Hama DCC System Base távkioldók

0

Hama (5200) vezetékes távkioldó

Kezdjük a legegyszerűbbel. Az alap modell egyszerű, vezetékes kioldó, kis, kézreálló fekete műanyag házban. A kioldót tartó kéz mutatóujjának megtámasztására egy kis mélyedést is kialakítottak a hátlapon, oldalain pedig enyhe bordázat fut, csúszásmentes tartást biztosítva számunkra.

A nagy előnye az ilyen kioldóknak a viszonylag üzembiztos működés. Plusz áramforásra, elemekre nem lesz szükség a használatához, így biztosak lehetünk benne, hogy semmi nem fog lemerülni. Kezeléséhez nem kell pilótavizsga, hiszen mindössze egyetlen gomb található az elején, mely azonos funkciójú a fényképezőgépünk exponáló gombjával. Félig nyomva aktiválódik az élességállítás és a fénymérés, teljesen benyomva pedig exponál a gép. Ha előzőleg sorozatot állítottunk a gépen, a gomb folyamatos nyomva tartása alatt sorozat expozíciót kapunk.

Nem elhanyagolható különbség, hogy itt a körülötte lévő keretet előre tolva rögzíthető a benyomott gomb, így B (Bulb) módban akár percekig, órákig is nyomva tarthatjuk, közben pedig elugorhatunk teázni, vagy sörözni.

A kioldó egy kb. 15 cm-es, nem cserélhető kábelt kapott, melynek végén egy 2,5mm-es jack bemenet található. Közvetlenül tehát nem csatlakoztatható egyetlen fényképezőgéphez sem, viszont egy megfelelő adapter kábel megvásárlásával szinte bármelyik elterjedt rendszer gépéhez alkalmas lesz. Az adapter kábel 80 cm hosszú, így közel 1 méteres vezetékhosszt kapunk, a vége pedig Canon E3, N3, Nikon MC 30, DC1, DC2, Sony S1 AM, Olympus UC1 vagy Panasonic RS1 kompatibilis végű lehet. A kioldó csomagolásán a Pentax és Samsung kompatibilitást is feltüntették. Ha rövid a 80 cm-es hossz, 5 méteres toldókábel is beszerezhető.

Mi kétféle Canon végű kábelt kaptunk, az olcsóbb modellekre való E3 és a drágábbakra illő N3 csatlakozóval. Tökéletesen működtek. Az N3 vég még véletlen kicsúszás elleni karmokat is kapott a csatlakozódugóra, másik végén pedig menetes, rögzítőgyűrűs megoldással kerülhetjük el, hogy a szimpla jack vég és foglalata szétcsússzon.

A Hama alap vezetékes kioldója bruttó 3590 forintba, a fényképezőgép márkánknak megfelelő adapter kábel pedig 2590 forintba kerül.

Hama (5201) időzítős távkioldó

Egy komolyabb, gyári időzítős távkioldó akár 50-70 ezer forintba is kerülhet, így a Hama időzítős kioldója jó alternatíva lehet laposabb pénztárca mellett. Kivitele hasonlóan átlagos, mint a kisebb modellé. Fekete műanyagból készült, műanyag gombokkal, de a fémes betétek és a háttérvilágítású kijelző, na meg a nagyobb méret miatt komolyabbnak látszik…és az is. Jobban kézre áll mint az alapmodell, de gombjai – beleértve az exponálót – sokkal kisebbek.

Működéséhez két AAA méretű elemre, vagy akkumulátorra lesz szükség, melyek a hátlapon lévő műanyag fedeles foglalatba helyezhetők.

Beállítása nem nehezebb, mint egy komolyabb digitális kijelzős vekkeré. A kioldón kívül egy négyirányú választógombot is kapunk, közepén egy értékrögzítő és opcióválasztó gombbal. Gyakorlatilag a jobb és bal iránnyal választhatunk a funkciók között, melyek ikonjai a kijelző alján léptethetők:

Single: egyszerű kioldó funkció, mely egyképes módban, vagy sorozatban, a gomb folyamatos nyomása mellett használható. Beállítási lehetőségünk nincs a kioldón.
Multi: sorozat kioldás, mely független attól, hogy a fényképezőgépen sorozat módot állítottunk-e. A kioldógombot folyamatosan nyomva másodpercenként 1 képet készít a gép.
Bulb: extra hosszú expozíció, de ehhez előtte mindenképpen B módba kell állítanunk fényképezőgépünket. A kioldógomb nyomására elindul az exponálás és a kijelzőn másodperc bontásban látható a hossza. A gomb ismételt lenyomásával véget ér az expozíció.
Delay: önkioldó sorozat, melynél a fel-le iránygombokkal beállítható a késleltetés ideje (1-59 mp) és a sorozatban készítendő képek száma (1-99). A kioldógombbal elindítható a visszaszámlálás, mely a kijelzőn látható. Ezt követően a fényképezőgép másodpercenként készít egy képet.
Low: időeltolásos sorozat. A jobb és bal gombokkal kiválasztva, és a fel-le gombokkal az értéket megadva beállíthatjuk a sorozat késleltetési idejét (Delay), az egyes expozíciók hosszát (Long), a köztük lévő várakozási időt (Intvl) és a készítendő képek számát (N). Az expozíciók hossza csak akkor lesz a kioldón beállított, ha Bulb módban használjuk a gépet. Ellenkező esetben a fényképezőgépen beállított záridő érték lesz érvényes. A sorozatot nem a normál kioldó gombbal, hanem a kijelző jobb alsó sarkánál lévő Play/Stop gombbal indíthatjuk és tetszőleges időpontban meg is állíthatjuk.

