Hunbright Visico VT-200 stúdióvaku

0

Mivel a stúdióvakuk többnyire hivatásos fotósok munkaeszközei, gyakran a vakuk kialakítását és árát is ehhez igazítják. A fotózást komolyabban is kipróbálni igyekvők számára ez egy elég nehezen megugorható szintet jelent, amikor felszerelést kell venni. Szerencsére néhány éve van már elérhetőbb árú, kisebb igénybevételhez tervezett, mégis minőségi alternatíva a piacon. Ezek egyik példánya a Hunbright Visico VT-200, ami most ráadásul extra kedvezménnyel is elhozható.

A vaku színes karton dobozban érkezett, amelynek kibontása után a kezelési útmutatót, a vakut, rajta a vakucsövet védő műanyag búrával, a beállító izzót, az alap reflektort, 4 méteres tápkábelt és 4 méteres szinkronkábelt találtunk.

Az állványra helyezést követően első lépésben a védőbúrát kell eltávolítanunk, ez után beilleszthetjük helyére a 75 Wattos halogén beállítóizzót, majd jöhet a reflektor felhelyezése, amelyet szabványos Bowens bajonettel láttak el (s nyilván a vaku is ilyeneket fogad). A bajonettnek köszönhetően nem csak kemény fényt adó reflektort, de softboxot is használhatunk.

A műanyag burkolatú házba épített digitális vezérlésű vaku passzív hűtéssel rendelkezik, azaz ventilátor nélküli kialakítású, így működése során (a villanások hangját leszámítva) teljesen hangtalan. A ház elején, no és persze a reflektoron is ernyő fogadására alkalmas nyílást találunk. Alul kapott helyet a főkapcsoló és a szinkronkábel csatlakozó aljzata is.

A vaku tetején, vörös szűrő mögé került a slave módban használt optikai érzékelő. A kezelőszerveket természetesen hátul találjuk, félkörben elhelyezve, a teljesítményt jelző kijelző körül. A gombok a következők:

  • teljesítmény le-, illetve felfelé állítása
  • modellfény ki/bekapcsolása
  • slave (másodvaku) mód ki/bekapcsolása
  • hangjelzés engedélyezése
  • teszt villantás

A teljesítmény módosítása 0,1 Fé lépésekben történik 5 Fé tartományban, a teljes, 200 Ws-os teljesítményhez képest 1/32 teljesítményig mehetünk le (azaz 6,25 Ws-ig). A kijelzőn fényértékben láthatjuk a teljesítményt, minimum értéknél 1,0-t (1/32), 1/4 teljesítménynél 4,0-t, míg teljes teljesítménynél természetesen az 5 Fé-nek megfelelően 6,0-t jelenít meg a VT-200. Az alap reflektorral egyébként a 200 Ws-os teljesítmény megegyezik egy 55-ös kulcsszámú (ISO100, m) vakuéval.
A teljes teljesítményű villanást követően a vaku 1,7 mp töltés után villantható el újra, kisebb teljesítménynél természetesen rövidebb időközökkel fotózhatunk.

A beállítófény teljesítménye sajnos nem változtatható, az csak ki-, vagy bekapcsolható, de ez a belépőszintű modellekre általánosságban igaz. Az viszont nem feltétlenül, hogy nagy sebességű vakuszinkronra is alkalmas, megfelelő rádiós kioldó használatával (lásd pl. Yongnuo YN-622)

Szintén az alacsony ár adott okot az egyszerű, két digites, digitenként hét szegmenses LED kijelző alkalmazására is, ami alapvetően nem baj, de szebb lett volna a készülék, ha a kijelző előtti szép, íves plexi kupakot hasonló módon vörösben készítik el, mint a vaku tetején lévő fotocellánál. A sötét vörös szín miatt nem lehetne olyan könnyen belátni a kijelzőhöz, amely kontrasztosabb megjelenést biztosítana. Persze ez esetben a zöld üzemmód jelző LED-eket is pirosra kellene cserélni. De ennyit igazán megérhetne a szebb designú készülék, amely egyébként szép formájával így is pofás.

Az alig 1 kg-os vaku könnyedén magunkkal vihető, a vakucsövet és a beállítóizzót védő mellékelt búrát alkalmazva ráadásul nagyon óvnunk sem kell a behatásoktól. No azért egy kisebb hordtáska még jól jönne az ilyen esetekre, amelyet más gyártók többnyire (a valamivel magasabb) alapáron mellékelnek is.

A sorozatban egyébként 100, 150, 200, 300 és 400 Ws-os modellek találhatók, amelyek rendre a VT-100, VT-150, VT-200, VT-300 s VT-400 név alatt kerülnek forgalomba.

A Hunbright Visico VT-200 stúdióvakut a CFototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A termék ára bruttó 45.710 Ft, jelenleg akcióban 39.990 Ft-ért vásárolható meg.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!