Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G6 teszt

0

Bevezetés és újdonságok

Pár éve még azt mondhattuk egy Mikro NégyHarmados fényképezőgépre, hogy jó, jó, de még kicsit kiforratlan. Igaz, már akkoriban is létezett a Panasonic Lumix G széria, amely a legkomolyabb modelleket kínálta. A fejlődés azóta sem állt meg, igaz, a DMC-G5 után a DMC-G6 már csak néhány apróbb változást tudhat magáénak. Ennek pedig nem az az oka, hogy a Panasonic úgy gondolta, nem fejleszt már komolyabbat, hanem az, hogy már a DMC-G5 is igen komoly képességekkel rendelkezett, kellően kiforrott volt, s már csak néhány apróságot hiányolhattunk belőle.

A jól bevált 18 Mpixeles LiveMOS szenzort ezért a gyártó nem is piszkálta, megmaradt a G6-nál is. Ugyanúgy maradtak a programozható gombok, de számukat megnövelte a Panasonic, hogy méginkább testre szabhassuk gépünket. Szintén a könnyebb kezelést és a lehetőségek bővítését célozta a WiFi támogatás beépítése is, amelynek köszönhetően képeinket egyszerűen tölthetjük át vezeték nélküli hálózaton, vagy akár okostelefonról is vezérelhetjük fényképezőgépünket.

A Panasonic Lumix DMC-G6 menetrendszerűen, 1 évvel a DMC-G5 megjelenését követően látott napvilágot. A DSLR-szerű külső főként a kényelmet szolgálja, s ebből a szempontból került a gépre beépített elektronikus kereső is. Míg pár éve nyugodt szívvel kijelenthettük, hogy a DSLR-eknél kisebb gépet tarthatunk kézbe a MILC-ek bármelyikével, ma ez már nem feltétlenül igaz. Olyannyira nem, hogy a DMC-G6 pl. két kiterjedésében is nagyobb, mint a Canon EOS-100D DSLR. Persze ha objektívvel együtt nézzük, már a Micro FourThirds (méretbeli) előnye egyértelmű. Mindenesetre jó tudni, hogy a DMC-G6-ot a gyártó azoknak készítette, akik nem ragaszkodnak az optikai keresőhöz, de szeretik a DSLR-ek kényelmes formavilágát, s valami kis méretű, jól használható, nem lebutított gépet keresnek. Nos, a DMC-G6 pont ilyen.

Ahogy már említettem, a DMC-G6-ba nem került túl sok újítás, ezért szokásos táblázatunk is viszonylag rövid lesz. A számszerű változásokon túl azonban azt is érdemes megfigyelni, hogy az eszközölt módosítások mennyiben szolgálják a jobb kezelhetőséget és a több lehetőséget. E téren azt hiszem nincs szégyenkezni valója a Panasonicnak.

A Panasonic DMC-G5 és a
DMC-G6 közötti különbségek
Panasonic DMC-G5 Panasonic DMC-G6
LCD 3″-os kihajtható érintőképernyő
920 000 képpont
3″-os kihajtható érintőképernyő
1 036 000 képpont
Érzékenység ISO160-12800
(1/3 vagy 1 Fé lépésekben)
ISO160-25600
(1/3 vagy 1 Fé lépésekben)
Szélzaj csökkentés videófelvételnél csak kikapcsolt és automatikus automatikus és 3 fokozatban
Sorozat 20 kép/mp (4 Mpixelen)
6 kép/mp (9 RAW)
3,7 kép/mp (9 RAW)
2 kép/mp (9 RAW)
40 kép/mp (4 Mpixelen)
7 kép/mp (9 RAW)
5 kép/mp (9 RAW)
2 kép/mp (9 RAW)
Kézi üzemmód videófelvételnél nincs igen, P, A, S és M módok is
Élkiemelés (Focus Peak) kézi élességállításnál nincs van
Zajszűrés fokok száma ±2 ±5
Önkioldó kikapcsolása automatikusan nem igen, kérhető
AF érintőpanel egzakt egzakt, offszet
WiFi, NFC nincs van
Egyszerű panoráma készítés (gépen belüli összefűzéssel) nincs van, két irányban
Időzített sorozat nincs van, time-lapse videóvá is összefűzhető
Kreatív effektusok Kifejező, Retro, High key, Alulexponálás,
Szépia, Dinamikus monokróm, Hatásos művészet,
High dynamic, Keresztbehívás, Játék hatás,
Miniatűr hatás, Lágy fókusz, Csillagszűrő,
Szín egy pontban
Kifejező, Retro, Régi szép idők, High key, Alulexponálás, Szépia, Dinamikus monokróm, Hatásos művészet, High dynamic, Keresztbehívás, Játék hatás, Játékosan élénk, Ezüstös képhatás, Miniatűr hatás, Lágy fókusz, Fantázia, Csillagszűrő, Szín egy pontban, Napsütés