Karácsonyi ajánló – kiegészítők 3.

0

Objektívek

Lensbaby

Tükörreflexes géppel rendelkező számára szinte adja magát a lehetőség, hogy egy új objektívvel lepjük meg. Ezt azonban csak akkor tegyük, ha pontosan tudjuk, milyen típusra vágyik, s mi magunk is konyítunk valamit a témához.
A DSLR-t használók ugyanis olyanok, mint a fanatikus autósok. Nagyon finnyásak tudnak lenni. Egy kevésbé hozzáértő, de mégis jó szándékú családtag azt gondolhatja, hogy ha teleobjektívet szeretne a hozzátartozója, akkor mindegy milyet vesz, csak a szám az optikán minél nagyobb legyen. Az azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen típusú, s pláne, milyen minőségi fokozatú darabról van szó. Javasolható ilyen esetben ajándék utalvány vásárlása, amelyet ezután az ajándékozott fotós bármilyen objektívre (vagy akár más kiegészítőre) beválthat.

Kreatív fotósoknak egy LensBaby nem lehet nagy melléfogás, itt ugyanis nem a képminőség, hanem a fotózási szabadság ad pluszt. Ilyen terméket 20e Ft-tól vásárolhatunk. Figyeljünk rá, hogy a megfelelő bajonettes változatot vegyük meg (Canonra EF, Nikonra F, Olympusra FT, Pentaxra K, Sonyra A bajonettest).

Előtétek, szűrők

Legyen szó akár kompakt, akár tükörreflexes gépről, a lehetőségek széles skálája nyílik meg előttünk, ha előtétlencsékben vagy szűrőkben kezdünk gondolkozni.

Kompakt gépnél főként a makrózás nagyításának növelésére, illetve a nagylátószög kiterjesztésére szoktak előtétlencséket vásárolni. Ennek feltétele, hogy a fényképezőgép rendelkezzen megfelelő méretű szűrőmenettel. Sok típusnál szűrő felhelyezésére csak egy előzetesen beszerzett adaptertubus feltekerése után van lehetőség. Itt is érdemes vásárlás előtt tájékozódni, hogy az adott gépnél milyen lehetőségeink vannak.
A makrózás szerelmeseinek remek ajándék lehet a már régóta Top 10-be tartozó Raynox DCR-250, ami 15-20e Ft között szerezhető be, s többféle géppel is használható. A méretek ellenőrzése természetesen itt is szükséges lesz. A Mediker-Digifénykép üzleteiben bruttó 17.500 Ft-ért árulják.

Polárszűrő

Szűrők közül elsősorban a frontlencse védelmét szolgáló UV szűrők, vagy a nem kívánatos tükröződések és az égbolt kékjének részleges mélyítésére használható polarizációs szűrők jöhetnek szóba. A speciálisabb ND, illetve átmenetes szűrők vásárlását inkább hagyjuk meg a fotósnak. E kategóriában is vannak gyengébb és olcsóbb modellek. Jobbak közé tartoznak a Hoya és B+W márkák, melyek tükörreflexes gépek objektívjeihez is megfelelő minőséget hoznak, de az egyszerű kompakt gépekhez a Kenko és Hama szűrők is jók lesznek. Azonos gyártón belül is komoly eltéréseket adhat árban a szűrő kialakítása. Minél több rétegből építik fel, annál kevésbé lesz hajlamos a becsillanásra, vagy tükröződésre. Fontos itt is a felcsavarhatóság kérdése (lásd megfelelő szűrőmenet).

Bár se nem szűrő, se nem előtét, mégis itt érdemes megemlíteni a makrófotózásnál jó kiegészítőnek számító közgyűrűt, illetve közgyűrű sort. A cserélhető objektíves fényképezőgépeknél a váz és az objektív közé helyezve növelhető a kihuzat, amely így rövidebb közelpontot és jobb leképezési arányt, magyarul nagyobb nagyítást eredményez. Leginkább fix gyújtótávolságú, 50-200 mm közötti objektívekhez ajánljuk, de zoomobjektívvel ia használható. Jó, ha tudjuk, hogy ez a megoldás jelentősen csökkentheti az effektív fényerőt. Egy-egy közgyűrű helyett általában közgyűrű sort érdemes vásárolni, ezek ára ugyanis alig több, mint egy-egy gyári közgyűrűé. Közgyűrű sort közelítőleg 30-40e Ft között vásárolhatunk.

