Yongnuo YN300W TTL stúdióvaku

0

Aki megszokta és szereti a TTL vakuvezérlést, bizonyára apró nyűgnek tartja a stúdióvakuk zömében kézi beállításra alapuló világát. Napjainkban viszont már nem kell feltétlenül manuálisan belőnünk stúdióvakunk teljesítményét, hiszen egyre terjednek a TTL kompatibilis villanók. Sőt, már a kínai gyártók is ráálltak erre a szegmensre. Itt van például egyik kedvencünk a Yongnuo, melynek jóvoltából a forgalmazók hazánkat is elárasztották kisvakukkal és stúdió eszközökkel az elmúlt években. A Yongnuo YN-300W utóbbi kategória gyermeke, és ráadásul E-TTL-ben is otthon érzi magát, vagyis a Canon gépek vakufénymérésével kompatibilis. Nikon változatról egyelőre nem találtam infót, így feltehetően még nem létezik.

A termék egy nagyon egyszerű kartondobozban és hungarocell ágyban érkezett, külön csomagolva a meglehetősen nagy reflektorát, mely alap tartozéka. A reflektor amúgy masszív darab, nem sajnálták belőle az anyagot, azt a lyukat viszont igen, amit a derítőernyő nyelének szoktak általában kiképezni, így ha ilyen kiegészítővel szeretnénk használni a vakut, a reflektort le kell venni. A le és felhelyezés nem túl bonyolult, nagyjából mint minden hasonló vakun. Jobb oldalt egy rugós fémkart kell hátrahúznunk és felhelyezés után egy enyhe fordítással már helyére is kerül. Levétele ugyanez csak fordítva.

A reflektor mellett alaptartozék még egy 150W-os modellfény izzó, valamint egy 5 méteres hálózati kábel. A mi dobozunkban valamiért egy ázsiai dugós volt, de remélhetőleg az itthon forgalomban lévőkhöz magyar csatlakozóvéget kapunk. Mindenesetre nem nehéz helyettesíteni egy szabványos hálózati kábellel, amit akár asztali számítógépünk, akár monitoraink többsége használ.

A vaku csak hálózati árammal üzemel, tehát akkumulátoros működtetése nem lehetséges. Közel 3,5 kg-os tömegével és fogantyúja nélkül közel 40 cm-es fémházával amúgy sem egy kis darab. Háza teljes egészében fémből készült, egyszerű, dísztelen, és a hátuljára került fogantyúja is elég puritánra sikeredett. Cserébe egy tényleg masszív, strapabíró eszközt kapunk, bár a mobilitás hiánya miatt talán nem ez lesz a legfőbb szempont.

A felfogató csonk szabvány lámpa/vaku állványra illeszthető egy műanyag végű szorítócsavarral, fölötte pedig egy szintén műanyagból készült karral oldható ki a dönthetőség. Ezzel nem árt vigyázni, mert nem sok menetfordulattal rögzíti a vakut tartó kengyelt, és túlságosan kilazítva egyszerűen kiugrik a csavar a helyéről.

A villanó 300Ws-os, és a gyártó kulcsszámban is megadja a teljesítményt: ISO100-on egy 58-as kulcsszámú vakuval egyenértékű. Villanási ideje 1/800 és 1/33 000 mp között változik, színhőmérséklete pedig 5500 és 6700 Kelvin között, ami azért elég tág tartomány. A villanások ismétlési ideje 0,1 és 0,6 mp közötti, mely viszont kellemesen gyors érték.

A hátlap kezelőszervekkel teli, és aki megszokta a TTL kisvakuk kezelését, az itt is gyorsan feltalálja majd magát. Gyakorlatilag mintha egy túlméretezett rendszervakut kezelnénk, ami nem is áll olyan messze az igazságtól, lévén ez tényleg egy túlméretezett rendszer/stúdióvaku.

Fent középen egy nagy, folyadékkristályos, háttérvilágítással ellátott kijelző kapott helyet, mellette jobbra egy cserélhető biztosíték foglalattal, balra pedig egy szinkron jack és egy USB bemenettel. Az USB csatlakozóhely a készülék firmware frissítésére szolgál.

