Visszapillantó: 2013 mérföldkövei a digitális fotózásban

0

Kompakt fényképezőgépek

Ahogy már évről évre megszokhattuk, a kompakt fényképezőgépek piaca egyre szűkül, gyakorlatilag már csak a nagy zoomos és a prémium kompaktok tartják életben e szegmenst.

2013-ban újabb csúcsok születtek az ultrazoom fényképezőgépek átfogás tartományában. A Fujifilm rögtön év elején jelentette be FinePix HS50EXR fényképezőgépét, amely immár 42×-es zoomátfogással büszkélkedhet, kisfilmes formátumban nézve 24-1000 mm-nek megfelelő gyújtótávolsággal. A kihajtható kijelzővel, elektronikus keresővel, vakupapuccsal, RAW formátummal és gyors, 11 kép/mp-es sorozattal rendelkező új modell azonban egyelőre még nem tudott nagyon elterjedni viszonylag magas ára miatt.

Március végén újabb modellel frissült az ultrazoom gépek szegmense, ekkor jelent meg
a Fujifilm FinePix S8400W, amely a HS50 EXR-nél is nagyobb, 44×-es zoomátfogást kínál, 24 és 1056 mm-nek megfelelő fókusztávolságok között. A 16 Mpixeles CMOS szenzorral szerelt gép főként a hobbifotósok számára készült, ugyanis sem vakupapucsot, sem RAW formátumot nem kínál, amely komolyabb amatőr fotósoknál már alap elvárás lehet.

A Nikon sem hagyta érintetlenül ezt a szegmensét, s két nagy zoomos géppel is jelentkezett, az egyszerűbb és olcsóbb Nikon Coolpix L820 és a komolyabb szolgáltatásokat is kínáló Nikon Coolpix P520 modellekkel.

Nikon Coolpix L820

Nikon Coolpix P520

Előbbi 30×-es zoomátfogású, 22,5-675 mm ekv. gyújtótávolságú objektívet és 16 Mpixeles BSI-CMOS szenzort kínál, míg utóbbi objektíve 42×-es zoomátfogású, 24-1000 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú. A P520 ráadásul elektronikus keresőt is kínál, s kézi beállítási lehetőségek is rendelkezésre állnak. Bridge gépnek csupán azért nem nevezhetjük, mert nem támogat RAW formátumot, illetve nincs vaku csatlakozási lehetőség.

Sony Cyber-shot DSC-HX300

A Sony még a Fujifilmnél is messzebb merészkedett a zoom tengerén, ők 50×-es zoomátfogású fényképezőgépet alkottak Sony Cyber-shot DSC-HX300 néven. A 24-1200 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú objektívvel szerelt BSI-CMOS szenzoros fényképezőgép az elődhöz képest kétszer gyorsabb élességállítást kínál tele állásban. A kiváló felbontású LCD mellett elektronikus keresővel is ellátott gép főként a hobbifotósokat célozza meg, külső vakut nem helyezhetünk rá, illetve RAW formátumot sem támogat.

QX100

Nehéz pontos kategóriát találni a Sony Cyber-shot DSC-QX10 és Sony Cyber-shot DSC-QX100 kamera moduljainak, ezek ugyanis főként okostelefonnal való használathoz készültek. A két modul közül a QX100 az érdekesebb, hiszen ebben 1″ típusú CMOS szenzor található, azaz képminőségében bőséggel a kompaktok felett található, mérete azonban mégis igen aprócska, jóllehet, egy okostelefon is kell mellé. Az biztos, hogy innovációban a különdíjat nyugodtan megkaphatják ezek a gépek.

A Sony a prémium kompaktok között is brillírozott, a pár apróságban frissített 1″ szenzoros Cyber-shot DSC-RX100 II és fullframe szenzoros DSC-RX1R mellett egy komolyabb fejlesztés is megjelent. Az októberben megjelent Sony Cyber-shot DSC-RX10 hasonló képességekkel bír, mint a DSC-RX100, azaz 1″ típusú, 20,2 Mpixeles Exmor R BSI CMOS szenzor dolgozik benne, objektíve viszont 24-200 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú, fényereje pedig f/2,8. A gépbe 1,44 millió képpontos EVF is került, s persze a vakupapucsról és RAW támogatásról sem kell lemondanunk. A hátsó LCD 1,28 millió képpontos, dönthető kialakítású.

Canon PowerShot G16

A Canon nem nagyon rúgott labdába a kompakt szegmensben, legalábbis nem alkotott kirívóan érdekes vagy különleges modellt. A frissült PowerShot SX széria mellett a G sorozat is új taggal bővült, de a Canon PowerShot G16 csupán WiFi vezérlőjében tud komolyabb újítást felmutatni. Egyéb jellemzőiben javarészt megegyezik a 2012-es PowerShot G15-tel.

A Fujifilm egy vadonatúj prémium kompakttal bővítette kínálatát. Októberben jött el a Fujifilm FinePix X-Q1, amely átlagnál nagyobb, 2/3″ típusú 12 Mpixeles X-Trans szenzorral készül, objektíve 25-100 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú, fényereje f/1,8-4,9. A Fujifilm FinePix X-Q1 ugyan a bridge gépek közé nem sorolható hiányzó vakupapucsa miatt, de a RAW formátum támogatása miatt a komolyabb amatőrök is kihasználhatják a benne rejlő lehetőségeket, kis termete pedig akár zsebben hordást is lehetővé tesz.

