Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-G6 teszt

0

Különlegességek

Elektronikus zár

A MILC gépek kapcsán megszokhattuk, hogy a hangos tükörcsapódást elfelejthetjük, de ezek a készülékek többnyire még hagyományos, mechanikus zárszerkezetet használnak. A kiiktatott tükörhang a tükörreflexes gépekhez képest jóval csendesebb expozíciót tesz lehetővé, de korántsem hangtalant. Teljesen néma módot csak a mechanikus zár elhagyásával és elektronikus zár használatával kapunk. A hangtalan expozíció már a Panasonic DMC-G5-ben is elérhető volt, így nem csoda, hogy a DMC-G6 is megörökölte. A gépben természetesen van mechanikus zár is, de amikor a csöndesség számít, akkor csak az elektronikusat használja. Az elektronikus zár használatakor az érzékenységet csak ISO1600-ig emelhetjük. Sokakban megfogalmazódhat a kérdés, hogy ha nem kötelező mechanikus zárat használni, akkor azt a fránya vakuszinrkon időt is kikerülhetjük (amely a zár két redőnyének maximális sebességéből adódik, amely azt a záridőt mutatja, amelynél még éppen a teljes szenzor kitakarás nélküli. Ennél rövidebb záridőknél a 2. redőny már zár, mielőtt az 1. redőny teljesen lefutna). A rossz hír az, hogy elektronikus zár használatakor egyáltalán nem enged vakuzni a gép.

HDR mód

A G5 elődeiben számos mód állt rendelkezésre a képek kontrasztátfogásának növelésére, de ezek minden esetben szoftveres/hardveres, és ami a legfontosabb, egy képen végrehajtott módosítások voltak. A kontrasztátfogás növelésének klasszikus módszere a többképes HDR, melynél különböző expozíciós értékekkel készült képeket egyesítünk (vagy egyesít a gép), így hozva létre egy látszólag nagyobb dinamikájú fotót, a DMC-G5-be már bekerült, ezt a DMC-G6 is örökölte.

A HDR szolgáltatás során a gép 3 felvételt készít gyors egymásutánban, majd ezeket egy képre illeszti, így kevesebb a kiégett és bebukott terület a fényképeken. A végeredmény meggyőző, ráadásul a régi módszerekről (Intelligens dinamikus mód, High Dynamic vagy HDR effektus) sem kell lemondanunk, ha valami hasonlót szeretnénk. Hátránya viszont, hogy jobbára csak statikus témánál működik. A DMC-G6 újdonsága, hogy megadhatjuk a lépésközt 1, 2 vagy 3 Fé-re, de hagyhatjuk automata módban is.

Kép egy részének retusálása (Clear Retouch)

A magyar nyelvű lejátszás menüben „Retusálás törlése” címszó alatt található, valüjában Clear Retouch néven futó szolgáltatás célja, hogy a képen nem szükséges, vagy kitakarandó elemeket eltüntethessük.

Kép retusálása

Panoráma készítés

Egy új funkció a Lumix DMC-G6-ban a panoráma készítés. Az üzemmódtárcsáról közvetlen elérhető szolgáltatás segítségével a gép által összefűzött panorámát készíthetünk akár normál, akár portré állású géppel. Az illesztések persze nem feltétlenül lesznek tökéletesek, így aki precíz panorámákat szeretne, maradjon az egy-egy képből utólag összeállítottnál. Aki azonban csak egy gyors panorámaképet kíván készíteni, jó hasznát veheti ennek a szolgáltatásnak.
Normál gépállásnál 8176×1920, portré állású géppel 8176×2560 pixeles panorámákat készíthetünk. Érdemes megnézni, hogy a tesztpanorámánkon mindkét esetben elcsúszott egy sáv a templomtól jobbra.

Az eredeti képek shift+kattintással érhetők el.

panoráma normál (vízszintes) gépállással

panoráma portré (függőleges) gépállással

WiFi

Az új Panasonic gépek közül jópár rendelkezik már WiFi lehetőséggel, s ez alól a DMC-G6 sem kivétel. A beépített WiFi adapter nem csak a képek könnyebb áttöltését, de okostelefonról való vezérelhetőséget is kínál. Nézzük, pontosan mire is használható a WiFi a G6-nál:

  • Távoli fényképezés
  • Lejátszás TV-n
  • Képek küldése rögzítés közben
  • Fényképezőgépen tárolt képek küldése

Távoli fényképezés során okostelefonról, vagy táblagépről vezérelhetjük a fényképezőgépet az általa létrehozott infrastrukturális WiFi hálózaton keresztül a Panasonic Image App alkalmazás segítségével. A jó esetben akár 10 méteres hatótávolság bőséges lehetőségeket rejt magában, ráadásul a gép ilyenkor képes úgy alvó módba menni, hogy csak a WiFi-re figyeljen, azaz akár több órás készenlét is kiaknázható.

Az Image App-ban látható az élőkép (enyhe, 0,3 mp-es késleltetéssel), beállítható a zoom (PowerZoom objektívnél), az üzemmód függvényében a rekesz és/vagy zársebesség és/vagy expozíció kompenzáció, önkioldó, sorozat mód, fókuszmód, érzékenység, fehér-egyensúly, vezérelhetjük az érintésre induló fókuszálást, de áthelyezhetjük érintéssel a fókuszterületet is, illetve exponálhatunk, valamint indíthatunk videófelvételt, és persze megtekinthetjük a gépben lévő képeket is. Érdekes lehetőség, hogy bár nincs GPS a gépben, ha a távvezérlést végző okostelefonban van, átküldhetjük róla a GPS adatokat.
Sajnos különleges funkciókat, mint időzített sorozat, nem támogat az alkalmazás, pedig nem lenne túl komplikált megírni egy ilyet.

TV-n történő lejátszásnál választhatunk a közvetlen WiFi Direct, vagy routeren keresztüli módot is.

Képek küldése rögzítés közben: Célhelynek okostelefont (Image App-pal), PC-t, felhő alapú szinkronizációs szolgáltatást, WEB szolgáltatást, vagy AV eszközt választhatunk, míg a Fényképezőgépen tárolt képek küldése funkciónál ezeken felül egy nyomtatós is megadhatunk célnak.

A hagyományos WiFi mellett NFC (Near Field Communication) is rendelkezésünkre áll, amelynek segítségével nem kell SSID-ket nézni, jelszavakat beírni, egyszerűen csak hozzáérintjük az NFC kompatibilis táblagépünk, vagy okostelefonunk vevőjéhez, s 1-2 mp múlva már fel is épül a kapcsolat. Ezt követően normál WiFi eszközként működik tovább a DMC-G6.

Időzített sorozat és léptetett animáció

A Panasonic Lumix MDC-G6 egyik újdonsága az időzített, programozható sorozat (mely Késleltetett exponálás címszó alatt szerepel a menüben), illetve a Léptetett animáció. Mindkettő ugyanazt a célt szolgálja: beállíthatjuk, hogy a fényképezőgép X időközönként (1 mp és 99 perc 59 mp (időzített sorozat), illetve 1 mp és 60 mp között (léptetett animáció)) felvételt készítsen. A fotókat a gép kártyára menti, ebből pedig utólag, a fényképezőgép segítségével készíthetünk videót.

A videókat MP4 formátumban készíttethetjük el, maximum FullHD felbontásban, maximum 50p képfrissítéssel. Kisebb felbontás és kisebb képfrissítés is választható.