Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G6 teszt

0

Kezelőszervek

Mint az ergonómia résznél, az előző oldalon már említettem, egy új funkciógomb került a DMC-G6-ra, ezt leszámítva azonban javarészt megegyeznek a kezelőszervek a korábbi modellével.

Fent

(1) Üzemmód választó tárcsa: A fontosabb automatikus és manuális üzemmódok, valamint egyedi beállítások, kreatív- és témamódok találhatók itt:
– P: program automatika mód. Az expozíciós alapbeállításokat (rekesz és záridő) kivéve minden más beállítható. A hátsó vezérlőtárcsát lenyomva program-eltolás módba válthatunk, így felülbírálva a gép által adott expozíciós értékeket.
– A: rekesz előválasztás mód, melynél szabadon megválaszthatjuk a rekeszértéket (persze azért az objektív némi gátat szab a beállítható értéknek). A fényképezőgép ezután maga állítja a záridőt.
– S: záridő előválasztás mód. Ebben az esetben a záridőt befolyásolhatjuk (60-1/4000 mp között), a gép pedig a rekeszértékért felel.
– M: manuális mód. A gép által kínált összes beállítást elvégezhetjük, így akár a rekeszérték, akár a záridő szabadon befolyásolható. A két érték közti váltáshoz a hátsó vezérlőtárcsát kell benyomnunk, majd elforgatnunk. Az üzemmód az úgynevezett B (bulb) módot is engedélyezi, melynél az exponáló gomb nyomva tartásának idejéig – de legfeljebb 2 percig – tart az expozíció.
– Manuális videó: Valójában rekesz- és zársebesség előválasztásos videómód is kiválasztható, amely ráadásul felvétel közben is engedi az érték módosítását.
– C1-C2: Custom (egyedi) beállítások mentési helyei. A korábbihoz hasonlóan 4 mentési helyet kapunk (C1-C2 (1-3)), melyek bármelyikéhez saját beállításokat rendelhetünk, és elmenthetjük őket.
– Panoráma mód: pásztázó panorámát készíthetünk a fényképezőgép sorozatmódját kihasználva. A panorámák irányát vízszintesre és függőlegesre is állíthatjuk, a készült képekből a gép automatikusan összefűzi a végleges panorámaképet.
– SCN: 23 egyedi téma közül választhatunk, melyek szorosan igazodnak a következőkben részletezett, kreatív effektusokhoz. A választható témamódok a következők: tiszta portré, selymes bőr, háttérvilág. lágyítása, háttérfényben tiszta portré, relaxáló tónus, édes gyermekarc, kiemelt jelenet (telítettebb ég és fű), élénk kék ég, romantikus naplemente, élénk naplemente, csillogó víz, tiszta éjszakai táj, hideg éjszakai ég, melegen ragyogó éjszakai táj, művészi éjszakai táj, csillogó világítás, tiszta éjszakai portré, virágról készült lágy kép, étvágygerjesztő étel, ellenállhatatlan desszert, mozgás kimerevítése, éles sportesemény felvétel, monokróm.
– Kreatív vezérlés mód: Már a DMC-LF1 prémium kompaktnál is találkozhattunk ezekkel az effektusokkal, de persze a DMC-G5 is kínált már ezek közül néhányat. A DMC-G6-ba mintegy 19 különböző lehetőség került, melyek a következők: Kifejező, Retro, Régi szép idők, High key, Alulexponálás, Szépia, Dinamikus monokróm, Hatásos művészet, High dynamic, Keresztbehívás, Játék hatás, Játékosan élénk, Ezüstös képhatás, Miniatűr hatás, Lágy fókusz, Fantázia, Csillagszűrő, Szín egy pontban, Napsütés. A gép ezen felül egy külön képfeldolgozási menüt is tartalmaz (Fotóstílusok).
(2) Ki- és bekapcsoló kar. A készülék bekapcsolt állapotát az ON állás feletti zöld LED jelzi.
(3) Exponáló gomb: a fényképek expozíciójának elindítására szolgál. Félig nyomva aktiválódik az automata élességállítás és a fénymérés.
Lejátszás módban elég félig lenyomnunk és azonnal visszatérhetünk vele felvételi üzemmódba.
(4)Funkciókar: a bevezetőben mád részletezett, kétirányú gomb a Power Zoom objektívek zoom állítására, az expozíció beállítására, a menüben való navigációja, és képnagyításra használható.
(5) Videófelvétel gomb: az elődben még a gép hátulján volt, most a tetejére került a mozgókép felvételt indító és leállító gomb.
(6) iA gomb: intelligens automata mód, melyben minden fontosabb beállítást a fényképezőgép végez. Aktiválva a gomb kéken világít, újra lenyomva kikapcsol. Ebben az üzemmódban a gép önállóan választ témamódot a felvételi helyzetnek és a témának megfelelően.
A menüben Intelligens Auto (iA), valamint Intelligens Auto Plus (iA+) üzemmódok közül választhatunk.
iA módban a hátsó vezérlőtárcsát lenyomva egy skálát kapunk, mely a mélységélességet (valójában a rekeszértéket) befolyásolva mosott vagy éles hátteret állít. iA+ módban szintén a hátsó tárcsát használva a képvilágosságot (záridőt) és a színezetet (fehéregyensúlyt) is szabályozhatjuk.
Működik az arcfelismerő rendszer és az intelligens ISO szabályozás, mely a mozgó témának megfelelően állítja be az érzékenységet, így rövidítve a záridőn. Használatban van továbbá az intelligens expozíció, amely kontrasztos képeknél segít kiegyenlíteni a túl világos és a sötét képterületek közötti világosság különbséget. Vaku használatánál a készülék szoftveres vörösszem eltávolítást is alkalmaz.