Szenzor és objektív tisztító készlet

Green Clean Vacuum Cleaner

Ezekből a kiegészítőkből rengeteg féle áll rendelkezésre. Egy dologra érdemes figyelni: a szenzor tisztítóknál lehetőleg kerüljük azokat a termékeket, amelyek palackos levegőt fújnak a képérzékelőre, ezek között ugyanis előfordulhat olyan, amely új szennyeződést visz fel.
Nyugodt szívvel ajánlhatjuk az GreenClean termékeit, melyet már mi magunk is kipróbáltunk.
Az egyszerűbb megoldást keresők számára egy megfelelő körtefecskendő is jó szolgálatot tehet a szenzor előtti szűrőre telepedett por eltávolítására.

Objektívek tisztítására kendőt, vagy LensPen-t ajánlunk, durvább szennyeződéseknél tisztítófolyadék sem árt. Ezek néhány ezer Ft-ért már megvásárolhatók.

Vakuk, vaku kiegészítők

Amit az objektíveknél írtunk, az itt is igaz. Vakuból csak olyat vásároljunk, amelyről pontosan tudjuk, hogy az ajándékozott azt szeretné. Viszonylag sokféle modell van piacon, s a nem gyári kiegészítők kellemetlen meglepetéseket is okozhatnak.

Aki már rendelkezik vakuval, ehhez való kiegészítővel is meglephető. A fényformálók között már írtunk néhány lehetőséget, de talán ide kívánkozik a rendszervakuk szinkron (off-camera shoe) kábelei, amelyek segítségével továbbra is TTL módban dolgozhatunk, de a vakut távolabbra is helyezhetjük a gépváztól. Főként makrózásnál, illetve portrézásnál lesz hasznos kiegészítő.

Fényformálók

LumiQuest QuikBounce

A fotózások során igen fontos a megfelelő fények kialakítása. Néha túl kevés, néha túl sok, bizonyos esetekben pedig túl aszimmetrikus fényeket kapunk a természetből. Ezekkel is dolgozhatunk, de sok esetben a fények kordában tartása jobb felvételt eredményez.

A fényformálók közül a legolcsóbb a természetes környezetben is jól használható derítőlap. Manapság többféle funkciót is betöltő un. 5 az 1-ben megoldások az elterjedtek, amikor a derítőlapot ezüst, vagy arany fóliába is felöltöztethetjük, valamint használhatjuk árnyékolónak, vagy diffúzornak is. Aki sok portrét készít szabadtéren, biztosan nagyon örül majd egy könnyen hordozható 60, 80, vagy 110 cm-es derítőlapnak. Ezek 6-10e Ft-ért vehetők meg.

A vakuval rendelkezők számára a különféle fényterelők, fénymódosítók, színező szűrők lehetnek hasznos ajándékok. Ezekről már részletesebben írunk a HonlPhoto termékeit bemutató cikkünkben, melyeket az ArtWork-nél vásárolhatunk meg.

Studióvakukkal is rendelkezőknek különböző szoftboxokat ajánlhatunk, bár itt már fontos lesz előzetesen informálódni a fotóstól is, hiszen nagyon nem mindegy, hogy mekkora és főleg milyen formájú szoftboxról van szó. Ezekből nagy kínálattal rendelkezik a Mikrosat.

Ajándékutalványok

Ha ezek után még mindig nincs konkrét ötletünk arra, hogy fotós ismerősünket mivel lephetnénk meg, akkor mentsvárként ott vannak az ajándék utalványok, mely egy adott bolt áruira levásárolhatók, legyen az fényképezőgép, objektív, vaku, vagy bármely kiegészítő.