Kingston Workflow Station

0

Ahogy a technológiai fejlődés egy csomó új lehetőséget hoz el számunkra (pl. bárki készíthet elérhető árú felszereléssel minőségi videós tartalmat), úgy olyan problémákat is teremt, amivel eddig nem szembesültünk. A 4 meg 8K-s videók világában gigantikus fájlméretekkel kell megbarátkoznunk, amelyeknek nem csak a feldolgozása igényel egyre erősebb eszközöket, de az adattárolás és az adatátvitel problematikája is folyamatos fejlesztésre kényszeríti a tartalomgyártókat. Nekik kínál egy új, moduláris megoldást a fotósok és videósok körében leginkább a memóriakártyáiról ismert Kingston.

A Kingston Workflow Station egy különleges dokkoló állomás, amibe nem külső eszközöket, hanem speciális modulokat vagy adaptereket tudunk csatlakoztatni. A nagyjából 16×7 cm alapterületű és 5 cm magas, lecsapott tetejű téglatest a munkaasztalunk fix darabjává válhat, aminek egyetlen USB-C kábelét elég az asztali vagy hordozható számítógéphez kapcsolni. Persze az egyetlen kábel egy kis csúsztatás, hiszen a dokkoló külső forrásból kap energiát, így egy tápkábelt is el kell vezessünk valahol. Ez a telepítésnél macera, mert még egy kábel és még egy konnektor kell az asztal körül, viszont így ha olyan eszközt csatlakoztatunk a Workflow Stationhöz USB porton, ami több energiát igényel, akkor a számítógép nem fogja egyből letiltani az USB portot, potenciálisan megszakítva az éppen folyamatban lévő másolást.

Elsőre egyébként egy kicsi overkillnek tűnhet, hogy egy nagy dokkolóba kis modulokat illesztünk, hogy abba tegyük a memóriakártyákat vagy oda csatlakoztassuk az USB  pendrive-okat. Pedig van logika az elgondolás mögött.

Az egyik leglényegesebb, hogy sok kábel helyett egyetlen kábellel tudunk egészen sok külső tárolóeszközt a számítógéphez csatlakoztatni úgy, hogy azok mindig rendezetten állnak az asztalon. A feladat kétségtelenül jól megoldható lenne egy USB hub és egy csomó kártyaolvasó segítségével is, de ez szinte biztosan több helyet foglalna el, és áttekinthetetlenebb asztalt eredményezne, mint ami a Kingston Workflow Station használatával elérhető.

Megoldás lehet a problémára egy klasszikus USB dokkoló vagy port replikátor is, amik szintén egyetlen kompakt házban nyújtanak kártyaolvasó és USB hub funkciókat. Ráadásul ezek gyakran HDMI kimenetet és ethernet csatlakozót is kínálnak. A legnagyobb gond velük, hogy millió féle létezik ugyan belőlük, de már a vásárlásnál el kell döntenünk, hogy milyen nyílásból/csatlakozóból mennyire lesz szükségünk, és annak megfelelően kell kiválasztani az eszközt. Már ha van olyan, amibe mondjuk berakható egyszerre 6 db microSD kártya.

Mert a moduláris felépítésnek köszönhetően a Kingston Workflow Station erre is képes, ráadásul nem kell a vásárlás pillanatában döntést hozni, hiszen a modulok szabadon cserélgethetők. Ha ma SD kártyahelyből kell 6 db USB csatlakozóból meg egy, akkor ilyen modulokat teszek be, holnap pedig mehet mindegyik modulhelyre microSD olvasó, hogy minél hamarabb végezzek a munkával. (A microSD -> SD adapterek általában lassítják az adatátvitelt.)

Pontosabban nem is feltétlen a fájlátvitel időigénye csökkenthető ezzel a megoldással, hanem a folyamatra fordított munkaidő. Most sokszor az a helyzet, hogy egy forgatás után van 4-5 memóriakártyám, amiről le kell mentenem az adatokat, de a port replikátoromon mindössze egy SD olvasó van. Így a második kártyán lévő fájlok másolásával meg kell várnom, hogy az első végezzen, és kicserélhessem az olvasóban a kártyát. Ha van 5-6 kártyahelyem, akkor elindíthatom az összes másolást egyben, és én elmehetek ebédelni, vagy nyugodtan foglalkozhatok mással.

Hogy a nagy adatmennyiség ne okozzon kezelhetetlen problémát, az alapegység 10 Gbit/mp sebességű USB-C 3.2 interface-en keresztül csatlakozik a számítógéphez, a kártyaolvasó modulok pedig 5 Gbit/mp-es USB-C 3.1-es protokollal az alapegységhez.

Ergonómiailag szimpatikus az a kialakítás, hogy az alapegységbe a modulokat felülről lehet beilleszteni, illetve a modulokba szintén fentről lehet betenni a kártyákat vagy a pendrive-okat. Ez egyedül akkor lesz kényelmetlen, ha az USB portokba nem egy kisebb eszközt, hanem egy hosszabb USB kábelt akarunk bedugni, mert akkor a kábel elvezetése már nem annyira elegáns. Apropó kábel. A tápellátást biztosító adapter fixen beépített kábele alig 1,2 méter hosszú, ami nem biztos, hogy minden munkaasztalon elég a kábel rendezett elvezetéséhez.

