Irix Edge ND zselatin szűrő

0

Az igen nagy látószögű objektíveknél néha előfordul, hogy az objektív elé nem tudunk szűrőt feltekerni, vagy azért, mert a frontlencse túl domború és nem is férne el (lásd halszem objektívek), vagy azért, mert a frontlencse már olyan nagy átmérőjű, hogy a gyártó sem alakít ki szűrőmenetet.

Ilyen, szűrőmenet nélküli objektívek esetében két lehetőségünk van.
Egyrészt használhatunk lapszűrőt, bár szűrőmenet hiányában csak speciális felfogatásban gondolkozhatunk, így ez részben kilőve. Másrészt ha az objektív gyártója lehetővé tette, akkor használhatunk vékony zselatin szűrőt, amelyet az objektív hátulján kialakított tartóba kell csúsztatnunk.

A Canon és Nikon, valamint a Sigma opcionális megoldása mellett az Irix objektívek is rendelkeznek hátsó szűrőtartóval, méghozzá mindkét jelenleg forgalomban lévő Irix modell (11mm f/4 és 15mm f/2,8).

Mivel az Irix nem csupán a lehetőségét kívánja megteremteni a hátsó szűrők használatának, hanem valóban támogatja is a fotósokat ebben, így nincs csodálkozni való abban, hogy az Irix kínálatában zselatinszűrők is kaphatók.

Az Irix Edge zselatin szűrő készletben 29×29 mm-es, 0,1 mm vastagságú szűrőlapok találhatók, ND4 (2 Fé), NB8 (3 Fé) és ND16 (4 Fé) erősséggel, mindegyikből pedig 5-5 darab.

A szűrőket a fentebb említett módon az objektív hátsó részén kialakított szűrőtartóba kell helyeznünk. Az ujjlenyomatok elkerülése érdekében érdemes mindezt gumi ujjvédőben végezni. Célravezetőnek tűnhet a cérnakesztyű használata is, de csak akkor érdemes ezzel próbálkoznunk, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem szöszöl, a zselatin szűrő ugyanis hajlamos a sztatikus elektromos feltöltődésre, amely nem csak hogy magához vonzza az apró szöszöket, de szinte lehetetlenné is teszi, hogy letöröljük róla azokat.

A szűrők felhelyezése kis gyakorlással fél-egy perc alatt kivitelezhető, a kiszerelés azonban elég macerás. Mivel a szűrő nem túl nagy méretű, így nincs túlnyúlása, ahol csipesszel könnyedén megfoghatnánk, ráadásul a szűrő kihúzásakor az képes vetemedni, ami megnehezíti a kiszerelést.
Ezért érdemes már a terepre kijutás előtt, zárt térben elvégezni a szükséges munkafolyamatot, hiszen kevésbé tűnik jó ötletnek a fotózás előtt egy kövön ülve szeles időben megpróbálni ki-, vagy berakni a zselatin szűrőt.

A szűrőkkel készítettünk tesztképeket is, hogy megbizonyosodhassunk róla, mennyire színeznek. Az erős ND szűrők ugyanis hajlamosak zöldes elszíneződést adni a fotónak, amelyet bizony itt is tapasztaltunk. Már az ND4-es, viszonylag gyenge szűrő is kis zöldes színezetet vitt a képre, az ND16 pedig már jól látható elszíneződést okozott. Megnéztük azt is, mi történik, ha az utóbbiból kettőt rakunk egymásra (ND32-t érünk el így).
A mintaképek elkészítéséhez az Irix 15mm f/2,8 objektívet használtuk.

Íme az eredményeink:

Irix Edge ND zselatin szűrők

Az Irix Edge szűrőkészlet ára bruttó 5.990 Ft.

A terméket az AdvesPhoto biztosította tesztünkhöz.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!