Manfrotto Compact Advanced állvány

0

A Manfrotto Compact háromlábú állványcsalád immár második generációját éli, és jelenleg háromtagú. A legkisebb és legkönnyebb tagja a sokatmondó Light névre hallgat egy kis gömbfejjel és másfél kilós teherbírással. Az Action modell ugyanennyit bír, de egy gyorsabb, pisztolymarkolatos gömbfejjel szerelték. Hármuk közül a legnagyobb az Advanced, ami nem csak méretére, de tömegére is igaz. A kisebb változatok 1 kiló körüliek, míg ez a típus 1,42 kg. Mindez a fejjel együtt értendő, mely a Compact sorozat állványainál nem cserélhető. Egy komolyabb cserélhető fejes tripodhoz szokott kéznek így is elég könnyűcskének tűnik a trió legnagyobbja, mely egy színes papírdobozban, és egy egyszerű vállpánttal (inkább zsinórral) összehúzható, gyöngyvászon zsákban érkezett.

Hosszú állítókarokkal ellátott feje lehajtva kényelmesen elfér a tartózsákban, köszönhetően az egyik behajtható karnak. Ezt kellően kilazítva 90 fokban befordíthatjuk, így a szállításnál nem lesz útban, használatkor pedig csak vissza kell fordítanunk, megszorítanunk és már használható is.

Az Compact Advanced összecsukva nem foglal el nagy helyet, mindössze 44 cm. A lábakat kihúzva ez 140 cm magasságig növelhető, a középoszloppal pedig 165 cm-t érhetünk el. Elég szép egy kompakt állványtól. Mindez az öt, szögletes alumínium csövekből készült lábszekcióknak köszönhető, melyek rögzítését gyorscsatok végzik. Kioldásuk viszonylag problémamentes. Értem ez alatt, hogy nem szorulnak és nem is túl lazák, illetve az óvatlan használó ujját sem csípik be. Persze azért nem kell olyan minőségre számítanunk, mint a drágább Manfrottokban. Egy kis nyikorgó műanyagos hangulat azért átjárja ezt a procedúrát.

A csatok – az adatlap szerint – technopolimerből készültek, vagyis műanyagok, és a lábak alucsövein kívül nagyjából minden más fontosabb alkatrész is műanyagból készült. Ilyen például a lábakat tartó középcsonk, melyen persze erős fémcsavarok rögzítik a három lábat. Nyitásuk fix, maximum 21 fokos szögben lehetséges.

A középoszlop rapid megoldású, tehát egyetlen csavar kilazítása után kézzel gyorsan a kívánt magasságig emelhető. Kioldócsavarja műanyagfejes, egyszerű kivitelű, de könnyen használható. Megszorítva egy belső satuszerű platni tartja helyén a középoszlopot. Az oszlop alumíniumból készült, és kicsúszását az alján lévő fémtüske gátolja. A tüske belsejében rugó található, így benyomva akár le is vehető a középoszlop és vele a fej, melyek megfordítva, alulról is visszatolhatók. Fényképezőgépünk tehát a 44,5 cm-es minimum állványmagasság ellenére is kerülhet földközeli helyzetbe. Azért azt el kell árulnom, hogy a középoszlop megfordítása nem egy olajozott és precíz művelet, de egy kis erőltetéssel és mozgatással kivitelezhető. Nem egy 055 Pro, de persze nem is kerül annyiba.

A belépő szint ellenére itt is tetten érhető az odafigyelés. Például azon, hogy a középoszlop tetejére a fej alá egy vastag gumikarika került, így nem koppan durván a fej, ha véletlenül túlzottan kioldjuk az oszlop csavarját, és lecsúszik.

Az állvány kivitele egyszerű, de a fej alakján szintén érezni, hogy nem csak úgy odatették. Persze teljesen műanyagból készült ez is, de a szép íve és a piros márkajelzés sokat dob az összhatáson.

A Compact Advancedre 3 tengely mentén mozgatható panorámafej került, két kioldókarral. A karok persze fémből készültek, csak fogójuk műanyag, melyek széles bevágásaiknak köszönhetően elég könnyen megszoríthatók vagy kioldhatók.

Az alsó kar a vízszintes svenkelést és a fej előre-hátra döntését oldja. 360 fokban szabadon körbeforgatható, de fokskálát nem kapunk, ahogy vízszintező libella sem került az állványra. A döntés -30 és +90 fokban lehetséges.

A fölötte lévő, kifordítható kar a gyorstalp alatti platformot forgatja, vagyis az oldalra döntést állíthatjuk vele, szintén -30 és +90 fok között. Bárhol rögzítve elég szorosan tart, de azért a terhelhetősége véges. A gyártó max. 3 kilós felszerelés alá javasolja ezt az állványt, ami átlagban egy kisebb/közepes tükörreflexes gépet, és egy max. 200 mm-es teleobjektívet jelent.

A fej mellé egy műanyag gyorstalp jár, mely nem bepattintós rendszerű, hanem a biztonsági zár nélküli műanyag kioldókarját ki-, majd visszahajtva szorítható a helyére. Ezt egy kicsit komolyabbra is megcsinálhatták volna. A talpon széles, csúszásmentes gumifelület, közepén pedig egy szabványos 1/4″-os csavarmenet található, mely alulról egy szép kivitelű, kézzel is meghúzható véggel szorítható meg.

Az állvány mellé egy apró műanyag kiegészítő toldat is jár, melyet a talp menetére kell illesztenünk. Kimondottan a Sony Nex-5R és 5T fényképezőgépekhez készült, melyek állványmenet része keskenyre sikerült. A toldatnak köszönhetően ez a kidudorodó részük sokkal biztosabban felfekszik a talpra.

Ha nem nagy gép alá kell, de azért egy kirándulás vagy utazás során nem szívesen mondunk le a biztos háromlábról a Manfrotto Compact Advanced ügyes segítőtárs lehet. A 25 ezer forint körüli áron kapható állvány különösen ajánlott kompaktok és MILC gépek alá.

A Manfrotto Compact Advanced főbb paraméterei
Min. magasság 44,5 cm
Max. magasság (középoszlop nélkül) 140,3 cm
Max. magasság (kihúzott középoszloppal) 165 cm
Összecsukott hossz 44 cm
Legnagyobb csőátmérő 22 mm
Szekciók száma 5
Terhelhetőség 3 kg
Tömeg 1,42 kg

Az állványt a Manfrotto Magyarországtól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!