Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G6 teszt

0

Felépítés

Ergonómia

A DMC-G6-ra gyakorlatilag minden igaz, amit a DMC-G5-ről korábban elmondtunk. A DMC-G6 a MILC-ek között nem a kis méretre törekszik, inkább a komolyabb képességek és a kényelem kapja a fő szerepet, ezért is hasonlít jobban egy DSLR modellre, persze tükör nélkül.

Ha sokkal nem is, de pár milliméterrel szélesebb, magasabb és vaskosabb is lett a G6-os, bár e méretbeli különbség még önmagában semmilyen előnnyel nem jár. A kicsit áttervezett, kerekdedebb markolat viszont annál inkább, hiszen a kényelemre így nem igazán lehet panasz. Persze a nagyobb markú fotósok így is panaszkodhatnak, hogy a kisujj lelóg a markolatról, de nekem még éppen elfért rajta. A G5 exponáló gomb körüli bemélyedése a G6-on már nem fedezhető fel, ez speciel nekem kevésbé tetszett.

A kezelőszervek minimális mértékben módosultak csupán. A vaku nyitógombja fentről a hátlapra került, a Q.Menu és AE/AF Lock gombok funkcióját immár programozhatjuk is, illetve egy új, szintén programozható gombbal bővült a kezelőszervek sora. Változatlanok viszont a hátlapon lévő négyirányú navigáló gombok, no és persze a vezérlőtárcsa és a fent lévő funkciókar is.

A gép aljára fém állványmenet került. Ha a fényképezőgépet állványra helyezzük, a memóriakártya és az akkumulátor is cserélhető marad, még nagy állványtalpnál is (Manfrotto nagy talpa még éppen lehetővé teszi a cserét).

Optika

A Micro FourThirds rendszer jelenleg a legnagyobb objektív kínálattal rendelkezik, köztük ultranagy látószögtől 400 mm-es (ekv.) teléig sokféle zoomot találunk, ráadásul fix gyújtótávolságú optikából is bőséges a kínálat 16 (ekv.) mm-től 150 (ekv.) mm-ig akár f/1,8 fényerővel.

A Lumix G jelzésű objektívek között találunk 3D fotózásra alkalmas, az optikai stabilizátorral (MEGA O.I.S.), és elektromos zoom motorral szerelt (Power Zoom) változatokat is. Többek között a zoomolás megkönnyítésére vezette be a gyártó a vázon lévő kétirányú tológombot, vagy más néven funkciókart. Mivel nem mindegyik objektív támogatja a motoros zoomot, így e kar funkcióját is programozhatjuk

Kitben többek között a korábbi típushoz is mellékelt, rendkívül kicsi 14-42mm Power Zoommal vásárolható meg a gép, mely kisfilmes értéken 28-84mm-nek megfelelő gyújtótávolságot ad. Ne felejtsük el, hogy a szenzor mérete miatt minden felhelyezett objektívnél 2x-es szorzóval kell számolnunk, hogy megkapjuk egy megfelelő kisfilmes objektív látószögét.

Az objektívek adta optikai zoom mellett fotó és videó módban is 2x vagy 4x-es digitális zoom engedélyezhető, valamint az utóbbi esetben 2x-es kiterjesztett telekonvertert is aktiválhatunk. Ez lényegében 2x-es képkivágást jelent.

Képérzékelő

Bár biztosat nem mondhatunk, de igen valószínű, hogy a DMC-G6-ba a DMC-G5-ével megegyező szenzor került. Bejelentéskor legalábbis a sajtóanyagok nem számoltak be fejlettebb szenzorról, így jogos lehet a feltételezés, hogy az azonos pixelszám azonos szenzort is jelent.

A gépben tehát 18,3 millió teljes pixelszámú Live MOS érzékelő dolgozik, amely képalkotásra 16,05 millió pixelt hasznosít. Képméretek közül így a legnagyobb felbontású 4608×3456 pixeles. A megszokott 4:3-os oldalarány mellett 3:2, 16:9 és 1:1-es is választható, egyenként 4-4 képmérettel. Dolgozhatunk kétféle tömörítésű (Finom és Normál) JPEG-ben, vagy RAW-ban, illetve a két külön formátumot egyszerre mentő RAW+JPEG beállításban is.

