Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G6 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Régi rossz beidegződés, hogy a kontraszt alapú élességállítás hallatán lassú és pontatlan fókuszra asszociálunk. Ez azonban csak a régebbi kompakt gépekre volt igaz, ott is azokra, ahol a fókuszterületet nem tudtuk elég kicsire venni. A Panasonic azonban igen komoly fejlesztéseket végzett, így már a MILC-ek hajnalán is vezető sebességet tudott kínálni. Ma sincs ez másként, az egyik leggyorsabb kontraszt alapú élességállítás e gépben található, ráadásul a Pinpoint AF-nek köszönhetően igen apró területre is fókuszálhatunk (megelőzve a nemkívánatos hátra fókuszálást, ha a háttér is kontrasztos vonalakkal rendelkezne).

Elődeihez hasonlóan ez a gép is felveszi a versenyt sebességben a tükörreflexes gépek papíron gyorsabb fókuszrendszereivel. A mellékelt 14-42mm-es kittobjektívvel ez a gyakorlatban 0,2 mp körüli élességállítási időket jelenthet, fejlettebb objektívvel (pl. 14-140mm) pedig akár a 0,1 mp-et is elérheti.

Az AF módok a gyorsmenüből választhatók, és a következők lehetnek:

  • Arcfelismerés: a rendszer legfeljebb 15 emberi arcot érzékel a képen, és ezek alapján állít élességet. Hat ismertebb arc regisztrálása is lehetséges, melyeket ezután elsőbbséggel kezel a gép. Az automatikus arcfelismeréstől függetlenül a le iránygomb lenyomása után tetszőlegesen választhatjuk ki a fókuszmezőt, sőt annak méretét is.
  • Mozgáskövető: az expo gombot félig lenyomva rögzíthetjük a fókusz egy tetszőleges témán, melynek elmozdulásakor (vagy gép elmozdításakor) a rendszer önállóan leköveti azt a teljes képmezőben. Ha téma kikerül a képmezőből a mozgáskövetés elveszti, de az élőképre visszatérve újból felismeri.
  • 23-mezős: A fényképezőgép 23 AF-mezőt használ. E módban automatikusan választ közülük egyet, vagy akár többet, többnyire egy kontrasztos témán. A le iránygombbal 9 mezőcsoport közül is választhatunk.
  • 1 mezős: a bal nyílgombbal elérhető képernyőn tetszőlegesen beállíthatjuk a kívánt AF-pontot. A pont (mező) nagyságát 4 lépésben szabályozhatjuk a hátsó vezérlőtárcsával, így a legkisebb méretű pontot választva 103×76, a legnagyobbat beállítva pedig 58×31 fókuszpont áll rendelkezésre a teljes képmezőben. Beállításuk az iránygombbal, vagy érintéssel lehetséges.
  • Hajszálpontos: az AF-pont pixelpontos beállításának lehetősége. A kívánt AF pont a képmezőn bárhol kijelölhető, akár gombokkal, akár a sokkal egyszerűbb érintéssel. A Pinpoint szolgáltatásnak köszönhetően a kiválasztott környezetét ki is nagyíthatjuk, hogy a kép bármely hajszálpontos részletére ráirányítsuk az AF rendszer figyelmét.

Az AF működési módjai szintén a gyorsmenüben érhetők el legegyszerűbben. A megszokott egyszeri (AFS), folyamatos (AFC) mód mellett az ún. AFF (AF Flexible) is elérhető. A „flexibilis” mód egyszeri (AFS) beállításként viselkedik, tehát az exponáló gomb félig lenyomásakor rögzül a kívánt témán. Abban az esetben viszont, ha a téma váratlanul elmozdul a rendszer azonnal átvált folyamatos élességállításra (AFC) és korrigálja a beállítást. Ez tehát egyfajta automatikus mód.

