Yongnuo YN-14EX körvaku

0

A Yongnuo nevet remélhetőleg senkinek sem kell bemutatni. Aki rendszeresen olvassa cikkeinket, bizonyára találkozott már ezzel a fotós kiegészítőket készítő gyártóval.

A főként makrózáshoz ajánlott Yongnuo YN-14EX néhány olcsóbb modellel szemben nem LED fényforrásokat, hanem igazi villanócsövet tartalmaz, amelynek több előnye is van: egyrészt a teljesítménye adott esetben jóval nagyobb lehet, mint a LED-es megoldásé, másrészt a teljesítménytől függetlenül a színhőmérséklete stabilabb.

Az igényes kartondoboz kibontása után egy szép gyöngyvászon tok kerül a szemünk elé, ez rejti a körvakut. A vaku szokás szerint a villanócsöveket rejtő kör formájú idomból és a fényképezőgép vakupapucsába illesztendő vezérlőből áll, a kettőt rugalmas kábel köti össze.

A vakufejet adapterek segítségével illeszthetjük objektívünk szűrőmenetébe, ehhez négyféle méretű adaptert kapunk 52, 58, 67 és 72 mm-es menetátmérőhöz.

LED-ből azért itt sincs hiány, erre a modellre kettő fényerős fényforrás került, amely azonban csak autofókusz segédfényként működik. Ezeket a vakufej felső és alsó részein helyezték el.

A vakufejen más érdekest nem is találunk, így térjünk is rá a vakupapucsba illesztendő vezérlő modulra, amely egy lefejezett rendszervakuhoz hasonlít. A vaku hátulja megszokott kinézetű, felül egy jókora, háttérvilágítással is ellátott LCD panel informál a villanó aktuális beállításairól és állapotáról, míg az alsó részen a kezelőszerveket találjuk, a Yongnuo-nál megszokott módon logikus rendben elhelyezve.

Az YN-14EX teljesen E-TTL kompatibilis, így e módban is használhatjuk, de választhatunk manuális teljesítmény beállítást is, amelynek során 1/3 Fé lépésekben minimum 1/64 teljesítményig vihetjük le az egyébként 14-es kulcsszámú vakut. A két oldalra helyezett vakucső teljesítmény aránya is beállítható, 1:8..1:1..8:1 között 1/2 Fé lépésben. A vakut beállíthatjuk vaku expozíció sorozatra is, illetve választható hátsó redőnyre szinkronizálás is.

A készülék négy darab ceruzaelemmel vagy AA méretű NiMH akkumulátorral használható, melyeket külön kell megvásárolnunk.

A vaku menüjében egyedi funkciók is beállíthatók, ezek jelentését azonban csak a kezelési útmutatóból tudhatjuk meg, hiszen az Fn1, Fn2 alapvetően nem túl informatívak. Itt a következőket állíthatjuk be:

  • automatikus kikapcsolás: ki, be
  • vaku sorozat automatikus befejezése
  • vaku sorozat sorrendje: 0, -, +; -, 0, +
  • AF segédfény: ki, be
  • háttérvilágítás: 7, 15, 30 mp, kikapcsolás gombnyomásra
  • gyári alapértékek visszaállítása

A Yongnuo YN-14EX vaku teljes értékű E-TTL makró körvaku, ára mégis igen kedvező, hiszen 39.900 Ft-ért megvásárolható.

A Yongnuo YN-14EX E-TTL körvakut a Mikrosattól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!