Sirui ET-1204 kompakt állvány

0

Akinek nem csak a minőség a fontos a keresett állványnál, hanem a kis méret és a kis tömeg is, jó helyen keresgél a Sirui ET sorozat háza táján. A szériát utazók, túrázók számára fejlesztette ki a cég, ahol nem mindegy, hogy mekkora plusz terhet cipelünk.

Nálunk épp az ET-1204 modell járt, mely a négytagú család legkönnyebb tagja. Nem is csoda, hiszen lábszekciói műanyagból készültek. Karbonszálas műanyagból, hogy egészen pontosak legyünk. Ennél az állványnál nyolc réteggel érték el a fém tripodoktól megszokott masszivitást, így az ET-1204 ugyanolyan teherbírású, de 1,04 kilós tömegével könnyebb, mint hasonló méretű, alumíniumból készült ikertestvére az ET-1004. Ez pontosan 8 kilogrammos teherbírást jelent, ami elég szép teljesítmény egy ilyen kompakt kis állványtól. A széria két további tagja szintén egy alu és szénszálas műanyag páros, valamivel nagyobb tömeggel, ugyanilyen méretben, de 12 kilós teherbírással felvértezve.

De maradjunk az ET-1204-nél, mely mint említettem mindhárom lábán karbonszálas erősítésű műanyagcsöveket kapott. Lábanként négy szekciós, melyek legvastagabbika 25, a legvékonyabb pedig 16 mm-es. A szekciók erős műanyag csatokkal nyithatók, legfeljebb 116 cm magasra.

Az alsó lábvégre nagy gumi talp került, mely magában is jó stabilitást ad az állványnak. Elforgatva egy fémtüske bukkan elő a közepéből, melynek köszönhetően problémásabb talajon (pl. jégen) is magabiztosan megáll az állvány.

Két lábra fekete habszivacs borítás is került a kényelmesebb szállítás érdekében. És ha már a szállításnál tartunk, a három láb 180 fokban visszahajtható, így közrefogja az állványfejet és még kisebb szállítási méretet tesz lehetővé. Simán összecsukva az állványt ez 48 cm-t jelent, 180 fokban visszahajtva viszont csak 42 cm-es a hossza.

A lábakat tartó felső rész minden porcikája fémből készült, precízen megmunkálva és összerakva. Mindhárom szekció tetején egy-egy zárógomb kapott helyet, amit már ismerhetünk más állványokról. Ezek segítségével előre meghatározott pozíciókba nyithatók a lábak, és az állvány középpontja alacsonyabbra állítható. Három ilyen pozíciót kapunk: 22, 52, és 83 fokos nyitási szöggel. Segítségükkel az állvány 13 cm-es minimális magasságig ereszthető.

A maximális és minimum magasságot függőleges középoszloppal növelhetjük vagy csökkenthetjük, mely egyetlen gumiborítású gyűrűvel oldható ki. Az oszlop szintén nyolcrétegű szénszálas műanyagból készült és kettőt kapunk belőle, egy normál méretűt és egy rövidebbet, ha nincs szükség nagyobb emelésre. A normál középoszloppal 140 cm-ig emelhető a maximális magasság, melyhez hozzászámolható a fej és a fényképezőgép magassága is, így átlagban (egy DSLR-nél) valahol 160 cm környékén lesz a kereső nézőkéje.

Ha minél mélyebbre szeretnénk engedni a gépet, a középoszlopot fejjel lefelé fordítva tehetjük meg. Az oszlop alján egy rugós, fém akasztót is elhelyeztek, melyre táskánkat aggatva tovább növelhető az állvány stabilitása. Az akasztó persze kicsavarható, és ki is kell, ha meg szeretnénk fordítani az oszlopot, mondjuk földközeli makrózáshoz lelógatva a fényképezőgépet.

Tetején egy szintén lecsavarható fejrögzítő alátétet helyeztek el, mely igen stabil alapot képez a kisebb és közepes cserélhető állványfejek számára.

Az ET-1204-hez persze egy saját kompakt gömbfejet is mellékel a gyártó. A 0,3 kg-os fej az E-10 típusnevet kapta és az állványhoz hasonlóan szintén 8 kg a teherbírása. Az állvány fent megadott magasságát 9 cm-rel növeli.

A kis gömbfej a Sirui-tól megszokott precizitással készült, 0,01 mm-es tűréshatárral. Minden alkatrészének anyaga fém, még a kényelmesen kezelhető kioldó/szorító csavarok is, melyek így az időjárás viszontagságainak is ellenállnak. A nagyobb csavarok végein a szorítás irányát is feltüntették, ami azért néha jól tud jönni.

Ilyen szorítócsavarból hármat kapunk. A legnagyobb a gömbcsukló kioldásáért és zárásáért felel, ami már egy könnyedebb elfordítással is kellő biztonsággal megfog egy több kilós fényképezőgépet. A gyártó 20 kg-os tömegig garantálja a szorítóerőt, ami bőven a fej teherbírása fölött van.

A talp környékén egy kisebb csavart kapunk, mely külön oldja ki a fej vízszintes, 360 fokos elmozdulását, vagyis a svenkelés, panorámázás lehetőségét. Utóbbihoz egy fokbeosztást is elhelyeztek a lábrészen, ha valaki netán ehhez szeretne igazodni.

Végül a harmadik csavar a felső rész gyorstalpjának befogását végzi. Az E-10 gömbfejhez egy TY-50E típusú gyorstalpat mellékelnek, mely persze szintén fémből készült. Rögzítése Arca-kompatibilis rendszerrel történik, vagyis „satus” befogású. Kissé lassabb mint a csatos megoldás, de sokféle profi állvány talpával kompatibilis. A gyorstalp alján lévő szabvány (1/4-20) rögzítőcsavart kézzel, a mellékelt imbuszkulccsal, vagy akár egy nagyobb pénzérmével is megszoríthatjuk.

A felső részbe egy apró vízszintező libellát építettek. Az állványhoz egy szép kivitelű, cipzáras válltáska is jár.

Egy igazán minőségi, sokrétűen használható darabot kap, aki megvásárolja a Sirui ET-1204 kompakt állványt, melyhez 6 év gyártói garancia is jár. A minőséget persze meg kell fizetni, hiszen az állvány jelenleg bruttó 107 990 forintért kapható. Az ugyanilyen méretű, de valamivel nehezebb alumínium változat 58 990 forintért szerezhető be.

A Sirui ET-1204 állványt és E-10 fejet az AdvesPhoto.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!