Az időzítős távkioldó is egy 15 cm-es beépített vezetékvéget kapott, melyhez ugyanúgy a gépmárkánknak megfelelő adapterkábelre lesz szükségünk mint az alap modellnél. Ennek persze megvan az az előnye is, hogy kábelhiba esetén elég csak a 80 cm-es hosszabbítót használnunk, és a kioldó egy adapter cserével szinte minden elterjedtebb márkához (Canon, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic, Pentax, Samsung) használható lesz.

Ezzel kioldóval olyan fényképezőgépen is megvalósítható az időeltolásos (time-lapse) sorozat, mely alapból nem rendelkezik ilyen funkcióval. Igazán sokoldalú készülék, mely persze jóval drágább mint az alap kioldó, de az említett gyári időzítős távvezérlő eszközökhöz árához képest csak a töredékét kell fizetnünk. Ez jelenleg 12.700 forint, melyhez egy 2590 forintos adapterkábelt még hozzá kell számolnunk.

Hama (5202) vezeték nélküli távkioldó

A kábeles kioldók világából lépjünk át a vezeték nélküliekébe. A Hama 5202 típusszámú kioldópárja egy adó és egy vevőegységből áll, melyek rádiós kapcsolattal, 2,4-2,48 GHz-en kommunikálnak, így nem szükséges „látniuk” egymást. Akár a szomszéd szobából is távvezérelhető a fényképezőgép (kipróbáltam), nyílt téren pedig pedig kb. 150 méterig működik.

Használatukhoz persze elkél némi szufla is, 2-2 db AAA méretű ceruzaelem képében. Egy pár az adó, egy pedig a vevő hátulján lévő foglalatba. Ugyanitt találhatók a kommunikációs csatorna beállítására szolgáló kapcsolótüskék is. Semmi komoly, lehetőleg mindkét eszközön ugyanúgy kell állniuk és nem lesz gond a kapcsolattal.

A kioldópár nagyon egyszerű konstrukció, ugyanabból a fekete műanyagból mint az előbb bemutatott készülékek, egy kicsit szögletesebb kivitelben. A kézivezérlőként használható adóegységen egy kis kioldógomb, egy módválasztó tolókapcsoló, és egy működésjelző LED kapott helyet. A kioldógombot félig nyomva a LED fénye zöldre vált, és ugyanezt láthatjuk a vevőn is, ha van köztük kapcsolat. Ezpozíciónál, vagy az önkioldó visszaszámlálásánál a lámpa piros színre vált.

Az adó módválasztó kapcsolója nem lopta be magát a szívembe. A köztes állásait nagyon nehéz eltalálni, mivel a két végén szorul, középen pedig túl lazán átugrik. Ráadásul a gombon nincs jelzés, hogy épp melyik módon állunk, csak tippelni tudunk a fölé nyomott ikonok alapján. Négyféle állása a következő:

Egyképes: a kioldó gombot nyomva egy felvétel, folyamatosan nyomva pedig sorozat készíthető. Utóbbi csak akkor, ha a fényképezőgépen sorozat módot állítottunk.
Sorozat: függetlenül a gépen beállított üzemmódtól a kioldó gomb folyamatos nyomásával 1 kép/mp-es sorozat készíthető.
BULB: a kioldó gombját egyszer lenyomva hosszú expozíció indítható, másodszor használva pedig megállítható. Ez akár több órás is lehet (a fényképezőgéptől függ), de előtte B módba kell állnunk.
Önkioldó: függetlenül a fényképezőgépen beállított módtól késleltetett exponálást kapunk, 4 mp-es várakozási idővel.

A vevő egység valamivel tömzsibb jószág, tetején egy bekapcsoló és egy kioldó gombbal. Igen ezzel is lehetőségünk lesz elsütni a fényképezőgépet. A végén egy beépített, kb. 15 cm-es kábelvég található, hasonló kivitelben mint a DCC System Base sorozat többi kioldóján. Szükségünk lesz tehát hozzá egy adapter kábelre is, attól függően milyen márkájú fényképezőgéphez akarjuk csatlakoztatni. A kábel és a vevőn lévő kioldógomb segítségével egyszerű kábeles kioldóként is használható.

Alsó részén az elemfoglalat mellett egy műanyag vakutalp található, melynek révén felerősíthető a fényképezőgép vakupapucsára.