Az Olympus hasonlóképpen gondolkozott, bár a szintén októberben megjelent Olympus Stylus 1 azért a komolyabb képességű modellek közé sorolható. Szenzora 1/1,7″ típusú, felbontása 12 Mpixeles, e téren tehát mind méretben, mind felbontásban elmarad a fenti Fujifilm géptől. Van viszont vakupapucs, van 1,44 millió képpontos elektronikus kereső, van RAW formátum, s beépített WiFi adapter is került a gépbe. A Stylus 1 optikája 10,7×-es zoomátfogású, 28-300 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú, fényereje pedig a teljes zoomtartományban f/2,8. A remek fényerőn kívül optikai stabilizátor is könnyíti a tele tartományban vagy éppen a gyenge fényviszonyok között történő fotózást. Az Olympus OM-D E-M5-höz hasonló külsőbe öltöztetett prémium kompakt gép ára (200e Ft) vélhetően visszafogott keresletet fog majd okozni.

A Panasonic tavasszal jött ki új, Panasonic Lumix DMC-LF1 prémium kompaktjával, amely 1/1,7″ típusú CMOS szenzort és 28-200 mm-nek megfelelő zoomobjektívet kínál f/2,0 kezdő fényerővel. Az aprócska, zsebre vágható gép ráadásul elektronikus keresővel is használható, RAW formátuma pedig a komolyabb amatőr fotósoknak is jó képfeldolgozhatóságot kínál. Egyedül talán a vakupapucsot hiányolhatjuk róla.

A prémium kompakt fényképezőgépek között új belépőnek számít a Ricoh-Pentax, akik év elején mutatták be a retrós külsejű Pentax MX-1 fényképezőgépüket, amelyben átlagnál kicsivel nagyobb, 1/1,7” típusú szenzor dolgozik egy 28-112 mm ekv. gyújtótávolságú, f/1,8-2,5 fényerejű objektív társaságában. A remek fényerő kihasználásához persze nem árt, ha gyors zár is használható, az MX-1-ből ez sem maradt ki, leggyorsabb zársebessége 1/8000 mp-es. A RAW formátum természetesen itt sem kell lemondanunk, ahogy a FullHD videófelvétel lehetőségéről sem.

A Nikon már régebb óta tolja a prémium kompaktok szekerét a Coolpix P sorozatának egyes tagjaival, idén azonban még nagyobb lépésre szánta el magát: beszállt a nagy szenzoros kompakt és fixen beépített objektíves gépek piacára, amikor is bejelentette Nikon Coolpix A fényképezőgépét. Az APS-C avagy a Nikonnál más néven DX szenzoros Coolpix A 16 Mpixel felbontású CMOS szenzora előtt nincs aluláteresztő szűrő, így a 28 mm-es nagylátószügnek megfelelő látószöget adó f/2,8 fényerejű objektív teljes részletgazdagságát képes megörökíteni. Az akár ISO25600-ig növelhető érzékenységű bridge fényképezőgép főként a fotózás szerelmeseinek vagy azoknak az igényes felhasználóknak készült, akik már kiábrándultak a hagyományos kompakt gépek minőségéből. A felhasználhatóság növelése céljából a gép tetején vakupapucs is található, s a RAW formátum támogatását is megoldották.
A gép elterjedését egyelőre sajnos igen magas ára hátráltatja.

Az APS-C szenzoros új Coolpix A mellett a már említett Coolpix P sorozat frissülése is előrelépés a Nikon részéről, hiszen a Nikon Coolpix P7800 nem csak 12 Mpixeles 1/1,7″ típusú szenzorával, 28-200 mm-nek megfelelő fókusztávolságú és remek, f/2,0-4,0 fényerejű objektívével, 4 Fé előnyt adó stabilizátorával, 8 kép/mp-es sorozatával, vakupapucsával, RAW formátumával tűnik ki, de immár 921 ezer képpontos elektronikus keresőjével is. Igaz, ez sem tekinthető óriási fejlesztésnek, hiszen az elődhöz képest csak az EVF-ben történt változás.

Kis különc gép is megjelent idén, a Canon PowerShot N első körben tanulmány fényképezőgépnek tekinthető, bár kereskedelmi forgalomban is kapható. A négyzetes formájú házba épített gép érdekessége 28-224mm ekv. gyújtótávolságú objektív köré helyezett „zoom and shoot” gyűrű, amivel exponálni is tudunk. A gépre 2,8″ képátlójú érintésérzékeny LCD is került. A Canon PowerShot N valóban érdekes, bár nem valószínű, hogy sok fogyott volna belőle, talán pont a különleges kialakítása miatt idegenkednek tőle a vásárlók.

Nem csak a Canon, de a Nikon is készült egy különleges modellel, ami nem más, mint a Nikon Coolpix S02. A fényképezőgép nem a különleges szolgáltatásaival, ritka fényerejű objektívével tűnik ki, ilyennel ugyanis nem rendelkezik, viszont tömege csupán 100 gramm, vastagsága csak 17,5 mm s szélessége sem éri el a 80 mm-t. Az ultramini gép ráadásul árában sincs elszállva, hiszen 40e Ft alatt kapható.