Fotósuli: Papírképek nyomtatása PC segítségével

0

Manapság rengetegféle nyomtató kapható, gyakorlatilag 10 ezer forinttól három-négy millióig, de egy biztos: nem a legolcsóbb nyomtatóval tudjuk a legolcsóbb képeket nyomtatni, de nem is feltétlenül a legdrágábbal érhetjük el a legjobb minőséget. A nyomtató beszerzésekor egy szempont lebegjen a szemünk előtt: fényképeket szeretnénk nyomtatni! Nem elsősorban leveleket és dokumentumokat.A fényképnyomtató kiválasztása
Az átlagos digitális fotográfus számára a szóba jöhető nyomtatók közül az ideális a tintasugaras technológiát használó berendezés. Az ilyen, ink-jetnek vagy bubble-jetnek nevezett nyomtatók négy-hatféle színű festékpatronnal működnek, és az azokból „kilőtt” tintacseppek igyekeznek előállítani a fényképekhez szükséges több ezer vagy millió színt. Ha egy pillantást vetünk egy ilyen berendezés dobozára, akkor az első, szembetűnő információ a nyomtató felbontása. Aki becsületesen végigolvasta az előző részeket, az kissé becsapva érezheti magát, amikor a dobozon 600, 720, sőt helyenként 2,4, sőt 5000 dpi-s felbontást lát. Vajon miért elégedtünk meg eddig a 2-300 dpi-s felbontással a beolvasás vagy a fényképezés során, amikor a nyomtatók ennek akár 6-8 szorosára is képesek? A válasz szinte magától értetődik: amíg a lapolvasók vagy a fényképezők által készített képek mindegyik pontja sok ezer vagy millió színben tündökölhet, addig az eltérő működési elvű nyomtatók egy képpontba csak tucatnyi különféle színt képesek festeni. Ahhoz, hogy további színek készüljenek, a nyomtatóknak úgynevezett féltónuscellákat kell alkalmazniuk. Például egy narancssárga szín elkészítését egy nyomtató sárga és vörös pöttyök egymás mellé helyezésével oldhatja meg. Az alapszínek mellé helyezett világos ciánkék és világos bíborvörös festékek a fényképek világosabb részein „tüntetik el” a zavaró pöttyöket. A legújabb fejlesztés, a szürke tinták használata a telítettebb, sötét területek nyomtatását helyezi új dimenziókba, hiszen a „sötétítés” a papír eláztatása nélkül a 25 és 50%-os szürke festékekkel oldható meg. Másrészt a szürke festékkel a fekete-fehér fényképek is sokkal szebben és gazdaságosabban nyomtathatók, mint a színes tintával. A festékek száma persze a végtelenségig nem növelhető, így a közeljövőben új irányú fejlesztésekre számíthatunk. Mindenesetre minőség terén a korszerű tintasugaras nyomtatók már bőven utolérték a hagyományos fényképeket.Praktikus dolog lehet fényképek nyomtatásakor, ha a nyomtatónk képes úgynevezett szegély nélküli nyomtatásra is. Ez azt jelenti, hogy a nyomtatófej és a papír precíz pozicionálásának köszönhetően a készülék a papírlap teljes méretére, margó nélkül képes nyomtatni. Más berendezések ezt az elkészült nyomat automatikus körbevágásával oldják meg, amely szintén hasznos lehet, bár ebben az esetben némi papírpazarlásra készüljünk fel.

Milyen papírokra szeretnénk nyomtatni?
Még ma is kaphatók a csak speciális papírral működő fényképnyomtatók. A gond ezekkel az, hogy a speciális papír vásárlására rámehet a fényképlaborunk berendezésére szánt összeg jelentős része. Azok a nyomtatók, amelyek a fotóminőséget csak nagy felbontásban képesek előállítani, nagyszerűek, amíg tart a fotópapírkészletünk. De ha csak dekoráció, kísérletezés vagy gyakorlás céljából nyomtatunk, akkor bizony nagy kár az értékes papírok elfecsérlése. A legjobb választás az a nyomtató, amelyik normál papíron is elfogadható minőséget produkál, bár csodára ne számítsunk; az igazi fotóminőséghez igazi fotópapírra lesz szükség.Mekkora méretben szeretnénk nyomtatni?
Az egyik véglet a maximum 10×15 centiméter. Egy kimondottan fényképnyomtatás céljából vett nyomtatónak ennél többre nincs is szüksége, de az A/4-es dokumentumaink nyomtatását ezeknél az eszközöknél el kell felejtsük. Cserébe a nyomtató a fényképezőgéppel együtt elfér akár az oldaltáskánkban is. A másik lehetőség az egyébként mára elfogadható áron elérhető (kb. 80-100 ezer forinttól 2004 elején) A/3-as vagy nagyobb, akár A/1-es berendezések használata. Ha nem sajnáljuk a vásárláskor fizetett 30-40%-os felárat, az ilyen, luxus méretű nyomtatókkal csodákra leszünk képesek. Egy A/3-as fotó előhívatásáért komoly összegeket kérnek manapság, ugyanez otthon előállítva néhány száz forintból megoldható. Két ilyen lap összeragasztásával pedig 42×59 centiméteres plakátokat nyomtathatunk. Mindenesetre a legtöbbünk számára a jól bevált, olcsó A/4-es nyomtatók jelentik majd az ideális társat, náluk azonban érdemes a fotótálcát keresni. Ez az ötletes kiegészítő a 10×15 centiméteres, kimondottan fotónyomtatásra szánt papírok betöltését teszi lehetővé, könnyen és pontosan. És ugye nem felejtettük el a jelszavunkat: fényképeket akarunk nyomtatni!

Az első használatbavétel során érdemes egy kicsit „beleásni” magunkat a nyomtató meghajtóprogramjába. Érthető okokból ugyanis itt nem soroltuk fel az összes nyomtatógyártó összes nyomtatójának speciális funkcióit, de több helyen is beállítható a tintafelhasználás mértéke (vastag vagy nagyon vékony papír esetén hasznos lehet), az extra száradási idő (ilyenkor a nyomtató az oldalak elkészítése és eldobása között vár egy picit), sőt akár végső képjavítási funkciók is. A HP legújabb nyomtatóinál pédául lehetőség van a kontraszt vagy az élesség módosítására, vagy a „digitális vaku” funkcióval a sötétebb területek kivilágosítására is. Ne sajnáljunk tehát két-három percet és esetleg néhány papírlapot az ügyes lehetőségek felderítésére sem!