Boya puskamikrofonok

0

Amikor az ember elkezdi használni a videózásra is alkalmas DSLR-jét mozgókép rögzítésre is, egy idő után rájön: jó hogy van beépített mikrofon, de sokszor nem ad kellően jó hangminőséget.

Ha gépünk rendelkezik mikrofon bemenettel, akkor jó esélyünk van arra, hogy tisztább hangú felvételeket készítsünk külső mikrofonnal.

Ha riport jellegű munkánk van, akkor ezt megtehetjük csíptetős mikrofonnal is, ennél azonban kényelmesebb a puskamikrofon, amely használatakor nem kell hosszú kábelekkel bajlódni.

A Boya több féle puskamikrofont is kínál, a kompakt BY-VM600-at, amely gyakorlatilag csak előre érzékeny, a szintén kis méretű BY-VM190-et, ennek mély hangokra érzékenyebb profibb BY-VM190P párját, amelyek előre és hátra is érzékenyek, valamint az igazi nagyágyút, a 28 cm-es BY-PVM1000-et és a még hosszabb, 38 cm-es BY-PVM1000L-et.

A puskamikrofonok célja, hogy az elölről érkező hangokat jó minőségben érzékeljék, miközben az oldalról illetve hátulról érkező zajokra nem, vagy csak részben legyenek érzékenyek.

Az irányított, más néven kardioid típusú (BY-VM600) mikrofon szinte csak előre érzékeny (akár 25 dB-lel is gyengébb lehet az érzékenysége hátrafelé), míg a szuper-kardioid karakterisztikával rendelkező BY-VM190(P) és BY-PVM1000(L) előre jelentős érzékenységet mutat, hátra kevesebbet, míg oldalra minimálisat (hátra akár 12 dB-lel kisebb érzékenysége is lehet, mint előre). Léteznek hiper-kardioid és két irányú mikrofonok is, előbbi hátra kissé érzéketlenebb, mint előre, de nincs akkora eltérés az elülső és hátsó érzékenység között, mint a szuper-kardioid esetében, míg a két irányú mikrofonnál előre és hátra is azonos érzékenységet kapunk, miközben az oldalról érkező hangok nem igazán kerülnek bele a felvételbe.
Az, hogy mikor melyik hasznosabb, azt az alkalmazás módja szabja meg.

Tesztünkhöz egy kisebb és egy nagyobb puskamikrofont kaptunk, név szerint a Boya BY-VM190P-t és a PY-PVM1000L-et.

Boya BY-VM190P

A méret szerint a közepes nagyságúak közé sorolható, 22 cm teljes hosszúságú Boya BY-VM190P kondenzátor mikrofon beépített, spirálban összetekert kábellel rendelkezik, amelynek végén szabványos 3,5 mm-es álsztereó jack dugó található (a mikrofon mono). A kábelt kb. 40 cm-es hosszig nyújthatjuk, de DSLR-en használva a mikrofont természetesen ilyen távot nem is kell áthidalnunk.

A vakupapucsba csúsztatható keretben gumiszalagokon ül a mikrofon (ezekből tartalékot is kapunk), amely hatékonyan képes csillapítani a gépváztól érkező mechanikus rezgéseket. Ez is javít a hangminőségen.

A működtetéshez 9 Voltos elemre van szükség, amelyet a mikrofon testébe kell helyeznünk.

A BY-VM190P hátulján két kapcsolót találunk, a felsővel kapcsolhatjuk be, illetve válthatunk át felüláteresztő (alul vágó) szűrőre, amikor a 100 Hz-nél mélyebb hangokra kevésbé lesz érzékeny a mikrofon. Teljes sáv választásánál 35-20.000 Hz közötti frekvencia tartomány érhető el.
Az alsó kapcsolóval -10dB-es csillapítás, normál mód, illetve 10dB-es erősített mód választható.

A szuper-kardioid irányérzékenységének köszönhetően kb. 8-12 dB-lel érzéketlenebb hátrafelé, mint előre.

A puskamikrofonhoz szivacs szélzaj csökkentő jár alapból, azonban erősebb szélben ez kevésnek bizonyulhat. Ilyen helyzetekre egy külön szélzaj csökkentő prém huzatot is mellékel a gyártó.

Boya BY-VM1000L

A 38 cm teljes hosszúságú mono puskamikrofon XLR csatlakozóval rendelkezik, de mellékelnek hozzá egy 1,5 méteres lengőkábelt is, amelynek végén 3,5 mm-es jack dugó található (a dobozban 3,5mm-ről 6,5mm-re átalakító jack adapter is megtalálható).

Ezt a modellt is a vakupapucs segítségével rögzíthetjük a gépre, a mikrofonra szerelt adapter a fel/le döntés beállítását is lehetővé teszi. A mikrofon szintén gumis rezgéscsökkentő bölcsőben ül. Külsőre egyébként kísértetiesen hasonlít a Rode NTG 2 modelljére.

Az energiaellátást 48 Voltos fantom tápellátás, vagy egy darab 1,5V-os ceruzaelem adhatja.

A mikrofonra egy kapcsoló került, ezzel kapcsolhatjuk be azt, illetve válthatunk át felüláteresztő módra. A BY-VM1000 karakterisztikája hasonló a VM190P-éhez, de az ultra magas hangoknál nincs olyan erős kiugrása. Az alacsony frekvenciás vágó szűrő itt is 100 Hz-nél mélyebb hangokat szűr.

Ehhez a modellhez is jár egy szivacs szélzaj csökkentő és mellé egy komolyabb szélzaj csökkentő prém huzat is.

A teszt

A mikrofonokat Nikon D850 géppel próbáltuk ki egy forgalmas városi útszakasz mellett.
Elsőként a beépített mikrofonnal készítettünk felvételt, majd következtek a puskamikrofonok.

A hangminőség mindkét puskamikrofon esetében bőven meghaladta a beépített mikrofonnal elérhetőt, egyetlen kompromisszum, hogy ezek a mikrofonok csak mono hangfelvételre képesek.A Boya puskamikrofonokkal tehát jó hangminőségű felvételek készíthetők, még zajos környezetben is.

A termékeket a P&A Digital Kft-től kaptuk kölcsön tesztünkhöz.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!