Gyenge fényben a gépváz elejére épített narancs fényű LED szolgál segédfényként, amelynek hatótávolsága a csatlakoztatott objektív fényerejétől függ.

Az élességállítás teljes idejének lecsökkentésére választhatunk Gyors AF (Q-AF) szolgáltatást, mely folyamatos élességállítást jelent de csak abban az esetben ha a fényképezőgép nyugalmi állapotban van (gyakorlatilag már előre próbál jó fókusz találni). Szintén segíthet a szemérzékelővel indítható élességállítás is, amennyiben engedélyeztük a menüben. Ez esetben a gépet a szemünkhöz emelve máris indul az autofókusz. A mód hátránya, hogy így nyakban lógó bekapcsolt fényképezőgépnél is el-elindulhat az autofókusz, amely az akkuidőre nem lesz jó hatással.

A fent említett fókuszmenüben nem csak az AF működési módok, de a kézi élességállítás (MF) is bekapcsolható. Ilyenkor a képmező alsó részén egy hozzávetőleges távolságskálát kapunk, melyen a pontos távolság nem állapítható meg, de a kézi fókusz pozíciója igen. A képnagyítás persze nem marad el, amely 5×-ös, vagy 10×-es is lehet, s mindkettő valódi képkivágás, nem digitális nagyítás, így az élességet könnyedén precízre állíthatjuk. A nagyított képkivágást szabadon görgethető a navigációs gombokkal vagy az érintőképernyővel.

Nagy segítségünkre lehet az élesség beállításában az AF+MF funkció. Ilyenkor a gép automatikusan állít élességet, de az objektív élességállító gyűrűjét (vagy gombját) megmozdítva szabadon finomítható, felülbírálható az eredmény.

A DMC-GF6 1728 zónás fénymérési rendszert használ, mely természetesen a fő képérzékelőt alkalmazza. Működési tartományára most is 0-18 Fé tartományt adott meg a gyártó, f2,0 fényerejű objektív használata esetén. Üzemmódjai változatlanok:

  • Multi: a teljes képmezőt alapul veszi a méréshez.
  • Középre súlyozott: szintén a teljes képen mér, de a középső terület elsőbbséget élvez.
  • Szpot: csak a kép egy pontján végez fénymérést.

Sorozat fényképezés

A sorozatmódjait a G5-től örökölte az új modell, sebességben viszont egy lépéssel veri az elődöt. A gyártó által mért hivatalos értékek az alábbi táblázatban olvashatók.

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthető képek száma
Szupergyors sorozat (max. 4 megapixelen) 40 kép/mp JPEG: 40 kép
RAW: –
Gyors sorozat (teljes felbontás, egyszeri fókusz) 7 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 9 kép
Gyors sorozat (teljes felbontás, folyamatos fókusz) 5 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 9 kép
Középgyors sorozat (teljes felbontás valós élőkép) 4 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 9 kép
Lassú sorozat (teljes felbontás valós élőkép) 2 kép/mp JPEG: kártya kapacitása
RAW: 9 kép

A DMC-G6 egyik leglátványosabb fejlesztése a sorozat módjában érezhető. A leggyorsabb sorozat továbbra is csak 4 Mpixelen érhető el, de ilyenkor az elődhöz képest dupla akkora sebességet, vagyis 40 kép/mp-es szupergyors sorozat (SH mód) is rendelkezésünkre áll, 40 JPEG képig. Eközben elektronikus zárat használ a gép és le kell mondanunk a folyamatos élőképről is. Valódi zárcsattogtató sorozatot H-módban kínál a G6, amely szintén gyorsabb, mint az elődé, itt 7 kép/mp-es sebességet hoz a memóriakártya beteltéig, vagy RAW formátumnál 9 képig. Ez azonban csak elméletben igaz, mivel az általunk elérhető leggyorsabb UHS-I memóriakártyával csak 18-20 képig tartotta ezt a sebességet, azután belassult. Ennél a sorozatnál sincs élőkép, de a következő, M-módban már kapunk. A sebesség itt is nőtt valamelyest, 5 kép/mp-re. A készíthető képek számának itt is a memóriakártya szabhat gátat JPEG formátumnál.

