Kick: az iPhone fényforrása

0

Nem hallott még a Rift Labs-ról? Nos, nem kell szégyenkezni, eddig én sem. Tekintve, hogy a Kickstarter-ből indult, s egyetlen termékük van, a Kick, amely teljes mértékben csak iPhone-nal használható, viszonylag szűk is az a kör, akiket megcéloznak.

De miért is van szükség a Kick-re?
Azt remélhetőleg mindenki tudja, hogy a fényképezéshez fény kell. Fény, de nem akármilyen. Egy szép portrét nem lehet beépített vakuval (úgymond „pofán” vakuzva) elkészíteni. A mobiltelefonok apró fényforrása ráadásul színhőmérsékletben néha még a vakufény felett járnak, így árnyékban eleve csúnya eredményt adnak (nem csak az éles árnyékok miatt, hanem a túl hideg fényük miatt is).

Erre kínál remek megoldást a Rift Labs Kick nevű terméke, amely nem más, mint egy rengeteg LED-ből álló méretes panel, WiFi-ről való vezérelhetőséggel. Az iPhone 3-4 méretéhez igazított termék kb. 11×6 cm-es, nagyjából 1,5 vastagsággal. Ebből a LED panel 5×8 cm felületű. Ha mégis iPhone 5-tel szeretnénk használni, akkor ezt is megtehetjük, ehhez egy kis betétlapot kapunk, amelyet az iPhone 5 és a Kick közé kell helyeznünk.
Érdemes megemlíteni, hogy a Kick oldalára szabvány állványmenet is került, így a telefonnal együtt a világító panelt állványra is szerelhetjük.

A 150 grammos készülék energiaellátást beépített, 6,5 Wh-s lítium-ion akkumulátor biztosítja, melyet USB-n keresztül tölthetünk fel. A készülékre töltés jelző LED, WiFi bekapcsoló és főkapcsoló gombok, valamint oldalra színhőmérséklet és fényerő gombok kerültek. Ezek közül a főkapcsoló gombot és a WiFi gombot feltétlenül használnunk kell, de az oldalsókat csak akkor, ha nem a telefonról akarjuk vezérelni a méretes fényforrásunkat.

Az AppStore-ból ingyen letölthető alkalmazás segítségével széles tartományban állíthatjuk be a világító panel színét (2500-10000K), sőt, néhány főbb fényforráshoz előre beállított értéket is választhatunk: gyertya, izzó, fénycső, napfény, felhős. Ezen kívül a fényképezőgép által beolvasott kép egy pontjára rábökve annak színét is beállíthatjuk.
Szintén könnyedén módosítható a fényerő (bal oldali csúszka), sőt, különböző világítási effektek is kérhetők, mint stroboszkóp (villogás), szivárvány (egymásba átúszó színek), villám (rövid fényimpulzusok), szinuszos fényerőváltozás. Ezek főként videózásnál hasznosak.

A szoftverből közvetlenül fotózhatunk és videózhatunk is.

Egy dologról még nem tettünk említést, a készülék felső részén lévő Reset gombról, amely egy mélyedésben található. Bár elvileg nem kellene, hogy erre szükségünk legyen, a nálunk járt példány kétszer is lefagyott „álltában”, így egy újabb használat előtt reset-elnünk kellett. Kellemetlen, hogy ezt csak tűvel lehet megnyomni, így ha éppen egy gyertyafényes vacsorát töltünk kedvesünkkel, amelyet a Kick remekbeszabott sárgás, meleg fényével szeretnénk megfestve megörökíteni, s éppen ekkor tapasztaljuk, hogy a fényforrást nem tudjuk bekapcsolni, vélhetően előbb a villánkkal, később a széklábbal próbáljuk majd ripityára törni az átkozott masinát. Viccet félre téve, erre tényleg érdemes lenne jobb megoldást találni, vagy kijavítva a lefagyás problémáját, vagy egy sokkal könnyebben kezelhető Reset gombot kialakítani. Ne kelljen a felhasználónak a Kick mellett egy tűt is magánál tartania…

A Kick a fenti problémát leszámítva alapvetően tetszett, a mobiltelefonos fotózást jelentősen felturbózza, legyen szó akár makrózásról, akár portréfotóról. Fényereje akár 3-4 méterre lévő témát is bevilágít (5400K színhőmérsékletnél 400 lumen, 60 fokos világítási szöggel), igaz, ilyenkor már a fényforrásunk a nagy távolság miatt pontszerűnek fog hatni.

Íme néhány fotó, ahol a Kick-et használtuk fényforrásnak (iPhone hiányában a szerkesztőségi E-M5-tel fotóztunk, de a Kick-kel világítottunk):

Példa képek Kick-kel

A Rift Labs Kick ára jelenleg 179 dollár.