Hírességek fotósa: Douglas Kirkland

0

Ismert film- és sztárfotósként Kirkland számos hollywoodi hírességet fotózott: köztük Elizabeth Taylort, Marlene Dietrichet, Audrey Hepburnt, Sophia Lorent, Angelina Jolie-t, Nicole Kidmant, John Travoltát, Sean Conneryt és Pierce Brosnant.

Kollégáinak egyszerű tanáccsal szolgál: „Ha sztárt fotózol, érd el, hogy annak is érezze magát. Keresd az előnyös vonásait, bókolj neki. Figyeld a testbeszédét és engedd, hogy számára kényelmes pozíciót találjon. Gyakran az egyszerű színek a leghatásosabbak. Vigyázz, hogy soha ne lőj túl a célon.”

Kirkland több mint 100 film forgatásán fotózott: pl. Butch Cassidy és a Sundance kölyök, 2001: űrodüsszeia, Távol Afrikától, Titanic, Moulin Rouge. Könyvei: „Light Years”, „Icons”, „Legends”, „Body Stories”, és igazi bestsellerként a „James Cameron Titanic-ja”. Munkáit a világ minden táján kiállították. Rengeteg díjat nyert, köztük az American Society of Operating Cameramen életműdíját (Lifetime Achievement Award), a PhotoImaging, Manufacturers and Distributors Association „Az Év Fotósa” díját, és az International Photography Awards „Lucie Award for Outstanding Achievement in Entertainment Photography” díját.A nyomtatás kihívásai

A fényképzéssel még messze nem ér véget a munka. A felvételek precíz kinyomtatása szintén komoly feladat. „A színes és fekete-fehér képeknél egyaránt csúcsminőséget várok el. Kimondottan olyan nyomtatókat keresek, amelyek kiváló színtelítettséggel, élességgel, egyenletes minőségben dolgoznak, és tartós fotókat készítenek. Megvizsgálom, vajon képes-e az alkalmazott papír, a tinta és nyomtatási hardver elérni a kívánt célt, és együtt tud-e működni a rendszer Apple Mac® munkaállomásaimmal” – magyarázza Kirkland.

Pályája kezdetén a tanulás kedvéért Kirkland saját maga hívta elő fotóit. „Ez a hagyományos módszer azonban elég lassú módja volt a kívánt a minőség elérésének. Később aztán külső fotólaborra bíztam a C-printek kidolgozását. Mindig is archiváltam a fotóimat, és egységesebb módszert kerestem a kiállításokra szánt képek nyomtatására. Konkrétan azt akartam elérni, hogy a színes nyomtatási folyamatot teljesen kézben tartva mindig tökéletesen egyforma papírképet tudjak készíteni ugyanarról a felvételről. Az is fontos szempont volt hogy rugalmasan reagálhassak a kérésekre, és hogy igény szerinti mennyiségben, hatékonyan tudjam kinyomtatni a kívánt fotókat” – folytatja a művész.

A rendszeres kiállítási részvétel mellett Kirkland gyűjtőknek is értékesíti nyomatait. „Nem szeretném, ha bárkinek amiatt kellene aggódnia, hogy nyomataim 5-10 éven belül értéküket vesztik. Ezért mielőtt végleg hátat fordítottam a hagyományos C-printeknek, meg akartam győződni róla, hogy a nyomtatóval készített képek is kiállják az idők próbáját, és megőrzik értéküket.”

A HP kínálta nyomatminőség

A nyomtatópiac állandó fejlődését figyelemmel kísérő és a digitális technika első hívei közé tartozó Kirkland így vall: „Az évek során szorosan nyomon követtem a HP termékek változását. Először a HP Photosmart 8750 és a HP Designjet 130nr megjelenésekor kerültem kapcsolatba a vállalattal. Mindkét nyomtatót nagy sikerrel használtam: jól együttműködnek az Apple Mac rendszerrel, gyorsak és könnyen kezelhetők. A HP Photosmart 8750 nyomtató 33×48 cm-es vagy kisebb nyomatokat készít.

Ezt azt eszközt végleges és próbanyomatok készítésére egyaránt használom. Jelenleg például egy 32 oldalas 21×28 cm méretű albumon dolgozom, és nyomdába küldés előtt ezzel a géppel készítem el az oldalak próbanyomatait. A HP Designjet 130nr ennél nagyobb képekkel, akár kiállítási darabokkal is boldogul. Nagyon rugalmas, mivel a papírtekercs-adagolásnak köszönhetően bármilyen hosszúságot képes kinyomtatni 61 cm széles fotókból.”A HP Designjet 130nr hat tintás, többformátumú nyomtató fotóminőségű képei 82 éven át ellenállnak a környezet fakító hatásainak. A könnyű asztali rendszer normál üzemmódban 4 percenként készül el egy A3/B méretű oldallal. A HP professzionális színes technológiái – köztük az automatikus zárt hurkú színkalibráció (Automatic Closed Loop Color Calibration), az automatikus PANTONE™ kalibráció, az ofszet-emuláció és a CMYKplus technológia – pontos színegyezést garantálnak, a HP színrétegző technológiája (HP Color Layering) pedig sokféle szín és egyenletes színátmenetek előállítására képes.

A kibővített színskálának és a HP Vivera tintáknak köszönhetően a HP Photosmart 8750 gazdag szín-hatású, részletes megjelenítést és valósághű bőrtónusokat produkál. Valódi semleges szürke és mélyfekete árnyalatokat nyomtat, és egyenletesen adja vissza az árnyalatok közötti átmeneteket a fekete-fehér fotókon. A HP Photosmart 8750 színes nyomatai üveg alatt 108 évig őrzik meg minőségüket. A fekete-fehér képeknél ez az időtartam 115 év. A HP professzionális színes technológiái révén a HP Designjet 130-hoz hasonlóan a HP Photosmart 8750 színei is kompatibilisek az Adobe® RGB és sRGB színtérrel.

Képtartóssággal kapcsolatos aggályainak eloszlatása érdekében Kirkland személyesen is felvette a kapcsolatot Henry Wilhelmmel, a színes nyomattartósság vizsgálatának szakértőjével, akinek nevéhez számos jelenleg használatos színstabilitási teszt kidolgozása fűződik. „Wilhelm megnyugtatott, hogy vizsgálatai szerint a Designjet 130nr és HP Photosmart 8750 nyomtatókkal HP Photosmart papírra készített nyoma-tok élettartama meghaladja a 80 évet1. Ez nagyon megnyugtatott” – emlékszik vissza.

Majd így folytatja: „Én az ideális megjelenés miatt HP Premium Plus szatén papírra nyomtatok a legszívesebben – ez a klasszikus, finom anyag zavaró vagy túlzott fényesség nélkül adja vissza a színeket. Sztárfotók készítéséhez egyenesen tökéletes. Pontosan olyanok lesznek rajta a képek, amilyennek látni szeretném őket. Ebbe a fantasztikus minőségbe tényleg bele lehet szeretni.”

Kiváló képek

Kirkland számára kiemelten fontos a megbízható minőség. „A HP könnyen kezelhető nyomtatói egyenletesen kiváló nyomatminőséget nyújtanak. Mindkét gép automatikus nyomtatófej-beállítást végez. Ez a jellemző már önmagában is jelentősen lerövidíti a beállítási folyamatot és egyszerűsíti a munkát. Jól működik a két nyomtató közötti színillesztés, és nyomatminőségük is egyformán kifogástalan. A HP fekete-fehér nyomatai mentesek a metamériától, és a színes képeknél sem figyelhető meg bronzosodás – tehát a fény beesési szögének változása nem okoz eltéréseket a fényességben” – magyarázza lelkesen.

Majd így folytatja: „Azért szeretem a HP Photosmart 8750 nyomtatót, mert gyerekjáték vele a munka és rendkívül gyors. A nyomatminőség kiváló, így éles és csodálatosan tiszta képeket készíthetek. Hasonlóképpen azért tartom jobbnak a HP Designjet 130nr nyomtatót a hagyományos fotónyomtatási megoldásoknál, mert javítja a kész nyomat minőségét. Ragyogó színhatást biztosít és finomítja a kép definiáltságát. Őszintén mondom, hogy még soha nem néztek ki ilyen jól a képeim. A HP nyomtatói a tinta, a technológia és a papír tökéletes ötvözetének köszönhetik kiválóságukat. Nem csak színes nyomtatásra ideálisak – fekete-fehérben is felülmúlják minden eddigi tapasztalatomat. Végre olyan színes nyomtatóval dolgozhatok, amely borotvaéles fekete-fehér nyomatokat készít, ráadásul biztos lehetek benne, hogy a képek még akkor is nagyszerűen fognak kinézni, amikor én már rég nem leszek.”

Kirklandnek gyakran kell rövid határidővel képeket leadnia egy-egy kiállításra. „Nemrég a franciaországi Arles-ban megrendezett ’Rencontres Internationales de la Photographie’ fesztiválra kellett 40 db 30×76 cm-es képet beküldenem. Sebessége folytán a HP Designjet 130nr kiválónak bizonyult a feladatra – a C-printek készítése ebben az esetben túl lassú és munkaigényes lett volna. Ezzel a modellel sok nyomatot tudok elkészíteni pár órán belül. A hagyományos eljárással ez napokat, sőt heteket venne igénybe. A próbanyomatokat is azon a nyomtatón készítem, amelyen a végső képet, így pontosan tudom, milyen végeredményre számíthatok” – magyarázza. 2004 őszén Kirkland tovább kísérletezett a HP nagy-formátumú nyomtatóival, és HP Designjet 5500ps nyomtatóval, HP UV tintákkal HP Productivity Gloss papírra nyomtatta ki a kölni Photokina kiállításra szánt képeit. „Sokan felhívtak, mert annyira lenyűgözte őket a nyomatok minősége. Egyszerűen nem akarták elhinni, hogy tintasugaras nyomtatóval készítettem a képeket!”„Hivatásos fotósként nagyra értékelem, hogy tökéletesen kézben tudom tartani a nyomtatási folyamatot. Különösen, amikor olyan kiállítás-minőségű fotókat tudok egyszerűen, rugalmasan és hatékonyan készíteni, amelyek rendkívül hosszú időn keresztül megőrzik értéküket. A ’HP Photo Influencer Program’ résztvevőjeként rendszeres visszajelzést adok a HP-nak a gépeivel elérhető nyomatminőségről. Örülök, hogy segíthetek a vállalatnak tovább finomítani a fotónyomtatás terén eddig elért eredményeit.”