Jinbei Sun-400 állandófényű lámpa

0

Állandófényű lámpákból viszonylag kevés járt eddig nálunk, pedig a vakukkal szemben ezek a fényforrások sokkal jobban tervezhetőek és beállíthatóak, még az első expozíció előtt, ráadásul videófelvételek készítését is megkönnyítik.

Hazánkban igen népszerűek a korábban már bemutatott Balogh fénycsőtablók, amelyek nagy fényteljesítmény leadására képesek. Áruk azonban elég borsos, így akinek kisebb büdzséből kell dolgoznia, más megoldás után kell nézzen.

A Mikrosattól már mutattunk be állandófényű lámpákat (itt, itt és itt), de ezek sem olcsó játékszerek. A Phottixtól is járt nálunk állandófényű lámpa, amely árban már egész kedvező, de kis teljesítményű fénycsöveket használ, s az 5×38 Watt nem tűnik elegendőnek videózáshoz, inkább csak tárgyfotózáshoz alkalmas. A hozzá adott ernyő ugyan jobb fényeloszlást ígér, de a jelen cikkünkben szereplő termék megoldása mérföldekkel jobb, ráadásul fényereje is izmosabb, ára viszont nem magasabb. Megtaláltuk az igazi Best Buy-t? Akár még az is lehet.

Jinbei Sun-400

A Mikrosat által forgalmazott Jinbei Sun-400 állandófényű lámpát több darabban kaptuk, ugyanis külön dobozban érhető el a foglalat/vezérlő rész, a reflektor, illetve a fénycsövek.

Kezdjük a foglalat résszel. A stúdióállványba illeszthető véggel ellátott tartó részen két szárnyas anyát találunk, ezek közül az alsó az állványcsonkhoz rögzítésre (illetve oldásával a körbe forgatáshoz), míg a felső a döntéshez használható. A könnyebb beállítás érdekében a hátulsó részre a komoly stúdióvakuknál megszokott megoldást alkalmazva egy fogantyút alakítottak ki, így precízebben állítható be a kívánt dölésszög.

A kezelés nincs túlkomplikálva, mindössze két kapcsolót találunk az armatúra hátoldalán, amelyekkel az átlóban szemben álló fénycső párokat kapcsolhatjuk be. Eszerint tehát a fénycsövek vagy teljes fényteljesítménnyel, vagy fele annyi fénycső segítségével fél fényteljesítménnyel dolgozhatnak.
A készülék közepén lévő furat funkciója első körben talán nem teljesen egyértelmű, de ha elárulom, hogy ide bármilyen fényvisszaverő vagy áteresztő ernyő helyezhető, akkor gyaníthatóan a megvilágosodás mosolya ül majd ki az olvasók arcára.

A Sun-400-hoz négy darab 105W-os fénycsövet kaptunk, de létezik 85 Wattos változat is. A szabványos E27 foglalattal készült méretes fénycső színvisszaadási indexe (CRI – Color Rendering Index) a gyártó szerint 90 feletti, ami igencsak jónak számít (egy hagyományos fénycsőé nagyjából 60 körüli). Élettartamára közelítőleg 7000 órát mond a gyártó, amely napi 4 óra használat mellett 5 év működést jelent. Mivel nagy frekvenciás meghajtást kap, így a normál fénycsövek zavaró villódzásával sem kell számolnunk.

A négy darab fénycső segítségével így összesen 420 Watt teljesítményfelvétel valósítható meg, amely fényerőben nagyjából 1600 Wattnyi izzónek felel meg. Nos, ha a gyártó adatát nem is tudjuk megerősíteni, annyit mi is mondhatunk, hogy valóban jó fénye van, de talán az 1600 Watthoz hasonlítás barokkos túlzás. A fénycsövek színhőmérséklete 5400 K, amely igen közeli a napfényéhez.

A fénycsövek behelyezése előtt azonban előbb a reflektort kell a helyére illesztenünk. Későn szóltam? Akkor úgy jártál, mint én!
A méretes fényformáló 47 cm átmérőjű, mélysége 33 cm. Ha nem lenne lyukas az alja, azt mondanám, egy jó féle birkapörköltet is megfőzhetnénk benne. Így azonban marad csak a fotózása. Vagy persze videózása.

A reflektort bajonett csatlakozó segítségével illeszthetjük a vezérlést is megvalósító foglalathoz, amelyet követően a fénycsöveket be is csavarhatjuk a helyükre.

A jobb fényeloszlásért egy óriási műtőssapkára hasonlító diffúzort is használhatunk, melyet a reflektor elé kell felhelyeznünk. A szórtabb fényt létrehozó előtétet gumis rögzítéssel helyezhetjük fel.

Mikrosat GB7110 profi rugós csillapítású stúdióállvány

Mire mennénk egy jó állandófényű lámpával egy hozzá illő állvány nélkül. Noha a Jinbei ilyet nem mellékel, a Mikrosattól vásárolhatunk a Sun-400-hoz méretében illeszkedő stúdióállványokat. Hozzánk a GB7110 jelű rugócsillapításos állvány érkezett, amely igen komoly jellemzőkkel büszkélkedhet, s gond nélkül elbírja a reflektorral együtt több, mint egy kilós fényforrást.

A GB7110 lábai igen széles, mintegy 1,2 méteres terpeszűre tárhatók, így kültéren közepes erősségű szélben is stabil alátámasztást kínál a lámpának. Az állvány érdekessége, hogy mind 1/4″-os, mind 3/4″-os véggel rendelkező spigottal szállítják, vagyis stúdióvakukhoz és rendszervakukhoz is használható.

Ezen kívül az sem elhanyagolható, hogy az alsó oszlopon egy kábeltartót is elhelyeztek, így felrúgást elősegítő lógó kábelek helyett példás rendben felfutó biztonságos megoldást is használhatunk.

Ha a két szekciót teljesen kihúzzuk, akkor az állvány maximális magassága 2,9 méter lehet, amely álló riportalanyok természeteshez közelítő megvilágítására is elegendő. Egy jó akkumulátor és egy inverter segítségével ez gond nélkül meg is valósítható, persze nem állítom, hogy a méretes reflektora miatt könnyen szállítható volna maga a lámpa, ráadásul az állvány önmaga is 2,2 kg.
Aki beltéren használná csak a lámpát, annak egy kisebb, olcsóbb állvány is megteszi 3/8″-os spigottal.

A Jinbei Sun-400 állandófényű lámpa ára bruttó 39.900 Ft, a bemutatott GB7110 stúdióállvány pedig bruttó 21.990 Ft-ért vásárolható meg a Mikrosat-nál.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!