Fotókönyv készítés otthon

0

Persze a 30 ezer kép 99%-át valószínűleg nyugodtan törölni is lehetne, mert van náluk jobb majdnem ugyanolyan beállítással, de ilyen képmennyiséget átnézni és ennyi törlendő kép sorsáról dönteni szinte képtelenség. Pláne ha azok mind az ember saját emlékeit őrzik. Marad tehát az őrizgetés, illetve a jobban sikerült fotók kiválogatása. Ezek egy részéből évente naptár készül, de a többség egy zászlócskával megjelölve kallódik a többi között a lemezen.

Pedig régi vágyam, hogy valamilyen formában rendszerezve, az életünk minden fontos szakaszáról készüljön fotókönyv. Nem kell, hogy százával vagy ezrével legyenek bennük képek, csak annyi hogy mindenről legyen néhány érdekes fotó. A mai képek ma nyilván nem annyira érdekesek, de 10 év múlva azok lesznek. Ki tudja, hogy meglesznek-e még a lemezen lévő képek? Vagy hogy a tíz év múlva használt technikai eszközök (ki tudja mit használunk majd notebook helyett) fogják-e tudni kezelni ezeket a képeket. A fotókönyvet viszont csak lapozni kell, így amíg látok és mozognak a kezeim, meg fogom tudni nézni a képeket.

A fotókönyvbe rendszerezés alapja sokféle lehet. Készülhet egy könyv egy-egy szép nyaralásról, a nászútról vagy a gyerek első egy-két-három évéről. Én az évenkénti bontás mellett döntöttem, és elhatároztam hogy karácsonykor a gyerekekkel nekiállok képeket válogatni és fotókönyvet gyártani. Főpróbaként az idei képekből készítettem egy fotókönyvet.

A jobban sikerült, vagy valami miatt érdekesebb képeket már az év során jelölgettem a képkezelő szoftverben, de mivel ilyenkor csak nagyon kevés képet emelek ki, a munkát egy alapos válogatással kellett kezdenem. Végül 84 kép maradt fenn a rostán, így ezzel vágtam neki a könyv összeállításának.

Manapság már Magyarországon sincs hiány fotókönyvet kínáló szolgáltatókból, így akár nehéz is lehet a választás. A könyvek alapvetően kétféle technikával készülnek ezért célszerű elsősorban ez alapján nekiindulni a választásnak.

Az olcsóbb megoldás, ha a képekből összeállított könyvlapokat digitális nyomdagéppel nyomtatják ki (kétoldalas), majd a hagyományos könyvekhez hasonló módon fűzik össze egy albummá. Az ilyen könyvek lapjai vékonyabbak, hajlékonyabbak, az összhatás a könyvesboltban kapható albumokéhoz hasonló. Közelről megnézve a lapon látszik a nyomdai rács mintája, de ez a laikus családtagokat teljesen hidegen hagyja, nem is veszik észre.

Hagyományos fotópapír

Vastag lapok

A másik technológia a hagyományos fotópapírra alapoz. Minden oldalpárt egy-egy fotópapírra dolgoznak ki, majd a lappárokat félbehajtják és hátuknál fogva egymásra kasírozzák. Így állnak össze a kétoldalas lapok, illetve a teljes könyv. Ebből azonnal adódik, hogy a lapok két fotópapír vastagságúak és viszonylag merevek, viszont a vegyszeres fotókidolgozásnak és a digitális technikának hála a képminőségbe a legigényesebb fotósok sem tudnak belekötni (feltéve, hogy a felhasznált képek minősége is megfelelő).

A borító mindkét esetben lehet hagyományos kötészeti eljárással készült egyszerűbb, vagy egyedileg gyártott fotós is, a legtöbb helyen mindkét verzióra van lehetőség. A könyvek mérete a legtöbb szolgáltatónál szintén széles skálán mozog.

Best Fotókönyv

Kedvelem ugyan a digitális nyomdatechnikával készült nyomtatott könyv szerű albumokat, de a Best Fotókönyv idei PHOTOEXPO-n látott lenyűgöző minőségű könyvei miatt ezúttal mégis a vegyszeres fotóeljárás mellett döntöttem.

A Best Fotókönyv flash alapú webes rendelőszoftverét már tavaly a naptárrendelésénél megismertük, de nulláról indulva sem nehéz átlátni a rendszert. Tényleg nagyon jól és ügyesen van kitalálva. Persze 84 nagy felbontású fotó (700 MB) feltöltése még a jó internetkapcsolat mellett is eltartott néhány percig, de a rendszer utána már csak kis felbontású nézőképekkel dolgozik.

Ezeket a képecskéket kell a bal oldali listából behúzogatni a könyv megfelelő helyére. Minden oldalpárnál többféle stílus és képszám közül lehet választani, így meg tudtam oldani, hogy minden eseménynek egy oldalpárt szenteljek függetlenül attól, hogy 3 vagy mondjuk 8 képet válogattam arról az eseményről a könyvbe. Így a könyv kicsit rendezettebb kinézetű lett, minden lapozás után egy új élménybe csöppenhetünk amikor átlapozzuk.

Az előre kialakított keretbe behúzott képeket lehet nagyítani és a nagyítás mértékétől függően tologatni a keretben (hogy a megfelelő helyre essen a képkivágás), de a kialakított kereteket átméretezni, vagy a teljes lap hátterébe képet tenni nem lehet. A beszúrt képek 90 fokonként elforgathatók, de szín és expozíció korrekcióra nincs lehetőség. Háttérbe kép csak úgy kerülhet, ha olyan oldalbeosztást választunk, amin csak egy kép van. Viszont arra további képek már nem tehetők. A teljes hátteres megoldás azonban lehetőséget ad arra, hogy az egyedi kinézetű oldalakat előzőleg Photoshopban állítsuk össze. Én ilyennel nem bajlódtam, de aki érez magában erőt, és elhivatottságot, az nagyon különleges megoldásokat is megvalósíthat ezzel a módszerrel.

A pénteken megrendelt könyvet következő hét kedden már hozta is a futár szépen becsomagolva. A próba jól sikerült, így már csak a többi 13 évről kell válogatást és könyvet készítsek. A 32 oldalas 20×20-as könyv ára 7190 Ft, ami a egy ilyen minőségű egyedi termékért teljesen elfogadható.

Bármilyen jó is a digitális képtárolás és a felhő alapú tárhelyek rendszere, ez emlékeket kép formában az utókor számára megőrizni továbbra is csak fizikai valójukban lehet.