünkre lenni, így a lehető legkevesebb adat megadásával teljes panoráma készíthető. Elegendő megadni a fényképezőgép képkivágás faktorát (full-frame, APS-C, mikro NégyHarmad), a gyújtótávolságot (6 mm-től, 1 mm lépésekben, 2000 mm-nél is tovább), az oldalarányt, valamint az orientációt, ebből pedig megkapjuk majd, hogy adott átlapolással hány fotó szükséges a beállított kezdő és végpozíció közti panoráma felvételéhez. A kezdő és végpozíció természetesen itt is beállítható, valamint az átlapolás és az expozíciós idő is.


Ezúttal is van lehetőségünk HDR fotók készítésére (szintén a fényképezőgép automatikus expozíció sorozatát használva), illetve megadható a mozgást követő várakozási idő 100 ms lépésekben, amely a rezgések minimalizálására szolgál.

A fenti beállítások elvégzését követően elindítható a felvételkészítés. Legyen szó akár time-lapse-ről vagy videóról, a felvétel indítása után már nincs szükség az okostelefonra, vagyis a panoráma fej már önmagától teszi a dolgát, nem a telefon vezérli. Ez hosszabb, akár több órás time-lapse-eknél igazán jól jön, de rövidebb programoknál az is hasznos lehet, hogy a telefonon folyamatosan nyomon követhető, hogy éppen hol tart a fej a programon belül, illetve mennyi idő van még hátra.

Panoráma készítésénél viszont folyamatos Bluetooth kapcsolat szükséges, ilyenkor a telefon vezérli a Syrp Mini-t.

A Genie Syrp Mini 0,005° felbontásban képes üzemelni, a mozgatást léptetőmotor végzi. Működése során a motor zaja viszonylag visszafogott, de maximális sebességnél elég komoly hanghatással kell számolnunk, így videofelvétel készítésénél érdemes külső mikrofont használni.

Az eszköz lítium-ion akkumulátora gyári adatok alapján több, mint 48 órányi time-lapse, vagy több, mint 5 órányi videó készítésére elegendő energiát tárol. A teljesen kimerült akku micro USB kábelen történő töltése három órát vesz igénybe.

Syrp Magic Carpet

A panoráma fejhez csak egy jó állványra van szükségünk, viszont a lineáris mozgásokhoz már csúszkát kell használnunk. A következőkben bemutatásra kerülő Syrp Genie a lineáris mozgásokkal (is) operál, így előtte nézzük meg, milyen slidert kínál a Syrp.

Sok okosságot nem lehet mondani egy görgős csúszkáról, maximum annyit, hogy pontosan, vagy lötyögősen, lazán vagy nehézkesen jár-e, illetve nem billeg-e sík terepen. Nos, billegés természetesen nincs, ezt a Magic Carpet állítható lábai valósítják meg. Kocsija a remek anyaghasználatának és rugós görgőinek köszönhetően precízen illeszkedik a sínbe, a mozgatása pedig akadásmentes. A mozgatáshoz szükséges erőt a kocsi alján lévő zöld görgővel állíthatjuk.

Erre főként akkor lesz szükség, ha lejtősen állítjuk be a slidert és rá méretes, nehéz gépet és objektívet helyezünk. Ekkor a túl laza beállítás azt eredményezné, hogy a gravitáció a szinusz alfával karöltve szépen lehúzná a lejtőn a kocsit. Megfelelő rögzítő erővel azonban helyén maradhat a gép, az objektív és a kocsi is, s a motoros vezérlés pedig kellő nyomatékkal rendelkezik ahhoz, hogy a feszes beállítással is megbirkózzon.


A csúszka kocsijára vízmértéket is építettek, így pl. állványra felhelyezve könnyen ellenőrizhető lesz a helyes beállítás. Állványra egyébként a slider alján lévő 3/8″-os és 1/4″-os menetekkel ellátott furatok segítségével helyezhetjük a sínt.

Syrp Genie

A Syrp Genie – szemben a Syrp Genie Mini-vel – nem csak kamerát tud forgatni (panning mód), hanem a lineáris mozgatáshoz is kiváló.
Használható akár saját készítésű drótkötél pályán, vagy akár egy gördeszkán is, de természetesen kompatibilis a Syrp Magic Carpet nevű sliderével is. A bejárható úthossz a Syrp Genie által nincs korlátozva, így egyedi pálya esetén akár több száz méter is lehet.
Panning módban egyszerűen csak egy adapterrel kell állványra vagy állványfejre helyezni, ez esetben a menüben ennek megfelelően nem távolság, hanem elfordulás értékeket adhatunk majd meg. Ilyen kiegészítőt azonban mi nem kaptunk, csak az egyirányú mozgásra használhatót.