Alattuk két oldalt LED-es háttérvilágítású teszt(villanás) és bekapcsoló gomb található. A kezelés zöme a kijelző alatti kis gombok sorára, illetve az alul lévő forgatógombra hárul. A kis gombok a következő funkciókat kezelik:

  • MODE/hang: röviden nyomva az üzemmódok válthatók, hosszan a készenléti csipogás hangja kapcsolható ki és be.
  • SYNC/modellfény szinkron: röviden nyomva az első- és hátsó-redőnyre szinkronizálás állítható be, hosszan nyomva tartva a modellfény szinkronizáció ki- és bekapcsolását érhetjük el.
  • SET: mindig más a funkciója (az üzemmódtól függően), de általában kijelölhetjük vele, hogy melyik értéket szeretnénk beállítani. A kijelölt érték ezután a nagy forgatógombbal szabályozható.
  • MODEL és üzemmódjai: a modellfény lámpa ki és bekapcsolását végzi, hosszan nyomva pedig az üzemmódjai választhatók ki. A lámpa teljesítménye 0-80 érték között változtatható.

A SYNC és SET gombot egyszerre hosszan nyomva tartva, törölhetjük (CLEAR) összes beállításunkat.

A YN300W többféle üzemmódban használható. A legnépszerűbb nyilván az E-TTL lesz, hiszen ez a lényege, de beállítható hagyományos manuális (M), vagy más vaku fényére elvillanó slave (S1 és S2) módokra is. Manuális módban a teljesítmény 1/128-ig leosztható.

És akkor térjünk rá az E-TTL működésre! Kétféle E-TTL üzemmódot választhatunk, attól függően, hogy milyen kommunikációt szeretnénk. Normál E-TTL módban egy ezzel kompatibilis rádiós kioldóval próbálkozhatunk. Ilyen például a gyártó saját YN-622 TX és YN622C adója és vevője. A C vevőt a stúdióvaku alján lévő vakutalpra csatlakoztatva a fényképezőgép mérésével vezérelhető a villanás. A kommunikációs csatornát a vevőn választhatjuk ki.

Válaszható optikai E-TTL kioldás is, melyhez a fényképezőgépen egy vezeték nélküli, infra vezérlésre alkalmas vakura lesz szükség. Ilyen a Yongnuo YN568EX II, vagy a nagyobb Canon rendszervakuk (580EX (II), 600EX (RT), illetve az újabb vázak beépített vakujai). A YN300W stúdióvakun ETTL C (villám) módot kell beállítanunk. Ez esetben a stúdióvaku tetején lévő érzékelő veszi az infra jelet. A megfelelő kommunikációs csatorna (Ch 1-4) és vakucsoport (Gr A, B, C) a hátsó kijelzőn, a SET és a forgatógomb segítségével állítható be.

Az E-TTL mód lehetőséget biztosít a fotósnak, hogy +/-3 Fé közötti vakuexpozíció kompenzációt állítson, 1/3 Fé lépésközökkel. Bekapcsolhatunk vaku expozíció sorozatot (FEB) is, 0-3 fényérték közötti lépésközöket beállítva, szintén egyharmados finomsággal.

A YN300W tetején található egy E-TTL vakupapucs, mely lábkiosztása ellenére E-TTL módban nem használható. A használati utasítás szerint csak manuális vezeték nélküli kioldókat fogad M-módot állítva, és egy rövidebb kábellel összekötve a felhelyezett kioldót a vaku szinkron aljzatával.

300Ws-os teljesítményével nem ez a legerősebb készülék a piacon, 140 ezer forint alatti bruttó ára azonban a hasonló TTL stúdióvakuk körében olcsóvá teszi. Mindezért egy masszív építési minőségű, csak műteremben használható vakut kapunk, melynek fényét fényképezőgépünkkel vezérelhetjük és finomhangolhatjuk, vagy összedolgozhatunk a világítást kiegészítő Canon E-TTL rendszervakukkal is.

A TTL stúdióvakut a Mikrosattól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!