Az érzékenység most is ISO160-tól indul 1 vagy 1/3 Fé lépésközökkel, a plafon viszont egy fényértékkel ismét magasabb, ISO25600. A beállítást rábízhatjuk az automatikára, ahogy a képtartalmat figyelembe vevő intelligens érzékenység funkcióra (iISO) is.

Változatlan maradt a szenzor előtti Supersonic Wave porszűrő technológia is, mely minden bekapcsolásnál, vagy menüből való aktiválásnál ultrahang frekvenciájú rezgéssel próbálja eltávolítani a szenzor előtti szűrőre tapadt, apró szennyeződéseket.

LCD és kereső

A G6 hátuljára ugyanúgy 3:2 oldalarányú LCD került, mint a G5-re, ráadásul a mérete is azonos: 3″ képátlójú. A kijelző 180 fokban kihajtható, majd 270 fokban forgatható, mint elődje, lefedettsége pedig hasonlóan 100%. Változott viszont a felbontás, mely a G5 920.000 képpontjával szemben már 1.036.000 szubpixeles.

Meghagyták az előd különféle világossági üzemmódjait, és a manuális LCD beállításokat, úgy mint képernyő világosság, kontraszt/telítettség, vörös árnyalat, és kék árnyalat.

Ahogy a G5-ben, úgy a G6-ben is érintésérzékeny felülettel bír az LCD. Gyakorlatilag minden – beleértve a legutolsó menüfunkciót is – vezérelhető az érintőképernyőről, de a legtöbb opció a gombokkal is elérhető (azért akad kivétel, pl. a kézi fehéregyensúly beállítás, melynél mindenképpen használnunk kell a kijelzőn megjelenő virtuális gombot). Az 5 programozható funkciógombon túl további kettő virtuális gombot használhatunk, ezeket az LCD jobb oldalán behívható panelról érhetjük el. Ezen a panelen, mely egy kis fül formájában mindig látható az élőkép szélén, elérhető egy kétsebességű zoomskála (PowerZoom objektívnél), valamint a szuperkényelmes AF és/vagy expozíció választás, mely a korábbi modellekhez hasonlóan a kép bármely pontjára bökve kijelöli az AF-pontot, illetve beállítástól függően élességet állít és azonnal exponál is. Ideális körülmények között mindezt a másodperc tört része alatt. Az érintés AF-et viszont nem tudjuk kikapcsolni az LCD-ről (mint az Olympus esetében), ezt csak menüből tehetjük meg.

Bár már a DMC-G5-ben is elérhető volt, itt is fontos megjegyezni, hogy az érintésérzékeny LCD egyik érdekessége a touchpad funkció, melynél a keresőbe tekintve is megadhatjuk vagy mozgathatjuk a kívánt AF pontot az LCD bármely részére bökve. Érdekes és ötletes funkció, bár behajtott LCD-nél a balszemesek orra többnyire útban lesz, bármekkora is.

A kijelzőn és a keresőben megjelenő adatokat a DISP gombbal válthatjuk, vagy tüntethetjük el, akár felvételi, akár lejátszás üzemmódban. A gép kéttengelyes vízszintjelzőt is kínál, mely nem csak az oldalsó elfordulást, de a döntést is érzékeli. Az adatok között a képmezőn bárhová pozícionálható élő hisztogram és háromféle kompozíciós segédvonal is megjeleníthető. A gombbal ki is kapcsolható a hátsó kijelző. Az Fn gombokhoz a Záridő hatás ki-, és bekapcsolása is hozzárendelhető. Ez lényegében egy előnézeti szimulációs mód, mellyel ellenőrizhetjük, hogy végleges fotónk milyen lesz.

Amit az LCD-n látunk, azt látjuk az EVF-ben, vagyis az elektronikus keresőben is. Az LCD és EVF között gombbal, vagy egyszerűen a keresőbe tekintéssel is válthatunk, hála a szemérzékelőnek az EVF alsó részén, amely akár az autofókuszt is aktiválhatja. A szenzor érzékenysége két lépésben szabályozható.

