Jinbei EF-150D: akkus, brutál erős állandó fényű LED-es lámpa

0

Az állandó fényű lámpák manapság kezdenek egyre elterjedtebbé válni annak köszönhetően, hogy már nem kell több ezer Wattos fogyasztásban és irgalmatlan hőtermelésben gondolkoznunk, ha ilyet szeretnénk bevetni.

Az állandó fényű lámpákat főként videózásnál, illetve termékfotózásnál, de bizonyos esetekben enteriőr, illetve modellfotózásnál is használhatjuk, amikor fontos, hogy azonnal, még a fotózás előtt lássuk, hogy milyen fényeink lesznek (bár a legtöbb stúdióvaku rendelkezik modellfénnyel, több vaku egyidejű használatakor a villanó fény és a modellfény aránya néha nem passzol). Emellett kisállat fotózásnál is sokan használnak állandó fényű lámpát, hogy a vaku villogása ne zavarja a „modellt”.

Korábbi cikkeink alkalmával már több állandó fényű terméket bemutattunk, volt köztük halogén izzós, aztán jöttek az alacsonyabb fogyasztású fénycsöves termékek, de volt szerencsénk a különleges HMI lámpához is, amik a LED-ek hatékonyságát is megközelítik.

A technológia fejlődése azonban egyértelműen a LED-es fényforrások térhódításának kedvez, amelyek nem csak nagy hatékonyságúak (magas az 1 Wattra jutó fénykibocsátás), de áruk is kedvező.

Nemrégiben a Jinbei EF-150D állandó fényű lámpa járt nálunk, amely elsőre nem tűnt izgalmasnak, de miután bekapcsoltuk, elállt a lélegzetünk.

A készülék kartondobozban érkezik, amelyben egy csinos kis hordtáskát találunk. A táskához vállpántot is mellékelnek a könnyebb hordozhatóság érdekében, cipzárának húzókáit pedig igény esetén le is zárhatjuk egy külön beszerzendő kis lakattal.

A lámpát akkumulátorról és hálózatról is használhatjuk, utóbbi esetben nincs szükség az akkumulátorra sem (kímélhetjük azt).

A lítium-polimer akkumulátor 14,8 Volt feszültségű, kapacitása 6000 mAh, azaz 88,8 Wattóra energiát képes tárolni, vagyis maximális teljesítményen elviekben 35 perc világításra elegendő.
Töltése a mellékelt hálózati adapter segítségével történik, ehhez ki kell vennünk a lámpából.

A készülék hátlapján egy három állású főkapcsoló és a teljesítmény szabályozó potenciométer található. A főkapcsolóval egyben a hálózati és akkus üzemmódot is kiválaszthatjuk.
A teljesítményt 10% és 100% közé állíthatjuk, a lépésköz 10%, azaz összesen kilenc világosság érték áll rendelkezésünkre. Természetesen az alacsonyabb teljesítményű módok is villódzás mentesek.

A LED-es lámpa elején Bowens bajonett fogadja a fényformálókat. A mintegy 30×30 mm-es LED mátrixot méretes hűtőbordára szerelték, ennek ellenére szükség van az aktív (ventilátoros) hűtésre is, hiszen mégis csak 150 Wattnyi teljesítményről van szó (aminek persze csak egy kis része fordítódik hőtermelésre, de ezt is el kell vezetni).

Az 5500K színhőmérsékletű LED 1500 Wattos halogén izzó fényerejét adja. Igen, ahogy a címünkben is jeleztük, ez egy igen erős fényforrás, mintegy 18.000 lumen fényárammal. Ez már portréfotózáshoz is elég fényt ad, fényformálóval használva is dolgozhatunk f/2,8-4 rekesz környékén, ha az érzékenységet nem is akarjuk ISO200 fölé vinni.

A színvisszaadási index nagyobb, mint 95, emellett a tévés megvilágítási szabvány értéket (Television Lighting Consistency Index) is megadták, a TLCI 98,3, ami kiváló érték, vagyis nem lesz szükség utólagos színkorrekcióra (ha a fehér-egyensúlyunk rendben volt).

A Jinbei EF-150D hatékonyabb használatához távvezérlőt is vásárolhatunk, a Jinbei TR-A6 segítségével a lámpa ki/be kapcsolása oldható meg, vagy akár vakuként is használhatjuk, míg a Jinbei TRS-V a teljesítmény távoli beállítását is lehetővé teszi.

A Jinbei EF-150D ára bruttó 165.000 Ft.

A cikkben szereplő termékeket a Mikrosattól kaptuk a próba idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!