GuangBao DH-500 stúdióvaku

0

GuangBao. Nem, ez nem a legújabb fogás neve a sarki kínai büfében, hanem egy stúdiófelszereléseket gyártó cég márkaneve. A gyártás helyszíne viszont stimmel, kínai vállalatról van szó, amit lassan már meg is szokunk, hiszen majd minden elektronikai cikk ott készül. Lassacskán azt is meg kell azonban szoknunk, hogy könnyen kiejthető, angolos márkanevek helyett az ottani gyártók saját nevű termékei lepik el a piacot. A GuangBao cég 1990 óta gyárt stúdiófelszereléseket, köztük vakukat. Mégis miben más a DH-500, hogy a hatalmas dömpingből – a Mikrosat forgalmazásában – bekerülhetett a magyar kínálatba is?

A vaku különlegessége a sebessége. Ez a DH-500 esetében maximálisan 1/8400 mp lehet, ami elég a gyorsabb mozgások „megfagyasztására” is. Persze egy fotós műteremben ritka a mozgalmas sportesemény, de egy modell „szélfútta” hajszálai, egy vízcsepp, egy reklámfotón darabjaira törő pohár, vagy a kiloccsanó folyadék már megkívánják az extragyors villanást. A cég három készüléket kínál a DH-sorozatban, 150, 300 és 500 Ws teljesítménnyel. Közülük a DH-500-as a legnagyobb. Adatlapja szerint az 500Ws névleges teljesítmény kb. 56-os kulcsszámnak felel meg.

A GuangBao DH-500 egy puritán kartondobozban érkezett, gondosan becsomagolva. A vastag hungarocell borítás és a műanyag zacskók lefejtése után egy „nagyon kínai” külsejű vaku maradt a kezemben. Ha finomkodni akarnék azt mondanám, egyszerű kockadizájn. Külsejében semmi újító ötlettel nem találkozunk. Ha bárki elé tennének egy papírlapot, kezébe pedig ceruzát nyomnának, hogy rajzoljon egy stúdióvakut, bizonyára ezt skiccelné fel. Formatervre tehát nem költ a cég – jól láthatóan a többi termékénél sem.

Tartozékként a vakun kívül az alábbiakat kapjuk:

 • 1 db villanócső
 • 1 db műanyag védőkupak
 • 2 db modellfény izzó
 • 5 db pót biztosíték
 • 1 db szinkronkábel (kb. 5 méter)
 • 1 db reflektor
 • 1 db hálózati kábel

A vaku sötétszürke fém borítást kapott, és ugyanúgy fém az elülső rész és persze az állvány felfogató csonkja is. A fej döntését egy nagy, kézreálló tekerőgombbal oldhatjuk és szoríthatjuk. Kényelmes és gyors megoldás, leszámítva, hogy mérete miatt kicsit magasra került, így egy hevesebb fordításnál hüvelykujjunk körmét könnyen lereszelhetjük a fölötte lévő érdes fémházon. Mérete meglehetősen nagy, 38x12x14cm, tömege pedig 3,5 kg.

Ha már rendelkezünk valamilyen ismertebb márkájú felszereléssel és a hozzá való kiegészítőkkel, problémás lehet, hogy a vaku bajonettje egyikkel sem kompatibilis. Csak a saját gyártmányú, GuangBao kiegészítők helyezhetők fel. Ezek közül egy normál méretű alapreflektort kap(t)unk a készülékhez. A reflektor szintén teljesen fémből készült. Sajnos ezzel kapcsolatban is felmerült egy probléma. Az általunk kapott darabon nem volt kivágás a derítőernyő számára és a netes termékfotókon sem láttam ilyesmit. Az ernyő szárát elvileg az állványcsonk tetején lévő vájatba kell tűznünk, gyakorlatilag azonban ez a reflektor széles karimája miatt lehetetlen, legalábbis nekem nem sikerült.

Frissítve: 2009.09.23:A hazai forgalmazó tájékoztatása szerint a készülékhez rendelhető ernyőreflektor is, valamint kompatibilis kiegészítőket is vásárolhatunk. Meglévő, elterjedtebb kiegészítőink (pl. szoftbox) adapter segítségével helyezhetők fel a vakura.

