JJC kétkaros makró LED fényforrás

0

A kínai JJC jópár kiegészítőt kínál DSLR és tükör nélküli gépek mellé, ezek között fénytechnikával kapcsolatosakat is találunk. Legutóbb a gyártó LED-2 jelű kétkaros, makró fényforrása járt nálunk.

A JJC LED-2 kétféle változatban készült, a LED-2D tükörreflexes gépekhez, míg a LED-2M tükör nélküli cserélhető objektíves modellekhez ajánlott. A két termék között csak a hosszúságukban találunk eltérést (a LED-2D 23 cm hosszú, a LED-2M 16 cm-es), a kezelésük és képességeik azonosak.

A vakupapucsba illeszthető JJC LED-2 egy-egy karja végén viszonylag szórt fényt adó LED található (10 cm-ről kb. 5-6 cm felületet világít be). A LED-ek fényerejét két lépésben állíthatjuk, de karonként külön-külön. A kikapcsolt, gyenge és erős fény a két karral összesen nyolc féle kombinációt tesz lehetővé.
Az energiaellátást két darab CR2025-ös lítium gombelem biztosítja.

Mivel a LED-ek könnyen mozgatható, gégecsőhöz hasonlító karok végén ülnek, sok szituációban megtalálhatjuk a legideálisabb beállítást.

Bár a fényforrások végét ellátták egy kisebb diffúzorral, az igazán lágy fényekhez érdemes még valamit beszereznünk. Alábbi tesztképeinken elsőként direkt fényként használtuk a LED-eket, majd egy papírlap segítségével lágyítottuk a fényét. Végül pedig egy plusz fényforrás alkalmazásával fehér hátteret varázsoltunk a tárgyasztalra.

Direkt fény

Direkt fény

Papírlappal lágyított fény

Papírlappal lágyított fény és alulról plusz fényforrás

A fenti fotózáskor a végső képnél egy apró, LED-es Nitecore zseblámpát használtunk, mely szintén a McGoat-nál kapható.
A Nitecore a LED-es zseblámpák egyik specialistája, kínálatukban az apró, kis fényű, nagy élettartamú termékektől a 3500 lumenes brutális fényerejű, állványmenettel is rendelkező „kézi reflektorig” minden megtalálható.

A ceruza elemnél alig nagyobb Nitecore Sens Mini zseblámpa egy darab LED-et tartalmaz, melynek fénye a jól irányítottságának köszönhetően igen brutális. Teljesítménye sem elhanyagolható, a Cree XP-G R5 LED közelítőleg 5W teljesítményű maximális meghajtásnál.
A működéshez szükséges villamos energiát CR2 lítium elem szolgáltatja (mi újratölthető akkut kaptunk a kipróbáláshoz, mely nem a csomag része).

A kis lámpa érdekessége, hogy kialakításának (szigetelésének) köszönhetően 2 méteres mélységig vízálló. Emellett az is jópofa, hogy bekapcsolásnál nem rögtön maximális teljesítményre ugrik, hanem finoman növeli a fényerejét. A leírás szerint az aktív fényteljesítmény módosító technológiának (Active Dimming Technology – ADT) köszönhetően ha nem vízszintesen, hanem kissé lefelé, tartjuk, a talaj felé irányítva, csökken a teljesítménye, illetve teljesen lefelé állítva még inkább visszaveszi az áramerősséget. A nálunk járt példánynál ez a funkció egy kicsi rapszodikusan működött.
Viszont a háttér megvilágítására tökéletesen alkalmas volt. Másik alkalmazási lehetőségében akár fényfestésre is használható hosszú expozíciós fotózások során.

Mindezek mellé még egy KiwiFotos modellnevű vakupapucsba illeszthető kiegészítő tartó sínt is kaptunk. Ez nem csak a makró fény elhelyezését teszi lehetővé még több pozícióba, de videózáskor videólámpa és külső LCD monitor megtartására is alkalmas (arra is van lehetőség, hogy a fent említett zseblámpát egy állítható bilincs segítségével felrögzítsük, erről bővebben a McGoat webáruház tud felvilágosítást adni).

A vakupapucs kiterjesztőt szabadon forgathatjuk és kitolhatjuk oldalsó irányba is.

A JJC KiwiFotos többféle méretben kapható, 100 mm hossztól egészen 300 mm-ig.

A JJC LED-2D makró duplakaros LED fényforrás bruttó 6.990 Ft-ért, a Nitecore Sens Mini bruttó 9.600 Ft-ért, a JJC KiwiFotos 30 cm-es „vak” vakusín kiterjesztő bruttó 8.500 Ft-ért vásárolható meg.

A cikkben szereplő terméket a McGoat webáruháztól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!