Hátul

(1) LVF/LCD/Fn5 gomb: az elektronikus (LVF) kereső és a hátsó LCD között válthatunk vele, de ugyanerre szolgál a szemérzékelő is. A gombot Fn5 funkciógombként is használhatjuk, hozzárendelve egyet a 32 lehetséges opció közül.
(2) Vakunyitó gomb: a beépített felpattanó vaku használatához előbb azt fel kell pattintanunk. Erre szolgál ez a gomb, mely mechanikusan nyitja fel a villanót. A gép helyettünk nem nyitja fel a vakut.
(3) Dioptria korrekciós tárcsa: a keresőkép élessége szabályozható vele, +/- 4 dioptria között.
(4) Q-MENU/Fn1: A fontosabb paraméterek beállítását kínáló gyorsmenü aktiválható ezzel a gombbal, melyek lehetnek a gyártó által kínált opciók, de magunk is összeválogathatjuk azokat. A gomb feladata a beállítás menüben programozható.
(5) AF/AE LOCK/Fn2: alapvető feladata az autofókusz és/vagy az expozíciós értékek rögzítése, attól függően melyiket engedélyeztük a menüben.
Beállítható Fn2 gombként is, és hozzárendelhetünk egy funkciót a lehetséges 32-ből.
(6) Hátsó vezérlőtárcsa: különböző opciók értékeinek megváltoztatására, de elsősorban a rekesz és/vagy záridő beállítására szolgál. A két fő funkció között (M módban) a tárcsa lenyomásával válthatunk. Egyéb üzemmódokban az expozíció kompenzációt érhetjük el vele, mely +/-5 fényérték tartományban szabályozható, 1/3 Fé lépésközökkel.
A menükben a különböző értékek között lépkedhetünk a segítségével.
Lejátszásnál a naptár-, 30 és 12 képes nézet előhívására, valamint az adott fotó nézetének lépésenkénti nagyítására (max. 16x) használható, de ugyanerre szolgál az új funkciókar is. A nagyítás a képernyőn megjelenő érintőikonokkal is elérhető.
(7) Lejátszás gomb: az SD kártyán, vagy a belső memóriában tárolt képek és videók visszajátszása indítható a gombbal. Újból lenyomva visszatérhetünk felvételi üzemmódba.

(8) DISP gomb: Az LCD-n felvételkor és lejátszáskor megjelenő adatok lapozására vagy kikapcsolására szolgál. A G5-ben ismét visszatért a kikapcsolható LCD, melyet ezzel a gombbal tehetünk meg.
(9) Négyirányú navigáló gombok: elsősorban a menüpontok közti navigációra és értékbeállításra használható.
Felvétel módban a gomb négy iránya külön funkciókkal bír, melyek a következők:
– fel: érzékenység (ISO érték) beállítása: Auto, Intelligens ISO, ISO160-25600. A jobb (WB) gomb után használva a kézi fehéregyensúly beállítást végzi.
– bal: AF módok – Arcfelismerés, Mozgáskövető, 23 mezős (auto), 1 mezős, Hajszálpontos (a kijelző bármely pontján). A le iránygombot használva elvégezhető az AF-terület beállítása is (kivéve mozgáskövető módban).
– jobb: fehéregyensúly beállítás: Auto, Napsütés, Felhős, Árnyékos, Izzólámpa, Vakufény, Saját1-2, Egyedi színhőmérséklet (bármely értéket választva, majd a le gombot megnyomva finomhangolást végezhetünk).
– le: kioldási módok – Egy kép, Sorozatok (4-féle), Expozíció sorozat, Önkioldó módok. A bal gomb után lenyomva (1-pontos AF módban) szabadon kiválasztható a kívánt AF-mező. A jobb gomb után a fehéregyensúly finomhangolása a feladata.
Lejátszás módban a jobb és bal gombokkal lapozhatunk a fotók között, a fel gombbal pedig a videolejátszás indítható. A négy iránygomb a képek nagyított részletének képernyőn való görgetésére is használható, de ehhez igénybe vehetjük az érintőképernyőt is.
(10) MENU/SET: a menü be-, és kikapcsolására szolgál, valamint egy beállított értéket is elfogadhatunk vele.
(11) Törlés/Vissza/Fn3 gomb: Alapvetően az éppen visszajátszott kép vagy videó törlésére használható, bár ugyanerre az érintőképernyőn is kapunk egy gombot.
Hasonló érintőgombot kapunk a menüoldalakról való visszalépéshez, de aki nem szereti folyton az érintőképernyőt használni, ezzel a gombbal is visszaléphet.
A fent ismertetett Fn1 és F2 gombokhoz hasonlóan programozható kezelőszervként is használhatjuk, melyhez 31 funkció rendelhető (a Lejátszás bekapcsolását kivéve).
(12) WiFi/Fn4: alapesetben a vezeték nélküli adatátvitelhez és okostelefonhoz való vezérelhetőséghez szükséges WiFi mód bekapcsolása végezhető el a segítségével, de a már említett módon további funkciók közül is választhatunk egyet a beállítás menüben.