A rádiós távkioldó egy megbízható működésű, de módválasztó kapcsolója miatt elég olcsónak ható eszköz. Ha kevés a kábel nyújtotta kioldóhossz, vagy nem is akarunk vezetékkel vesződni kényelmes és hasznos kiegészítő lehet. Különösen ajánlott a legkisebb rezdülésre is kényes teleobjektívek esetén, hiszen a rádiós kapcsolatnak köszönhetően fel sem merülhet a veszélye, hogy a kábellel esetleg megremegtetjük az állványra tett gépet.

A vezeték nélküli kioldó ára br. 13.190 Ft + adapter kábel.

Hama (5203) infra kapus távkioldó

Kétség sem férhet hozzá, hogy ez a legérdekesebb eszköz mind közül. Arra a komoly problémára nyújt megoldást, miként fényképezzünk gyorsan mozgó témát a kellő időben. A fényképezőgépek automata élességállítása nem mindig elég gyors ehhez, a fix távolságra beállított kézi fókusznál pedig nekünk kell a megfelelő időben lenyomnunk az exponáló gombot. Ez utóbbitól kímél meg bennünket az infra kapus távkioldó.

Ezúttal is egy vezeték nélküli jeladóról és egy vevőről van szó, melyeknél nem rádiós kommunikációt, hanem a szem számára láthatatlan infravörös fényt alkalmaztak, a kioldás pedig automatikus. Ha a két eszköz nagyjából szembe néz egymással és aktiváljuk az infra kaput, a fénykapcsolat minden megszakadásakor exponálni fog a gép. Ehhez nem kell más csak, hogy egy bármilyen tárgy, állat, vagy ember a két érzékelő közé kerüljön és megszakítsa a kapcsolatot. Kiválóan használható például sportversenyeknél a cél befutó fényképezésekor, gyors járművek elhaladásakor, vagy vadállatok esetén, melyek az infra kapun áthaladva ember közelsége nélkül, automatikusan kioldják a fényképezőgépet.

Mint említettem az adónak és a vevőnek infra érzékelőikkel egymás felé kell nézniük, és a köztük lévő távolság nem haladhatja meg az 5 métert. A vevőn egy műanyag vakutalpat is találunk, így a fényképezőgép vakupapucsán is elhelyezhető, és egy rövidebb kábellel a gép kioldóaljzatához csatlakoztatható. Ezen is egy 15 cm-es kábelvég található, mini jack aljzattal, így aljzatához igazodó adaptert kábelt is meg kell vásárolnunk hozzá. Cserébe az infra kapus kioldó szinte minden nagyobb márka modelljeivel használható.

A fényképezőgépnek nem muszáj a vevővel és az adóval egy síkban lennie. Egy hosszabb kábellel távolabb is elhelyezhetjük, és beállíthatjuk, hogy jól rálásson a kioldópár közötti területre. Érdemes kézi fókuszt használni, és pontosan beállítani ehhez a távolsághoz. A vevő így mondjuk egy fotóállványra kerülhet, hiszen alján állványmenet is található.

Az adón is van ilyen, így azt vele szemben, szintén egy állványon rögzíthetjük, mindkettőt kellő magasságban ahhoz, hogy a fotózni kívánt téma áthaladhasson köztük. Mindkét eszköz 2 db AAA méretű mini ceruzaelemmel vagy akkuval üzemel.

Ezután már csak be kell mindkettőt kapcsolnunk és ugyanazzal a tológombbal beállítanunk a kommunikációs csatornájukat, mely C1, C2 vagy C3 lehet. Ezt a tolókapcsolót a vevő oldalán, az adónak pedig a tetején találjuk.

Az infra kaput az adó tetején lévő gomb rövidebb nyomva tartásával kapcsolhatjuk be. A készüléken lévő kis LED villogni kezd jelezve, hogy a kapcsolat aktív. Azért ezt nem árt leellenőrizni, például kezünkkel megszakítva az infra jelet. A jel minden egyes megszakításakor kioldójelet küld a fényképezőgépnek a készülék, tehát egy több részvevős sportversenynél elvileg minden befutót lefényképezhetünk.

A kapu aktiválása nélkül vezeték nélküli infra kioldóként is használható az eszköz, ugyanebben a felállásban. Az adón egy exponáló gomb is helyet kapott, pont ugyanolyan, mint az eddig bemutatott többi Hama kioldón. Alatta egy módválasztó kapcsoló található, némileg jobb kivitelben mint az iménti rádiós kioldón. Az üzemmódok között egyképes, sorozat (1 kép/mp), hosszú (Bulb) expozíció, illetve 4 mp-es önkioldó választható.

Az infra kapus kioldó használatának csak a fantáziánk szabhat gátat. Sok területen jól fog jönni, ahol igazi akciófotókra van szükség. Az ára bruttó 23.390 forint, de itt se felejtsük el a fényképezőgépünkhöz való adapter kábel megvásárlását.

A manuális vakut és a vakuvezérlőt a Hama magyar irodájától kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!