Jinbei EF-60 – kiváló LED lámpa, kedvező áron

1

Ha fotóstúdió, akkor általában vakukban gondolkozunk, kivéve tárgyfotóknál, ahol jól jön, ha nem csak a vaku modellfényéből látjuk, miként is fog festeni a végeredmény.
Videofelvételekhez azonban csak állandó fényű lámpa jöhet szóba.

Az állandó fényű lámpával való munka néhány évvel ezelőtt a HMI lámpákkal, fénycső tablókkal, és egyéb fénycsöves fényforássokkal volt csak megoldható. Aztán jöttek a LED-ek és fenekestől felforgatták az egész világítástechnikát.

Ma már nem számít különlegesnek, hogy otthon a sűrűn kiégő halogén szpotok helyett LED-es szpotokat használunk töredék fogyasztással, hogy a csillárba is kukorica LED-ek kerülnek, hogy az izzókat száműztük a spejzba és fénycsőből is már csak néhányat találunk a garázsban. Remélhetőleg az otthonokon túlmenően a lakóparkok, panelházak közös helyiségeibe is bekerülnek majd ezek az alacsony fogyasztású fényforrások, ahogyan már autókban is találkozunk ilyenekkel.

Nem lehet kivétel a fotós és videós terület sem, bár itt komolyabb elvárások vannak a fényforrásokkal szemben, mint egy folyosó megvilágításnál, vagy egy fürdőszobában.

Számunkra fontos a jó színhűség, amelyet a szín visszaadási indexszel szokás kifejezni (CRI – Color Rendering Index). Ha ez 100-as értékű, akkor tökéletesen folyamatos spektrumban világít a fényforrás, azaz a színvisszaadása is tökéletes. Az egyszerű LED-es lámpáknál általában 85 körüli ez az érték, a fotós felhasználásokra szánt változatok azonban 95-től indulnak.

Nem mellékes az sem, hogy a fényerő szabályozható legyen. E téren a HMI lámpák sajnos nem tudnak labdába rúgni, ahogy a fénycsöves megoldásoknál is csak nagyon korlátozott lehetőségeink vannak. A LED-ek fényereje azonban a pulzus szélesség moduláció (PWM – Pulse Width Modulation) segítségével tág határok között változtatható. Persze nem mindegy, hogy milyen frekvencián dolgozik az oszcillátor, de a fotós felszereléseknél általában figyelnek arra, hogy lehetőleg minél nagyobb frekvenciát használjanak, ami a mozgó témák fotózásánál sem okoz szakaszosságot.

A Jinbei EF 60 típusú LED-es állandó fényű lámpája nem mai csirke, ezzel már 2015-ben is találkozhattunk. Az akkori modellt azonban frissítették, így a korábbi soronkénti LED-es elrendezés helyett az új modellben koncentrikus ívekre építik az SMD LED-eket, illetve változtattak a ventilátoros hűtésen is.


Hogy mi? Hűtés egy LED-es fényforrásban?
Nos igen, a korábbi verziónál is ez volt a videósok egyik fő problémája, hogy miért kell ventilátor és az miért olyan zajos. Jó hír, hogy az új változatban már csak akkor kapcsol be a ventilátor, ha arra feltétlenül szükség van (közepes teljesítmény felett) és a venti is állítólag csendesebb lett.

A Jinbe EF 60 esetében a típusszám nem arra utal, hogy hány LED-ből épül fel, mint a legtöbb videólámpánál. Itt a 60 a teljesítményt mutatja. (A lámpában egyébként 160 darab LED található).
Egy 60 Wattos LED fényforrás hasonló fényáramra képes, mint egy 600 Wattos halogén fényforrás.
Könnyű belátni, hogy a kis fogyasztás előnyét főként terepen használhatjuk ki, ehhez azonban akkumulátorra van szükség.

Az EF 60 ugyan gyárilag nem kapott akkumulátort, de Sony NP-F tokozású akkumulátort be tudunk illeszteni a fényforrás tetejébe.

A fényerő szabályozása kb. 2 Fé tartományban, 10% és 100% teljesítmény között lehetséges.
A lámpával a vakukénál nagyobb átmérő miatt az elterjedt Bowens bajonettes fényformálókat nem használhatjuk. Van viszont kedvező áron kisebb és nagyobb reflektor is, illetve egy téglalap formájú szoftbox is megvásárolható.


De mit tud egy ilyen lámpa max. teljesítményen?
Ehhez egy 500 Wattos halogén reflektor mellé állítottuk párba az EF 60-at és megnéztük a fényteljesítményüket azonos rekesz és zársebesség mellett. A kíváncsiságunk több volt annál, hogy egyszerűen csak az alap reflektorral vizsgálódjunk, felraktuk a nagy reflektort és a szoftboxot is.

Fényerő és fényeloszlásISO200; F13 1/20 mp


ISO200; F13 1/20 mp


ISO200; F13 1/20 mp


ISO200; F13 1/20 mp

Konklúzióként elmondható, hogy alapreflektorral is nagyobb fényteljesítmény érhető el, mint egy olcsó 500 Wattos halogén fényvetővel, ami elegendő lehet F5,6 blendén való fotózáshoz is. A nagy reflektorral koncentráltabb, erősebb fényt hozhatunk létre, míg szoftboxot használva kb. hasonló fényerőnk lesz, mint az 500 Wattos reflektor esetében, de annál természetesen sokkal lágyabb formában. Ez is elég lehet portrézáshoz, de vagy a rekeszt kell nyitnunk jobban, vagy az érzékenységet emelni. A nagy fényerő miatt azonban esetenként előfordulhat, hogy a modell hunyorog majd.

Megnéztük a LED kis teljesítményen történő vibrálását is, de ilyet nem tapasztaltunk:

A Jinbei EF 60 igazán jó teljesítmény kínál, ehhez viszont nem társul borsos árcédula. A lámpáért bruttó 49.900 Ft-ot kell fizetnünk, amely kategóriáján belül kedvező.
A LED-es fényforrást kitben is megvásárolhatjuk, ez esetben állványt, reflektort, vagy szoftboxot is kapunk hozzá.
A kisebb, 8,5 cm mély reflektor ára 3.200 Ft, a 20,5 mélységű nagy reflektorért 8.950 Ft-ot kell kicsengetnünk.
A szoftbox ára 8.950 Ft.

A terméket a Mikrosattól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!