Fotóstáskák inkognitóban

0

A jó fotóstáskával általában egy baj van, a kicsit is avatott szem számára fennen hirdeti, hogy mi a tartalma. Minél nagyobb a táska jobbára annál drágább felszerelést sejtet, ami biztonsági okokból nem túl szerencsés. Az ügyesebb tolvaj már messziről kiszúrhatja a jó fogással kecsegtető darabokat, és bizony a féltve őrzött felszereléssel teli táskától utazás közben – mondjuk egy repülőút során – sem szívesen válik meg az ember. Az inkognitó megőrzése persze végtelenül egyszerű dolog, a külcsín ne hirdesse a beltartalmat. Erre a megoldásra kaptunk három Dörr és egy Cullman táskát a Pálvölgyi Digital Budapest aktuális kínálatából.

Dörr SlimPack Dark Night

A fotós kiegészítőiről ismert, német Dörr a fiatalabb korosztály célozta meg ezzel a táskával. Egy jóvágású, hátizsákról van szó, mely piros és kávébarna színekben is kapható, nálunk viszont az egyik legkonzervatívabb kivitel, a fekete-fehér Dark Night modell járt. A fiatalos dinamizmust itt a táska valóban dinamikus ívei, és a tetejére nyomott fehér, absztrakt minta hivatott erősíteni.

A cégnek egy nagyon jó minőségű, és több tekintetben ötletes darabot sikerült összehoznia, mely elsőre tényleg nem teszi egyértelművé, hogy akár egy DSLR szett és egy kisebb laptop is vígan elfér belsejében.

A külső a jól ismert, enyhén vízálló műanyag szövet, melyet egy saját vízhatlan huzattal tehetünk még biztonságosabbá. Ezt a táska alján található zsebből húzhatjuk elő, és gumiszegélyes kapucniként húzhatjuk a tetejére. Bal oldalán egy cipzárral nyitható zsebet, jobbra egy sima hálós zsebet kapunk az apróságok számára. A jobb oldalra egy kis csatos szíj is került, ahová az állvány fűzhető (ha el akarjuk veszteni az inkognitót). Az állvány stabilabb tartása érdekében az alsó részen egy strapabíró ideiglenes tartózseb is kihajtható. Így nem kell attól tartanunk, hogy az állvány egyszerűen kicsúszik a szíjból.

A hátizsák biztonságát nagyban növeli, hogy a fő tároló rész csak hátulról nyitható, tehát amíg a hátunkon van, szinte lehetetlen kiemelni belőle bármit. A hátsó rész egyébként nagyon vastag, jól szellőző párnázatot kapott a kényelmesebb viselés érdekében. Fogantyút is csak mutatóban találunk rajta. A vállpántok a mostani divatos, felül széles, alul keskenyedő trendet követik, vastagok és strapabíróak, szintén lélegző párnázattal.

A hátsó fedél két nagyméretű cipzárral nyílik, melyek elég nagy, fém húzókat kaptak. Belül a manapság szokásos sárga-narancs dizájn és puha, felszerelés kínélő felületek fogadnak. A belső rekeszek elsőre nagynak tűnnek, de a táska áramvonalas külseje miatt egy részük nem túl mély. A hátizsák a teteje felé ellaposodik, így a felső rekeszekbe, legfeljebb néhány akkumulátor, vagy pár szűrő fér. A belső teret két hosszabb, kereszt elválasztóval, két L alakú párnával, és négy kisebb elválasztóval alakíthatjuk ki, de a csónak alakú belső sajátosságai miatt a helyük jórészt kötött. A felszerelést egy cipzárral körbezárható műanyag háló is védi. A teljes, bélelt rész egyébként egy mozdulattal kivehető, hiszen csak tépőzár tartja a helyén. A táska így normál hátizsákként is használható.

A nyitható hátlap belseje is tartogat egy meglepetést. Egy gumiszíjjal rögzített kis laptop tartót, melybe egy 10-12”-os kijelzős netbook fér. Egy tépőzáras nagyobb rekeszt, hátul egy irattartót, elöl pedig egy cipzáras zsebet találunk rajta.

A Dörr SlimPack Dark Night ára a cikk megjelenésének idején 26 ezer forint

Dörr City New York

A City sorozat legnagyobb tagja férfias, modern dizájnt kínál. Igazi városi mindenes táskát, melyről inkább egy hasasabb laptop táska juthat eszünkbe, mintsem fotós célra használható kiegészítő. Nem is jár messze a valóságtól, aki így gondolja, hiszen egy 15”-os laptopnak is akad benne hely. Belső mérete 34 x 11 x 25cm.

A Dörr City könnyen átlátható, így elsősorban azoknak ajánlott, akik egyszerű vonalvezetésű, de mégis mai kinézetű jól pakolható válltáskát keresnek. A vállpánt a táska két oldalán kinyúló vastag szarvakból nő ki, mindkét „szarvban” egy-egy függőleges cipzárral nyitható, hálós zsebet is találunk. Ide vizespalack, nagyobb méretű kiegészítők – ha gyorsan szeretnénk elérni akár egy objektív is – kerülhetnek. A pánt párnás része kényelmes, alsó felét csúszásbiztos gumimintázattal látták el. Gumi, illetve műanyaglábak kerültek a táska aljára is, melyre nem minden esetben gondolnak a gyártók.

Egy tépőzáras fedlap borul az elejét jórészt kitöltő cipzáras tartó részre. Belül iratoknak, memóriakártyáknak, kisebb kiegészítőknek jut hely, és itt található a táska kivehető esővédő huzata is.