Az alapegységbe négy darab 17 mm vastag és 63 mm széles modulnak alakítottak ki helyet. A modulok könnyen becsúsznak mélyedésben lévő az USB-C csatlakozóra, de a nyílásban viszonylag lazán állnak, és szinte ellenállás nélkül ki is lehet őket emelni. Bár a kapcsolat stabilitásával nincs gond, arra ügyelni kell, hogy a modul egyik portjában lévő kártya kihúzásakor nehogy a teljes modult kiemeljük, mert akkor a másik kártyanyílásban lévő kártya kapcsolata is megszakad.

A Workflow Station mellé a Kingston egy USB-A és USB-C portokat (1-1) tartalmazó modult mellékel, de külön megvásárolható SD és microSD kártyaolvasós modul is. Az adott kártyanyílásból 2-2 van mindkét modulon, így egyetlen Workflow Station-nel egyszerre akár 8 kártya is csatlakoztatható a számítógéphez. XQD és CFExpress kártyaolvasó még nem létezik a rendszerhez, de a moduláris felépítés lehetővé teszi, hogy akár a Kingston, akár külső gyártók készíthessenek ilyet hozzá. Az elérhető SD és microSD kártyamodulok természetesen kezelik az UHS II kártyákat is.

A modulokhoz külön USB-C (mindkét vége az) kábelt is mellékel a gyártó, így azok az asztalunktól távol dupla kártyaolvasóként külön is használhatók.

Bár épp nem volt kéznél erre alkalmas külső SSD meghajtó, de a Workflow Station nyílásain keresztül ezek is csatlakoztathatók, amennyiben a tároló fizikailag befér a nyílásba, és középen van az USB-C csatlakozója (a Samsung T sorozata ilyen).

A Kingston Workflow Station egyik legnagyobb előnye, hogy a számítógépen mindössze egyetlen egy USB-C portot foglal el (portból sosincs elég), miközben akár 8 új csatlakozási pontot is képes biztosítani.

Ha a másolási folyamatokat sorba állítjuk, akkor a sebességre sem lesz panasz. Ha egyetlen kártyáról másolunk egy M1-es Macbook Pro belső SSD-jére, akkor egy 28,6 GB-os videóanyag (4 GB-os fájlokban) átmásolása kevesebb mint 3 percig tart, ami ~165 MB/mp-es átlagos sebességet ad. Az ellenkező irányban (számítógépről kártyára) 120 MB/mp közelébe csökken a sebesség, amit valószínűleg a memóriakártya alacsonyabb írási sebessége okozhat. De valljuk be, ez az irány nem túl gyakori, mint ahogy a kártyáról kártyára másolás sem. Ezt egyébként meglepően lassan, 30 MB/mp sebességgel intézi, ha a két kártya azonos modulban van, és akkor sem sikerült 80 MB/mp-nél nagyobb sebességet elérni, ha külön modulokba tettem a kártyákat. Életszerű workflow szempontjából fontos lehet még a memóriakártya->külső SSD irány, ahol egyértelműen a számítógép belső adatkezelése, illetve az SSD sebessége a legfőbb korlát. Hiába tudja akár 165 MB/mp-es sebességgel is kiszolgálni a Kingston Workflow Station az adatokat, ha a láncban utána álló valamelyik komponens nem tudja azt ilyen ütemben fogadni. Nálam a Macbook Pro-val és egy 500 GB-os Sandisk Extreme Portable SSD-vel átlagosan 104 MB/mp sebességet sikerült elérni.

Egyértelmű, hogy a Kingston nem akart minden problémát megoldani ezzel az eszközzel, és ez sok fotósnak és videósnak valószínűleg megfelelő is, hiszen többnyire nincs szükségük USB-C Power Delivery (PD) funkcióra, további USB-C portokra, Ethernet csatlakozóra vagy HDMI kimenetre. Viszont akik modern Apple notebookot használnak (elég sokan vannak), azok biztosan élveznék, ha egyetlen készülék csatlakoztatásával megkapnák az összes be- és kimenetet. Szerintem lenne helye még a piacon a Kingston Workflow Station mellett egy mindezeket egyben kínáló Enhanced Workflow Station-re is.

A rendezett asztal nem csak a reklámfotókon mutat jól, de zavartalan munkát is jobban biztosítja, mint az, amin keresgélni kell, hogy melyik kábel hova van bedugva. Bár a Kingston Workflow Station nem akar univerzális kiegészítő lenni, a tartalomgyártók egyik legnagyobb problémájára, az adatátvitelre egy elég jó megoldást kínál. Az alapegység ára az USB-A és USB-C modullal 37 ezer forint, míg a memóriakártya modulok darabjáért 10-11 ezer forintot kell fizetni.