Az EVF kereső kisfilmes értéken 0,7×-es (valójában 1,4×-es) nagyítású, lefedettsége 100%, vagyis akkora képet kínál, mint egy fullframe DSLR (egy képzeletbeli, 1×-es nagyítású, 100% lefedettségű kisfilmes gép keresőjének 70%-át adja, de az átlag fullframe DSLR-ek is ugyanekkorát, a Canon EOS 1Dx professzionális DSLR 76%-ot). Felbontása a régi, 1,44 millió képpont, viszont OLED technológiát alkalmaz. A dioptria korrekció ±4 dioptria tartományban használható.

Lejátszásnál a jól ismert naptárnézetet, illetve 12 vagy 30 nézőképes oldalakat kapunk, melyek között nem csak a gombokkal vagy érintőképernyővel, de a funkciókarral is válthatunk. Hasonló módon vezérelhetjük vele a képek részletnagyítását, mely 2, 4, 8, vagy 16×-os lehet. A képek nagyításánál raszter illesztett tökéletes nagyítás nincs, de a kiváló felbontás ezt ellensúlyozza. Legjobban 8×-os nagyításnál láthatóak a részletek, a 16×-os nagyítás már enyhén interpolált hatású.

Vaku

Gyakorlatilag ugyanazt nyújtja vaku terén a G6 mint elődje. 10,5-es kulcsszámú beépített vakut kapunk, mely a hátlapon lévő mechanikus kioldású gombbal nyitható fel, az optikai középtengelyhez viszonyítva kb. 7,5 cm magasra. Sajnos a gép nem nyitja fel helyettünk a vakut, még teljesen automatikus iA üzemmódban sem (így viszont az iA üzemmód létjogosultsága egy kicsit megkérdőjelezhető). A nyitott állapot egyben a bekapcsoltat is jelenti, lezárnunk, azaz a villanót kikapcsolnunk kézzel kell, mint minden hasonló eszköznél.

A vakumódokat a menüben választhatjuk ki. Az automata opció mellett, derítő, és hosszú szinkron vakuzás is elérhető, és mindhez választhatunk vörösszem csökkentő elővillanást, de a piros szemek ellen szoftveres szűréssel is védekezhetünk. Ugyanitt választható ki a +/-2 Fé tartományban állítható vakuteljesítmény korrekció, és az első vagy hátsó redőnyre szinkronizálás. A villanó 1/160 mp záridőig szinkronizálható.

A fényképezőgép tetején szabvány rendszervaku csatlakozót találunk, melyen sima középpontos, de leginkább gyári külső villanók használhatók. Ilyen például az FL220, FL360 és FL500. A fényképezőgép természetesen kompatibilis az Olympus FourThirds rendszerű vakuival is.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A csatlakozókat rendszerint a markolattal átellenben lévő oldalon találjuk, de a G6-on a markolaton kaptak helyet. Az ott lévő műanyag ajtót kipattintva legfelül a kábeles távkioldó aljzata található. Ez alatt a mini-C típusú HDMI csatlakozóhely, még lentebb pedig a kombinált A/V és USB aljzat kapott helyet, utóbbihoz kábelt is mellékeltek, viszont ha a HDMI kimenetet akarjuk használni, külön kell beszereznünk a kábelt hozzá.

Belső memóriát most sem kapunk, de a markolat alján nyíló foglalatban használhatunk SD, SDHC és SDXC memóriakártyákat is, sőt az utóbbi kettőből a gyorsabb UHS-I jelölésűeket is kezeli és kihasználja a fényképezőgép.

A kártyafoglalat mellett található a gép mellé adott DMW-BLC12E lítium-ion akkumulátor foglalata, ami megegyezik a DMC-G5-ben alkalmazottal. Az akkumulátor két cellás, 7,2V feszültségű, 1200 mAh kapacitású, azaz 8,64 Wh energiát képes tárolni. CIPA ajánlású gyári mérések szerint egy feltöltéssel 340 kép készíthető. Az akku mellé egy hálózati töltő is alaptartozék, mellyel kb. 2-2,5 óra a teljes töltés. Ugyanide az akkumulátor foglalatába kerülhet a külön beszerezhető hálózati adapter csatlakozója, melynek kábelét a fedél melletti, gumilappal takart nyíláson vezethetjük ki.