A 10×12 cm méretű motoros vezérlő egy kötélpár segítségével húzza magát a slider sínjén, előre vagy vissza. A csúszkára helyezés, illetve a kötélpár felfogatása pofonegyszerű, gyakorlatilag adja magát, így használati útmutató böngészése nélkül is könnyen kitalálható. A vízszint beállításához háttérvilágításos vízmérték található a készülék tetején (a háttérvilágítás akkor működik, ha a készüléket bekapcsoljuk).


Az összeszerelt készlet programozott kameramozgatást kínál, akár videofelvételnél, akár time-lapse készítésnél.


Az eszközön négy csatlakozó található, egy 15 V DC bemenet az akkumulátor töltéshez (adaptert mellékelnek), egy USB aljzat a firmware frissítéshez, egy 2,5 mm jack kimenet a fényképezőgép kioldásához (szinkron kábellel), valamint egy 3,5 mm-es jack a Syrp Minivel való összekapcsoláshoz (link kábel).

A Genie Mini-vel ellentétben itt nincs Bluetooth kommunikáció okostelefonnal, a készülék beállítása az elején lévő nyomógombok segítségével a kb. 2,1″-os (5,5 cm átlójú) LCD-n történik.

Bekapcsolás után a főmenüben a Time-lapse és a videofelvétel közül választhatunk, valamint innen érhető el az Auto Start funkció is (erről kicsit később), illetve a készülék beállítás menüje is, ahol az automatikus kikapcsolás idejét, a súgót, a dátum/időbeállítást és a képernyő kikapcsolás idejét találjuk néhány további beállítás mellett (fényképezőgép modell, kioldás jel időzítése, autofókusz használata).

Time-lapse mód

Hasonlóan a Syrp Minihez, itt is választhatunk előre deklarált profilokból, de saját magunk is létrehozhatunk profilokat egyedi beállításokkal. A paraméterek között megadható a felvétel időtartama, a képek közötti időintervallum, a lejátszás ideje (ezeket egymásból is képes kalkulálni a Syrp Genie), beállítható a bejárandó út hossza (rövid Magic Carpet esetén max. 80 cm), illetve a speciális beállítások között a mozgást követő, expozíció előtti várakozási idő 0-3000 ms között (100 ms lépésekben), a HDR mód (automatikus expozíció sorozattal), a folyamatosan gyorsuló indítás és finom lassítás.

Videó mód

A videó üzemmódnál itt is két előre beállított profilunk van, a gyors és a lassú. Ezen túlmenően szintén van lehetőség kézi beállításra, amely a felvétel idejét, a mozgás távolságát, illetve a fent már vázolt gyorsuló indulás és finom lassulás beállítást tartalmazza.

Auto Start mód

Külön pontot kapott a főmenüben az időzített indítást megvalósító Auto Start mód, ahol kiválasztható, hogy time-lapse vagy videó módban induljon-e a készülék, illetve megadható az indulás időpontja dátum, óra:perc formátumban, vagy visszaszámlálás is választható. Ennél a módnál már csak az elmentett profilok választhatók, így ha egyedi léptetést szeretnénk, annak beállítását először a megfelelő üzemmódnál kell elvégezni, majd elmenteni saját profilként. Ez esetben a profilok között az általunk beállítottat is megtaláljuk majd.

A szintén léptetőmotorral működő Syrp Genie maximum 4 cm/s sebességre képes. Maximális sebességen ez a modell is viszonylag hangos, így videófelvételnél vagy külső mikrofont használunk, vagy az utólag felvitt aláfestő zenével nyomjuk el a működési zajt.


Ha a mellékelt link kábellel összekötjük a Syrp Genie Minivel, akkor a slideren nem csak oldalirányú mozgást tudunk elérni, de a Syrp Genie menüjében mind a time-lapse, mind a videofelvétel módoknál megjelenik a panning opció, ahol fok pontossággal állítható be a forgatás mértéke. Ekkor a lineáris mozgást a Genie, míg a forgatást a Genie Mini végzi majd, egymással szinkronban.

A Syrp fejlesztői minden bizonnyal maguk is a time-lapse és a videózás szerelmesei, ez látszik a logikus felépítésből és a gyakorlatias kezelhetőségből. A jó használhatóság, a kiváló anyaghasználat és a minőségi összeszerelés példás megvalósítást eredményezett, így jó szívvel ajánljuk mind a Genie Minit, mind a Genie-t, mind a Magic Carpet slidert.

A Syrp termékeket a Triponttól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A Syrp Genie Mini ára bruttó 94.900 Ft, a Syrp Genie bruttó 298.900 Ft-ba, míg a 80 cm-es Syrp Magic Carpet 113.900 Ft-ba kerül.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!

A Syrp Genie-vel készült videók, amelyeket a gyártó facebook oldalán osztott meg: