Hunbright Visico VC-400 HHLR Plus stúdióvaku

0

A Hunbright sorozatból a kistesó VT-200 után most tehát nézzük a komolyabb igényeket is kielégítő VC sorozat egyik kedvező árú tagját, a 400 Ws-os VC-400 HHLR Plus-t.

A stúdióvaku ezúttal is szép színes karton dobozban érkezik, ebben található a vaku, rajta a vakucsövet védő műanyag búrával, a beállító izzó, az alap reflektor, 4 méteres tápkábel és 4 méteres szinkronkábel, valamint a használati útmutató.

Az összeszerelés a szokásos lépésekből áll: állványra helyezés, beállító izzó behelyezése, reflektor vagy fényformáló felcsavarása. A Hunbright vakuk esetében Bowens bajonettel ellátott reflektorokat és fényformálókat használhatunk.

A digitális vezérlésű és digitális kezelésű aktív hűtésű vaku ventilátora kellő levegőt szállít a készülék belsejébe ahhoz, hogy teljes teljesítményen is komoly igénybevétel mellett folyamatosan használhassuk, hangja mégis igen visszafogott. A ház elején és a reflektoron ennél a vakunál is megtalálható az ernyő rögzítéséhez kialakított nyílás.

A vaku tetején, vörös szűrő mögé került a slave módhoz szükséges optikai érzékelő. A kezelőszerveket hátulra helyezték, melyek a követekezők:

  • slave mód ki/be
  • beállítófény teljesítménye le/fel
  • hangjelzés engedélyezése vagy tiltása
  • teszt villantás
  • főkapcsolós
  • teljesítmény szabályozó „digitális” potenciométer és modellfény mód váltó

A teljesítmény módosítása 0,1 Fé lépésekben történik 5 Fé tartományban, a teljes, 400 Ws-os teljesítményhez képest 1/32 teljesítményig mehetünk le (azaz 12,5 Ws-ig). A kijelzőn fényértékben láthatjuk a teljesítményt, minimum értéknél 1,0-t (1/32), 1/4 teljesítménynél 4,0-t, míg teljes teljesítménynél természetesen az 5 Fé-nek megfelelően 6,0-t jelenít meg a VC-400. Az alap reflektorral a 400 Ws-os teljesítmény megegyezik egy 70-es kulcsszámú (ISO100, m) vakuéval.

A méretes LCD-ről a teljesítményértéken kívül a beállítófény módja és teljesítménye, valamint a slave módok is leolvashatók. A kijelzőt kék háttérvilágítással is ellátták, amely automatikusan bekapcsol, ha valamely paramétert módosítani kezdjük.

A vaku érdekessége, hogy slave módban a villanások számát is megadhatjuk, így a kisülést időzíthetjük az első, a második, a harmadik, a negyedik, az ötödik, sőt a hatodik villanás érzékelésére is. Emellett a slave érzékelés időkerete is módosítható 1 és 5 mp között.

A teljes teljesítményű villanást követően a vaku gyorsan újratölt, ehhez maximális teljesítményű villanást követően is csupán 1,4 mp-re van szüksége, s természetesen kisebb teljesítmény esetén még gyorsabb a töltés.

A beállítófény módja a komolyabb vakukhoz hasonlóan itt is háromféle lehet:

  • proporcionális (a vaku villanási teljesítményével arányos)
  • manuális
  • kikapcsolt

A sorozatban 300, 400, 500, 600 és 1000 Ws-os modellek találhatók, amelyek rendre a VC-300, VC-400, VC-500, VC-600 és VC-1000 név alatt kerülnek forgalomba.

A vakuba beépített rádiós vevőt helyeztek, amely az opcionálisan megvásárolható Visico VT-801TX vezeték nélküli kioldó jeleit fogadja. A kioldó 16 csatornán képes működni, melyet az elemtartóban elhelyezett apró DIP kapcsolókkal választhatunk ki. A kioldó érdekessége, hogy nem csak elvillantani tudjuk vele a vakut, de a teljesítményét is módosíthatjuk távolról. Használható a Hunbright Visico VE Plus, VCHH, VCHHLR és Visico 4 sorozat studiovakuval, valamint a LED100T lámpákkal.
A középpontos érintkezőjű kioldóhoz egy rövid szinkronkábelt is kapunk.

A VC-400-hoz vásárolhatunk LR-2000 vezeték nélküli távvezérlőt is, amely még komolyabb beállítási lehetőséget kínál. Ez a kiegészítő egyébként a vakuval együtt kitben is kapható.

Az LR-2000 segítségével hét vaku paraméterei tekinthetők meg és módosíthatók. A 2,4 GHz-es frekvencián működő távvezérlővel a teljesítményt, a beállítófényt, a slave módot és a hangjelzést tudjuk változtatni, illetve kezdeményezhetünk tesztvillantást is. A kezelése egyszerű, a jelöletlen gombbal tudjuk ki, illetve bekapcsolni a távvezérlőt, a fel-le nyilakkal a kiválasztott paraméter értéke változtatható, míg a szám gombokkal az egyes vakuk érhetők el közvetlenül. A vakuk sorszáma a vakukon állítható be a slave gomb segítségével.

Sötét stúdióban való kezelést foszforeszkáló gombok könnyítik meg, míg a hosszú használatot két darab AAA méretű elem, vagy akkumulátor teszi lehetővé.

Ahogy több, más gyártmányú vakunál is, úgy e modellnél is van lehetőség nagy sebességű vakuszinkron használatára arra alkalmas kioldóval. A nálunk járt Yongnuo YN-622 megfelelő a feladatra, így ki is próbáltuk. A vakut maximális teljesítményre állítottuk, hogy a leghosszabb villanási időnk legyen, s a plafon felé fordítottuk, hogy indirekt világítást kapjunk. A zársebességet 1/800 mp alap értékről 1 Fé-es eltolással változtattuk. Az érzékenységet nem állítottuk utána, így a háttérben látható lakótelep rész egyre sötétebbé válik, de a szenzort érő kevesebb vakufény miatt a tesztábránk megvilágítása is gyengébb lett (a megoldás persze az lett volna, ha szoftboxon keresztül villantunk és minden Fé zársebesség növelésnél 1 Fé-et emelünk a vaku teljesítményén is, de a célunk most nem ez volt).
Kíváncsiságunk annál nagyobb volt, mint hogy itt megálljunk, így megnéztük a termékfotózáshoz használt Aurora Lite 300 Ws-os vakut is a Yongnuo kioldóval. Az eredmény itt már nem volt annyira szép, tehát jól látható, hogy nem csak egy jó kioldó, de jó (modern) vaku is szükséges a nagy sebességű szinkron használatához, erre pedig a Hunbright vakuk alkalmasak (no és még pár másik gyártóé is).

A Hunbright Visico VC-400 VC HHLR stúdióvakut a CFototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A vaku ára bruttó 89.990 Ft, távvezérlővel együtt kitben 109.990 Ft.
Az LR-2000 távvezérlőt külön 19.990 Ft-ért vásárolhatjuk meg, míg a VC-801TX rádiós kioldó ára 11.990 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!