A stúdióvaku egyetlen műanyag eleme a hátsó kezelőpanel és a hozzá tartozó állító fogantyú. Az itt lévő gombokat és kezelőszerveket sem az átgondoltság jegyében válogatták össze és helyezték el, hanem inkább a „mi maradt raktáron az elmúlt 30 évből” elképzelés mentén. Van itt szerintem kínai holdjáró játékról lemaradt tolatólámpa, 10 emeletes panelház liftjéből kimaradt 11. emelet gomb, és így tovább. A kezelőszerveket három sorban rendezték el.

Legfölül:

 • Töltöttségjelző hang ki-, és bekapcsoló gombja
 • Slave mód bekapcsolója (külső vaku fényére indítja a villanást)
 • Vakufény érzékelő szenzor
 • Villanás, és modellfény teljesítmény szabályozó potméter

Középső sor:

 • Vakufény letiltó kapcsoló (csak a modellfény működik)
 • Modellfény letiltó kapcsoló
 • Modellfény működési módja (100%: teljes energián, AUTO: a potméter által beállított teljesítményen)
 • Töltöttségjelző lámpa
 • Bekapcsolt állapotot jelző lámpa
 • Teszt gomb (vaku kisütés)
 • Szinkron csatlakozó (6,3 mm-es jack aljzat)

Alsó sor:

 • Biztosíték fedél
 • Hálózati kábel aljzata
 • Be-, és kikapcsoló gomb

A villanási teljesítmény a fent említett potméterrel fokozatmentesen szabályozható, de csak 1/1 és 1/8 értékek (3 fényérték) között. A készülékhez járó 250Wattos modellizzó teljesítménye is szabályozható ugyanezzel a potméterrel, ha a megfelelő kapcsolót Auto állásba tesszük.

A DH-500 egy különleges, 3 elektródás villanócsövet kapott, amely lehetővé teszi az igen gyors kisütést. Mindeközben a vaku elég furcsa hangot ad. A stúdióvakuk megszokott, tompa pukkanása helyett ez inkább egy éles, nagyon gyors taps-hang. Szinte érezni, hogy milyen gyors volt a villanás ideje. Ugyanígy a feltöltési idő is meglehetősen gyors, kisütési teljesítménytől függően 0,4-1,2mp. A gyártó és forgalmazó honlapján több példafotót is találunk a gyorsvaku előnyeit illetően, de egy rövid próbát azért mi is tettünk vele.

Egy plüss figurát ejtettünk le a fényképezőgép előtt, melynél csupán 1/30 mp-es záridőt állítottunk be. Ez elég kevés ahhoz, hogy a zuhanó tárgyat élesen megfogja a képen. Természetesen kézi élességállítást használtunk, a tárgynak megfelelő távolságra állítva fókuszt. Próbánk első alanya a szerkesztőségi mindenesünk, egy 300Ws-os stúdióvaku volt, szoftboxszal kiegészülve. A bal oldali képen látható az eredmény. Vakunk tökéletesen alkalmas a mozdulatlan tárgyak bevilágítására, de a mozgást már képtelen „megfagyasztani”.

Következett a GuangBao DH-500, ugyanazokkal a beállításokkal. Sajnos szoftboxaink egyáltalán nem kompatibilisek vele, derítőernyőt pedig nem sikerült felfogatnunk. A végeredményen épp ezért határozottabbak az árnyékok és valamivel erősebb a megvilágítás, de a lényeg is látszik. A zuhanó főtéma szépen megállt a levegőben, a rövid kisütési időnek köszönhetően szép élesen.

1/30 mp (Aurora 300Ws vaku)

1/30 mp (GuangBao 500Ws vaku)

Összegzés

Ha kinevettük, vagy kipityeregtük magunkat a dizájnon, egészen használható készülékkel lesz dolgunk. Legalábbis arra, amire tervezték. Valóban igen gyors villanási és újratöltődési időket és ezzel együtt különleges képi hatásokat érhetünk el vele. A használati értékét sajnos rontja az elterjedtebb kiegészítőkkel való „inkompatibilitás”, mely csak adapterrel lehetséges.

A GuangBao DH-500 vakut 130 ezer forintos áron vásárolhatjuk meg.