Az expozíció sorozat szintén a korábbi modell öröksége. 3, 5 vagy 7 kép hosszúságú lehet, +/-3 Fé tartományon belül. A lépésközöket 1/3, 2/3 és 1 Fé-re állíthatjuk. Lehetőségünk lesz beállítani, hogy egyképes, vagy folyamatos „sorozatot” szeretnénk.

A WB beállítások alatt fehéregyensúly sorozat is választható, mely mindenképpen 3 fotó hosszúságú. Egy mátrixon állíthatjuk be a lépésközt (1-3 színérték) és, hogy a lépések mely színek irányába terjedjenek. Itt sárga-kék, vagy zöld-bíbor beállítási lehetőséget kapunk.

A sorozat módok – beleértve az expozíciós sorozatot is – legkönnyebben a le iránnyal, vagy a gyorsmenüben érhetők el. Köztük találjuk az önkioldó beállításának lehetőségét is. A szokásos 2 és 10 mp-es késleltetés mellett 3×10 mp-es önkioldó sorozat is választható.

Videó, mozgóképrögzítés

A Panasonic DMC-G6 nem hoz komoly újítást videófelvétel terén, azt már a DMC-G5 megtette. Akkor vezette be ugyanis a Panasonic az AVCHD 2.0 és MP4 támogatását. Mindkét formátumnál 1920×1080 pixeles Full HD felbontást használhatunk, 50p képfrissítéssel, sztereó hanggal.

1920×1080 pixel, 50 fps (p), AVCHD, 22 mp, 73,6 MiB, ~28 Mbps

Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A gépen nincs külön mozgókép mód, így a tetején lévő videó gombbal bármilyen üzemmódban elindítható a felvétel. Kapunk viszont egy külön Mozgókép menüt, ahol számos a fotó módban használt szolgáltatás is elérhető. Beállíthatjuk például bármelyik autofókusz üzemmódot (az új AFF-et is), az intelligens felbontás és intelligens dinamika lehetőségeket, sőt megkapjuk az összes Fotóstílust is, valamint a DMC-G6-nál újdonságként a rekesz-, zársebesség előválasztást és teljes manuális módot is (ezek felvétel közben is módosíthatók). Ezek segítségével ugyanolyan szabadon állítható a videók feldolgozása, mint a fényképeké. Ha valaki egyedi effektusokat szeretne a főtárcsa Kreatív effektusaira kell tekernie, melyek mindegyike választható. Készíthetünk például HDR, keresztbe hívott, lágyított vagy akár makett hatású videót is, bár az utóbbi esetében használhatatlanul lelassul a felvétel.

rekesz módosítása videófelvétel közben

Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A fent említett menüben szélzajcsökkentést is bekapcsolhatunk, melynél most elmarad a 3 fokozat. Van viszont mikrofon jelszint kijelzés és négy lépéses bemeneti jelszint erősítés is. A G5-ben is elérhető az úgynevezett Vibráció csökkentés, mely 1/50-1/120 mp záridő között állítható.

Felvétel közben az autofókusz mellett szabadon használható a kézi élességállítás is, ilyenkor azonban nincs képnagyítási lehetőség, csupán egy egyszerű fókuszskála. Ha nem elég az objektív zoomja, a menüben 2x és 4x-es digitális zoom, illetve 2x-es kiterjesztett telekonverter (képkivágás) is beállítható.

kékórás tesztvideó

Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Videózás alatt lehetőségünk lesz 2 megapixeles állóképek készítésére az exponáló gomb lenyomásával, de csak AVCHD módban. Az elkészült videók lejátszáskor feldarabolhatók, és bármely kockájuk 2 megapixeles állóképként kimenthető.