Jinbei ernyőként nyitható dodibox

0

Az akkumulátoros, hordozható stúdióvakuk terjedésével egyre komolyabb igény mutatkozik a kis méretűre összecsukható fényformálókra is, hiszen hiába a könnyen szállítható vaku, amit gyorsan hadba foghatunk a helyszínen, ha a fényformáló összeállításával hosszú perceket kell eltöltenünk.

A legkézenfekvőbb megoldás természetesen az ernyő, hiszen ez gyorsan kinyitható. Azonban egy ernyő sokszor nem ad ideális fényt: nem elég lágy, a szemfényben látszódhat a vaku kitakarása, vagy akár az állvány vékony csíkja is. Ennél sokkal jobb megoldást adhat, ha olyan sokszögletű szoftboxot (dodiboxot) használunk, amelyet valamilyen módon könnyen szétszedhetünk, vagy összecsukhatunk.

Ilyet a Jinbei termékei között is találunk, méghozzá igencsak impozánsat.

Igaz, ők ezt beauty dish-nek hívják, pedig attól azért távol van. Dodiboxnak viszont szemrebbenés nélkül hívhatjuk, hiszen valóban egy sokszögletes szoftboxról van szó.

A 65 cm, 85 cm és 105 cm méretben is kapható Jinbei fényformálóhoz egy kis hordtáskát is kapunk, hogy még kényelmesebb legyen a szállítása.

A kinyitáshoz nem kell semmit sem összeillesztenünk, egyszerűen mint egy ernyőt szét kell nyitnunk. Itt azért egy pillanatra álljunk meg. Mint tudjuk, egy ernyő kinyitása abból áll, hogy a húzókát végigtoljuk az ernyő rúdján, majd azt egy beakadó rugós retesz tartja meg. Itt azonban nincs rúd, amin végigtolhatnánk a húzókát, csak a retesz a dodibox belsejében, így gyakorlatilag a „levegőben” kell tolnunk a 16 szögletű dodiboxot kifeszítő „szerkezetet”, amely a horonnyal ellátott tartóba rögzíthető.

Az összecsukáshoz ugyanezen szerkezeten lévő rugós gombot kell megnyomunk, amelynek hatására az leold a középső tartóról.

A Jinbei összecsukható dodibox kis méretű belső és külső diffúzort is tartalmaz, a belsőt elviekben nem feltétlenül muszáj teljes egészében kiszedni az összecsukáskor, viszont a külső diffúzort mindenképpen le kell fejtenünk.
A 85 cm-es dodiboxszal kiváló lágy fényeket készíthetünk, 16 szögletének köszönhetően szinte teljes egészében kör formájú szemfényt kapunk.

A Bowens bajonettel ellátott Jinbei ernyőként nyitható dodiboxot (beauty dish-t) bruttó 15.800-21.500 Ft közötti áron kapható, kiegészítésnek pedig méhsejt rács is vásárolható. A hagyományosnak mondható dodibox mellett a gyártó ernyőként nyitható parabola boxokat is kínál.

A cikkben szereplő termékeket a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!