A fő pakoló rész a tetején végigfutó cipzárral nyitható, nem is olyan egyszerűen, hiszen a táska anyagából kiképzett lebernyegek borulnak rá, és az egyszerű, összepatentolható fogantyú is meggátolhatja ebben az avatatlan kezeket. A fogantyú ötletes megoldás a vállpánt elpakolására is, könnyedén alágyűrhetjük, majd újra összezárva kézitáskaként hordhatjuk a Dörr City-t.

A belső tér kellően nagy ahhoz, hogy egy közepesen méretes SLR felszerelésnek helyet adjon. Hátrányaként talán csak szűk és mély mivoltát hozhatjuk fel. A kisebb kiegészítőink picit elveszhetnek az alján. A belső rekeszeket szabadon alakíthatjuk ki egy hosszú, két L alakú és két kisebb elválasztópárnával, melyek a fenti márkatárshoz hasonló puha, tépőzáras borítást kapták, csak ezúttal szürke színben. A hátlapi részen egy széles, keskeny laptoptartó rekeszt találunk, a többihez hasonló, vastag párnázattal körülölelve.

A Dörr City New York ára 35 ezer forint.

Dörr Smart Office Trolley

A Dörrnél úgy tűnik már név elmond mindent, hiszen a Smart Office Trolley, egy valóban ötletes, elegáns, gurulós utazókoffer. Kimondottan repülőgépes utakra ajánlják, ahová – méretéből adódóan – akár kézipoggyászként is magunkkal vihetjük. A három Dörr termék közül ez tűnik legkevésbé fotóstáskának, pedig ízig-vérig az. Inkább egy jól szituált üzletember pár napos útjának kézikoffere juthat róla eszünkbe.

A kis koffer minden oldala keményített, jó tartású. Visszafogott fekete színét csak vékony, fehér csíkjai, illetve a köztük lévő szövet eltérő irányú szövése dobja fel. Nagyon tetszetős darabról van szó.

A táskán megtalálunk mindent, amit egy hasonló funkciójú kofferen. Fent egy műanyag fogantyú kandikál ki, mely a hátsó részből kihúzható, ha magunk után szeretnénk gurítani a bőröndöt. Ehhez feltétlenül szükség lesz az alján lévő két dupla kerékre, a letámasztáshoz pedig az ugyanitt lévő magas műanyag lábakra. A szállításhoz az oldalán (tetején) lévő fogantyú is használható. Ennek kialakítását sem hanyagolta el a gyártó; vastag, puha, kényelmes fogású.

A táska elején egy szűk irattartó zseb nyílik. Fedelét két mágnes tartja a helyén, így inkább a kevésbé értékes holmihoz ajánljuk.

A fő tároló részhez az ilyen koffereknél szokott módon, két cipzár és a felső rész nyitásával jutunk. A cipzárok végein apró lyukakat képeztek ki, így ha kénytelenek vagyunk csomagként feladni a koffert egy repülőúton, akár le is plombálhatjuk.

A belső tér ugyanolyan elegáns, mint a külső. A nyitható fedlapban néhány rekeszt képeztek ki a kártyák, és egyéb kis kiegészítők tárolására. A felszerelést még egy keményített, de alsó felén párnázott lap védi mely tépőzárral rögzíthető. Az ajtó és a fedlap közé akár egy kisebb laptop táska is befér.

A belső egésze fotós felszerelés szállítására van kialakítva párnázott oldalfalakkal és elválasztó párnákkal. Ezekből két hosszú, L-alakút és öt kisebbet kapunk. A puha szövetbélés azt is lehetővé teszi, hogy tépőzáras végük bárhová feltapasztható legyen.

A Dörr Smart Office nem csak gurulós koffer, de válltáska változatban is beszerezhető, némileg kisebb méretben.

Cullman Milano Maxima 320

Bemutatónk negyedik darabjáról aztán tényleg nem mondja meg senki, hogy fotós kiegészítőket, sőt akár egy DSLR felszerelést rejt. Egy sima, teljesen átlagos, nagyobb női táskának álcázták, melynek megszerzését legfeljebb a pénztárca reményében fontolgathatja a lator. Feltűnést kerülő hölgyek kedvelt hordeszköze lehet tehát, leszámítva azt a feltűnést, amikor a sminktükör helyett egy tükörreflexes váz és néhány objektív kerül elő belőle.

A Milano Maxima annyira egyszerű, ahogy egy ilyen táskához illik. A barna (kapható feketében is), kissé fénylő műanyag szövet külső puritán és divatos trapéz formát kapott, elején egy zsebbel, fent pedig egy dupla vállpánttal, melyek fogórészét fekete, bársonyos anyaggal tették biztosabbá és komfortosabbá.

Ezúttal a cipzáras első zseb szolgál a női táska kötelező apróságainak, a fő tárolórekesz pedig a fotós cuccok szállítására, bár ha nagyon szorít a helyszűke az első zsebet is bevethetjük fotós célra.

A nagyobb rekesz egy felső cipzárral nyitható. Bélését egyszerű szövet helyett mintással alakították ki, bár nem tudom a szürke-fekete konyharuha belső mennyire nőies. A táska érdekessége, hogy a párnázott fotócikk tároló rekesz két egyszerű fülnél fogva kiemelhető.

Ez a tartó minden oldalról vastag szivacsos párnázatot kapott, kivéve a tetejét. Belül két L-alakú és egy kisebb elválasztó található. Segítségükkel egy kisebb objektívvel ellátott DSLR, két további optika (egy kicsi és egy közepes), és egy külső vaku tárolására alkalmas rekeszek alakíthatók ki. A belső tér falán néhány kiegészítő (pl. memóriakártyák) tárolására alkalmas zsebek találhatók. A Cullmann Milano Maxima ára mindössze 10.690 Ft.